המלצות: כללים לשימוש נכון בסלולרי אצל ילדים
הורים רבים מתלבטים מהו הגיל המתאים שבו אפשר לתת לילד סלולרי ומה צריך להסביר לו. בכתב עת מוביל לרפואת ילדים פורסמו המלצות לשימוש נכון בטלפון נייד עם התייחסות לגיל שילד מספיק בוגר לקבל טלפון
הוא ידידכם הטוב ביותר ורובכם מתקשים להיפרד ממנו: הסלולרי שינה את חיינו, ובמקרים רבים הוא מפחית דאגות ואפילו מציל חיים. אבל מה עם ילדיכם - מתי הוא הגיל המתאים שאפשר או צריך לצייד אותם במכשיר סלולרי משלהם? כתב העת לרפואת ילדים JAMA Pediatrics פרסם המלצות להורים המודאגים.
כיום, קובע כתב העת, אין הנחיות מבוססות מחקרים בנוגע לגיל המתאים ביותר לצייד את הילד בטלפון סלולרי. כלל אצבע רווח הוא לתת לילדים סלולרי בגיל 13 עד 15 שנים. הסיבה לכך היא שבגיל זה סביר שהילדים נמצאים בפעילויות אחר צהריים וערב ללא הוריהם ויוכלו להסתייע בתקשורת עם ההורים באמצעות שימוש בתוכנות מסרים (סמס, ווטסאפ), גם כשאין אפשרות לשוחח.
כללים לשימוש בסלולרי
ההמלצות קובעות שלפני שמציידים את הילד במכשיר הסלולרי, יש לערוך איתו הדרכה כיצד מתבצעת חוויית השימוש באופן בטוח, וללוות אותו בתקופת השימוש הראשונה.
עליכם לקבוע כללים נוספים באשר לזמן השימוש בסלולרי. כך למשל, הרגילו את הילד שאין להשתמש בטלפון בזמן שיעורים בבית הספר או בזמן הכנת מטלות שיעורי בית או לימוד לבחינות. בנוסף יש להימנע משימוש במסכים לפני השינה, פעילות שהוכחה כפוגמת בהירדמות ואף באיכות השינה.
מכשיר הסלולרי של הילד עלול להינזק או שהילד עלול לאבד אותו. למדו את הילד כיצד לשמור עליו מנזקים וכיצד להקפיד שלא לאבד אותו. החליטו במקרה של אובדן, גניבה או נזק – האם תשלום התיקון או סלולרי חדש ימומן מכיסכם או מכספיו של הילד (כמו למשל – על חשבון דמי כיס, חיסכון ששמרתם בצד או כסף שקיבל מעבודה בקיץ).
לפני שאתם מציידים את הילד בטלפון, עליכם לוודא כי הוא מסוגל להתמודד עם האחריות של נשיאת מכשיר אלקטרוני, לעתים יקר מאוד. בדקו כיצד הוא מתמודד עם מטלות הדורשות אחריות אחרות. אם אינכם משוכנעים שהוא בוגר מספיק כדי לשאת את המכשיר, ייתכן שאין זה הזמן המתאים לצייד אותו במכשיר סלולרי.
קראו עוד:
- מחקר: הסלולרי מסיח את דעתם של ההורים
- מכורים: הילדים בסמארטפון יותר מ-4 שעות ביום
- הילד לא מתנהג יפה? קחו לו את הטלפון!
תכנים בעיתיים
זכרו שלילד עם מכשיר סלולרי יש גישה לתכנים ברש ורבים מהם אינם מתאימים לילדים - אם בשל תכנים מיניים, אלימים ואחרים. בתוך כך, עלול הילד לקבל פניות מאנשים זרים או לעבור שיימינג מילדים אחרים.
לכן, ממליצות ההנחיות, עליכם להחליט האם ילדכם בוגר מספיק כדי להתמודד עם סיטואציות מסוכנות, עד כמה הוא מסוגל לדווח לכם על איומים, לזהות ולהימנע מתכנים לא הולמים, ולהתריע בפני אנשים בוגרים כמו בני משפחה או מורים בבית הספר על איומים שקיבל.
לבסוף, ואולי החשוב מכל – בררו האם ילדיכם באמת רוצה בטלפון סלולרי: אם הוא אינו מביע עניין בכך, ואתם מבקשים לעמוד איתו בקשר, מספיק לצייד אותו בטלפון סלולרי פשוט, לשיחות ומסרונים בלבד, ללא גלישה סלולרית.
אם בכל זאת החלטתם לצייד אותו במכשיר סלולרי, והוא רוצה בכך, כדאי להתקין במכשיר אפליקציות המונעות גישה לתכנים לא הולמים או אפילו להעדיף סלולרי "כשר", כמו זה שבשימוש אוכלוסיות חרדים, החסומות לתכנים מסוכנים או שאינם הולמים.
לכתבות נוספות - היכנסו לפייסבוק הורים של ynet
לשים לב להתנהגות הילד
"ילדים בהחלט יכולים להתמודד עם מכשיר סלולרי, השאלה היא באיזה גיל ומה ההשפעה עליהם", מסביר פסיכולוג הילדים ד"ר שי חן גל. "ההתמודדות האמיתית היא פחות בהיבט של לשמור על המכשיר שלא יאבד או יתקלקל, בזה הילדים טובים. ההתמודדות היא עד כמה השימוש בסלולרי שואב את הילד מליצור אינטראקציות חברתיות של פנים מול פנים, לאינטראקציה שמבוססת על תקשורת רק דרך מסך".
"מדובר בתופעה מוכרת שעלולה להיות בעלת השפעה דרמטית שלילית על היבטים רבים של התפתחות הילד", מוסיף ד"ר חן גל, "ביניהם יכולת ליצור אמפתיה, יכולת חברתית, התמודדות עם תסכול, לכן מומלץ לעכב עד כמה שניתן את השימוש בסלולרי".
ד"ר חן גל נותן כמה טיפים להורים: "שימו לב האם החיים החברתיים של הילד לא מתמקדים רק בסלולרי וכי הוא ממשיך להיפגש עם חברים ולבצע עמם פעילויות משותפות".
"ההורים צריכים צריכים לוודא שהסלולרי לא מהווה מעין בריחה של הילד מהתמודדות חברתית שעלולה להיות קשה עבורו. על ההורים להדריך את הילד מה המינון הנכון של השימוש, להציב גולות של זמנים, לעודד את הילד להמשיך להיפגש עם חברים ולהדריך אותו להימנע מאינטראקציות בסלולרי עם אנשים זרים".