אולמרט לוועדת השחרורים: הפכו אותי לבוגד
ראש הממשלה לשעבר, שעומד במרכזה של בדיקה פלילית בשל חשד כי העביר מידע מסווג מהכלא, דיבר בהתרגשות בפני ועדת השחרורים. עורכי דינו ציינו כי עבר תהליך בכלא ולקח אחריות, אולם הפרקליטות הביעה התנגדות לקיצור שליש מעונשו. ההחלטה: ביום חמישי הבא
בשעות הבוקר (יום א') ניצב ראש הממשלה לשעבר אהוד אולמרט מול ועדת השחרורים של הנהלת בתי המשפט על רקע בקשתו לבחון אפשרות לשחרור מוקדם עם סיום שני שלישי מעונש המאסר שנגזר עליו. בקול חנוק אמר לוועדה כי הוא מרגיש שהפכו אותו לבוגד. את החלטתה תמסור ועדת השחרורים ב-29 ביוני - יום חמישי הבא.
בדיון הבוקר פנה אולמרט אל חברי הוועדה בכאב רב ובין היתר דיבר בהתרגשות רבה על משפחתו. סנגוריו של ראש הממשלה לשעבר דיברו בדיון על התהליך שעבר בכלא ועל לקיחת האחריות שלו על מעשיו.
עורכי דינו של אולמרט מסרו הערב כי "צוות ההגנה סיים לפרוש את טיעוניו בפני ועדת השחרורים ומודה לחברי הוועדה על הזמן והמאמץ שהקדישו לשמיעת טיעוני הצדדים. הדיון הוכרז כחסוי ולפיכך יקשה עלינו להתייחס לפרט כלשהו הנוגע לתוכנו. יחד עם זאת, לאחר ששמענו את כל טיעוני הפרקליטות אנו שבים על עמדותינו כי ראוי לנכות שליש ממאסרו של מר אולמרט ולשחררו חזרה לביתו, אשתו, חמשת ילדיו ונכדיו.
"יש לדחות מכל וכל, על הסף, את כל ניסיונות ההשפעה החיצוניים והבלתי ראויים שהופעלו על הוועדה בימים האחרונים במטרה להטות דעת חבריה, וחבל שכך נעשה. מעל לכל אנו דוחים בשאט נפש את הטענה משוללת היסוד לפיה מר אולמרט עמד באיזשהו מעשה שעשה לפגוע בביטחון המדינה.
"כל מי שמכיר ויודע את תרומתו האדירה של מר אולמרט לחיזוקה וביטחונה של ישראל לאורך עשרות בשנים - ויש אלפים כאלו - שותפי סוד ובקיאים בחלקים כאלה ואחרים של עשייתו - מבין היטב שהטענות הללו ריקות מתוכן".
ברקע התכנסות הוועדה נמצא הליך הבדיקה בעניין הספר שאולמרט כותב בכלא. לאחרונה נתפס פרק מהספר אצל אחד מעורכי דינו, בצאתו מביקור בכלא, ובפרקליטות טוענים כי הוא עוסק באירוע ביטחוני שהצנזורה אסרה כל פרסום אודותיו. נטען כי הפרק כולל, בין היתר, פרטים מבצעיים סודיים שלא אושרו לפרסום בעבר. פרקליט המדינה, על דעת היועץ המשפטי לממשלה, פנה למשטרה בבקשה לקיים בדיקה בחשד לביצוע עבירה פלילית. בעקבות הבדיקה בנושא הזה התנגדה הפרקליטות לשחרורו של אולמרט.
עו"ד אלי זוהר, שמייצג את אולמרט, אמר היום כי "היה דיון ממושך, יסודי וטוב מאוד. היה קשב של הוועדה, היה מאוד מאוד הוגן. אנחנו מקווים לתוצאות חיוביות".
השר יובל שטייניץ אמר הבוקר בכניסה לישיבת הממשלה: "אני מקווה שהיא תחליט לשחרר את אולמרט. אני לא מבין את מחול השדים סביבו בימים האחרונים. הוא שילם את חובו לחברה. המגמה להפוך אותו לסיכון ביטחוני, למרדכי ואנונו, לא מובנת לי. הוא לא חבר שלי, הוא היה יריב פוליטי מר של הליכוד. מה שנכון לגבי כל אזרח שזכאי להשתחרר בניכוי שליש נכון לאהוד אולמרט".
כאמור הפרקליטות הביעה התנגדות לשחרורו המוקדם של אולמרט על רקע סוגיית הספר. אבל ביום חמישי קבעה ועדת השחרורים כי הדיון יתקיים כרגיל. הוועדה הסבירה שלדחות את בקשת הפרקליטות מכיוון שמשמעות דחיית הדיון היא שיעבור מועד שני-שליש מהמאסר של אולמרט. בנוסף, שופטת הוועדה צייינה כי להבנתה "אין בדיון בבקשת השחרור לפגוע בחקירה" והוסיפה ש"החשד המדובר הועלה נגד האסיר כבר לפני יותר מחודש ימים".
על פי הודעת הפרקליטות: "החשד שנבדק הוא כי אולמרט העביר את הפרק לגורמים בלתי מורשים שונים מחוץ לכלא, בניגוד להוראות חוק העונשין ולאזהרות שניתנו לו בעבר. אי הקפדה מוחלטת על שמירת סודות אלה, בניגוד להוראות החוק ולכללים שנקבעו על ידי גורמי הביטחון המוסמכים, מקים חשש לדליפת המידע – דבר שעלול היה לגרום נזק חמור לביטחון המדינה". במסגרת הבדיקה נגבו עדויות מגורמים שונים ונתפסו מסמכים שונים. בין היתר, נערך חיפוש במשרדי הוצאת "ידיעות ספרים".
גורם בכיר במערכת הביטחון מסר היום כי מלמ"ב (הממונה על הביטחון במערכת הביטחון) לא היה קשור כלל לפשיטה על "ידיעות ספרים". לדברי הגורם הבכיר, למלמ"ב לא היו "שום נגיעה ושום קשר. הקשר היחידי של מלמ"ב לספר של אולמרט, זה שהוא התבקש לתת חוות דעת ביטחונית על הטקסט".
אולמרט נידון ל-27 חודשי מאסר והוא ביקש שחרור מוקדם לאחר שהוא מרצה את עונשו בכלא מאז פברואר 2016. הרשות לשיקום האסיר הציעה תכנית שיקום בעניינו ואם יהיה שחרור מוקדם אולמרט יעבור טיפול פרטני ויתנדב בעמותות. בתאריך 2 ביולי יעברו שני-שליש ממאסרו של אולמרט כך שאם יוחלט על שחרור מוקדם - בעוד כשבועיים הוא ייצא מהכלא.
במכתב סיכום לוועדה כתבו שני אילוז ואלי זהר, סניגוריו של אולמרט: "בתקופת כהונתו עבר המבקש תהליך לא שגרתי ולא רגיל ואפשר לומר - לא אנושי. המבקש פרע את חובו לחברה כמה וכמה פעמים. התנהלותו בכל התקופה הזו - כאשר תפקד תחת חקירות רבות כראש ממשלה, כשהחליט להתפטר עוד בטרם הוגש נגדו כתב אישום והדרך שבה ניהל את משפטיו עד להתנהגותו בתקופת המאסר - הולמת לחלוטין את התנאים המצדיקים כי ינוקה שליש מתקופת מאסרו".
אולמרט נכנס לכלא בגין הרשעותיו בקבלת שוחד של 60 אלף שקלים בפרשת חברת הזרע, שהיא חלק מפרשת הולילנד, בעת שהיה שר התמ"ת, והרשעתו בתיק שבו שיבש מהלכי חקירה בפרשות הולילנד וטלנסקי. בפרשת הולילנד אולמרט נידון לשנת מאסר וחצי. בנוסף אולמרט נידון לשמונה חודשי מאסר נוספים בגין השיבוש.