הושלמה המהפכה הצרפתית של מקרון: שולט גם בפרלמנט
המקרון-מניה נמשכת: חודש לאחר שנבחר לנשיא הצעיר בתולדות צרפת המודרנית, זכתה מפלגת המרכז החדשה של מקרון ברוב מוחלט (כ-360 מושבים) באסיפה הלאומית בתום הסיבוב השני. מכה גדולה למפלגות המסורתיות הגדולות מימין ומשמאל שאיבדו מושבים רבים
מגע הזהב של מקרון: נשיא צרפת עמנואל מקרון השלים אתמול (יום א') את המהפכה שאותה החל בחודש מאי כשמפלגת המרכז בראשותו "רפובליקה בתנועה" (LREM) השיגה בתום שני סבבי הצבעה רוב מוחלט באסיפה הלאומית מתוך 577 מושבים. כך עולה מהמדגמים בצרפת. לפני שני מכוני סקרים בצרפת, Kantar-Sofres ו- Ipsos/Sopra, המפלגה של מקרון קיבלה בין 355 ל-360 מושבים. מכון ELABE העריך שמפלגתו של הנשיא הצרפתי קיבלה בין 395 ל-425 מושבים, אך בהמשך עדכן את המספר לסביבות 403-373. בכל מקרה, המשמעות של התוצאות בסיבוב השני ברורה - המפלגות המסורתיות הגדולות בצרפת ספגו מכה אנושה ואיבדו חלק ניכר מכוחן.
עוד חדשות מעניינות מהעולם בדף הפייסבוק של דסק החוץ
רוב מוחלט בבית הנבחרים הצרפתי יאפשר לנשיא החדש בן ה-39 לקדם במהירות בחקיקה את הרפורמות שהבטיח במהלך קמפיין הבחירות לנשיאות, בין היתר בשוק העבודה ובחינוך.
מפלגת "הרפובליקנים" השמרנית הגיעה למקום השני עם 107 עד 133 מושבים. מי שספגה את המכה הקשה ביותר היא מפלגת השלטון לשעבר, המפלגה הסוציאליסטית, שאיבדה את רוב המושבים שלה בבית התחתון של האסיפה הלאומית. לפי המדגמים בצרפת, מפלגת המרכז-שמאל קיבלה בין 45 ל-49 מושבים באסיפה הלאומית. מפלגת הימין הקיצונית "החזית הלאומית" בראשות מרין לה פן שיפרה את מצבה לעומת הבחירות הקודמות (שני מושבים) וזכתה בארבעה עד שמונה מושבים.
לה פן עצמה נבחרה במחוז הבחירה שלה וזכתה במושב בפרלמנט כפי שעשה גם חברה למפלגה לואי אליו. אלא שיד ימינה ב"חזית הלאומית" פלוריאן פיליפו לא הצליח להיכנס לאסיפה הלאומית וכך גם ז'ילבר קולאר, יועץ בכיר נוסף של לה פן שהיה אחד משני חברי הפרלמנט היחידים של מפלגת הימין הקיצוני בשנים 2017-2012. מזכ"ל המפלגה הסוציאליסטית, ז'אן-כריסטוף קמבדלי, אמר שההפסד של מפלגתו ושל השמאל אינו מוטל בספק ושהנשיא מקרון מחזיק בכל הכוח, ולאחר מכן הודיע על התפטרותו מתפקידו משום שלא הוביל את המפלגה להישג וכן משום שלא הצליח בעצמו להיבחר לפרלמנט.
"זו צרפת, לא רוסיה"
עוד לפני ניצחונו הגדול של מקרון בבחירות לפרלמנט הביעו באופוזיציה חשש שקולם לא יישמע אם יזכו במושבים מעטים באסיפה הלאומית. "זו צרפת, לא רוסיה", אמר ביום שישי מועמד השמאל הקיצוני לנשיאות צרפת ז'אן-לוק מלנשון. "אנחנו הולכים למצוא את עצמנו עם מעט יותר נציגי אופוזיציה מאשר ברוסיה", אמר מלנשון בראיון לתחנת הרדיו "אירופה 1". מקרון, לדבריו, "יגיע לכך שהוא יאמין שהוא הולך על המים".
47.5 מיליון אזרחים צרפתים החזיקו בזכות בחירה בבחירות לפרלמנט, אולם שיעור ההצבעה עמד על פחות מ-50 אחוזים בשני סבבי ההצבעה, דבר המהווה שפל בעשרות השנים האחרונות. שיעור ההצבעה בסיבוב השני שנערך היום עמד על כ-35 אחוזים בלבד, נמוך בהרבה מ-48.7 האחוזים שנרשמו בסיבוב הראשון שנערך בשבוע שעבר. לשם השוואה, בבחירות לפרלמנט הצרפתי שנערכו ב-2012 עמד שיעור ההצבעה בסיבוב השני על 55.4 אחוזים. למרות ניצחונם הגדול בבחירות לבית הנבחרים, במפלגתו של מקרון הביעו דאגה משיעור ההצבעה הנמוך ואמרו שמדובר ב"חדשות רעות לדמוקרטיה". בנאום שנשאה לאחר פרסום התוצאות אמרה לה פן ששיעור ההיעדרות הגבוה בבחירות מחליש את הלגיטימציה של הפרלמנט החדש והוסיפה שמפלגת השלטון של מקרון "מגנה על האינטרסים של האוליגרכיה".
מקרון, בנקאי לשעבר ללא ניסיון פוליטי רב, הפתיע את כל הפרשנים כשגבר על מועמדי המפלגות הגדולות ונבחר לנשיא צרפת. במדינה שבה שיעור האבטלה נושק ל-10 אחוזים והגירעון התקציבי גדול, מקרון נבחר לנשיא בחודש מאי בעקבות הבטחתו לבצע שינוי מקיף בשוק העבודה בצרפת, שכולל בין היתר אפשרות להעסיק ולפטר עובדים בקלות רבה יותר מאשר כיום. הוא גם הבטיח לקצץ במס התאגידים ולהשקיע מיליארדים בתחומים כמו הכשרה מקצועית ואנרגיה מתחדשת.