צהריים או צוהריים? כללי הכתיב המלא החדשים
האקדמיה ללשון העברית פרסמה כללים חדשים לכתיב המלא. מעתה יש לכתוב אונייה, תוכנית וצוהריים. האקדמיה: "תוצאה של בחינת מנהגי הכתיב הרווחים בהוצאות הספרים, בעיתונות ובמרשתת"
האקדמיה ללשון העברית פרסמה הבוקר (א') נוסח חדש של כללי הכתיב המלא, ובו שינויים מהכללים שנקבעו לפני כ-70 שנה.
כללי הכתיב חסר הניקוד נקבעו על ידי ועד הלשון העברית סמוך להקמת המדינה, בתשרי תש"ח (ספטמבר 1947). כעת, במלאות 70 שנה לכללים אלו, ערכה בהם האקדמיה כמה שינויים המבוססים בעיקר על הניסיון שנצבר במהלך השנים ועל האופן שבו הציבור משתמש בשפה.
הנוסח החדש כולל שני שינויים עיקריים: הראשון - תנועת O תיכתב באות ו', כמעט בכל מקום, כגון: אונייה, תוכנית, תוכנה, צוהריים, אומן (אָמָּן), אומנם, קורבן. זאת לאחר שלפי הכללים הקודמים המילים האלו, שניקודן בקמץ קטן, נכתבו ללא האות ו'.
שינוי נוסף שעליו החליטה האקדמיה הוא כי תנועת I תיכתב באות י' גם במילים כגון אמיתי, לעיתים, ליבי, לצידו, מגינים, איתך. עד כה לא נכתבה במילים אלו האות י', מכיוון שנעשתה התאמה לצורת היסוד של המילים, שבה אין את האות י'. לדוגמה אמתי נכתב כמו המילה אמת, לבי כמו לב, ומגנים כמו מגן.
כמו כן הוחלט על צורת כתיבתן של מילים יחידות: פירות, עינב, שיער, ליצן, בריכה, ברירה, עבירה, וכן המילים מייד ושמיים.
"הכללים החדשים הם תוצאה של תהליך ממושך שראשיתו בבחינת מנהגי הכתיב הרווחים בהוצאות הספרים, בעיתונות ובמרשתת (אינטרנט)", הסבירו באקדמיה ללשון, "המשכו בהצעה שהכין צוות מצומצם לקראת הדיון בוועדת הדקדוק ובהתייעצות עם חברים רבים באקדמיה. הדיון הסופי בכללים היה במהלך השנה בשלוש ישיבות של מליאת האקדמיה". עוד הודגש כי השינויים תקפים מעתה והלאה, כך שספרי לימוד למשל לא ישונו בדיעבד.
יושב ראש ועדת הדקדוק של האקדמיה, פרופסור יוסף עופר, אמר: "הכללים החדשים אינם פתרון קסם לבעיות הכתיב העברי. האקדמיה בחרה להימנע מזעזוע קיצוני של הכתיב מתוך כבוד למסורת ולהרגלי הכתיבה של הציבור. על כן שונו הכללים בעיקר בכמה מקרים שהכלל היה בבחינת גזרה שאין הציבור יכול לעמוד בה, כגון הכלל שאין כותבים ו' במילה יָזְמָה וכיוצא בה".