למרות ההתנגדויות - אושרה חוות הטורבינות בגולן
הוועדה לתשתיות לאומיות אישרה היום הפקדת התוכנית לחוות טורבינות ענק בתל פארס שברמת הגולן, הכוללת 42 טורבינות. זאת, על אף ההתנגדות הנרחבת של החברה להגנת הטבע, רשות הטבע והגנים, תושבים מקומיים ברמת הגולן, עשרות מדענים ואנשי אקדמיה עקב הסכנה הנשקפת מהטורבינות, לעתידם של הנשרים והרחמים בגולן ובישראל
למרות ההתנגדות הנרחבת, הוות"ל (הוועדה לתשתיות לאומיות) החליטה היום (ב') להפקיד את התכנית לחוות טורבינות ענק בתל פארס שברמת הגולן, הכוללת 42 טורבינות. זאת, על אף הסכנה הנשקפת מהטורבינות, לעתידם של הנשרים והרחמים בגולן ובישראל, הנמצאים בסכנת הכחדה, שנותרו בצפון הארץ כמה עשרות בודדות מהם בלבד.
בימים האחרונים אקולוג הוות"ל הגיש חוות דעת נגד חוות הטורבינות. ברשות הטבע והגנים טוענים כי חוות הרוח שעתידה לקום עלולה לפגוע קשות באוכלוסיית הנשרים שעל סף הכחדה בגולן.
כתבות נוספות בנושא טורבינות רוח
במהלך הדיוןנשמעו היזמים וההתנגדויות. כאמור, אקולוג הוות"ל, רשות הטבע והגנים, החברה להגנת הטבע ועשרות מדענים ואנשי אקדמיה הביעו את התנגדותם לתוכנית. חוות הטורבינות של חברת אנלייט צפויה לכלול 45 טורבינות בגובה 180 מטרים, בעלת יכולת יצור של 150 מגוואט.
אקולוג הוות"ל גלעד פרידמן כתב כי "המלצתי הינה על בסיס הסקר הנוכחי ובעיקר לנוכח החשש לשלומן של אוכלוסיות רגישות, ולנוכח ההבנה כי כמות הציפורים הכללית שעתידה להיפגע תהיה משמעותית גבוהה יותר מהנתונים שהוצגו בסקר הנוכחי, אין לאשר את הקמת חוות הטורבינות 'רוח בראשית'".
כמו כן, בחוות דעת של המדען הראשי של רט"ג (רשות הטבע והגנים) ד"ר יהושע שקדי נאמר כי הטורבינות צפויות לקטול חמישה נשרים ושבעה רחמים בשנה. זאת בעוד חברת אנלייט, שביצעה סקר סביבתי ממושך, טוענת כי לא צפויה פגיעה גדולה באוכלוסיית העופות באזור, ואף פיתחו אמצעים לצמצום הפגיעה בבעלי הכנף.
פרידמן ציין בחוות דעתו כי ניתן להתייחס אל ניתוחי רט"ג כהערכות חסר, בין השאר, כי אוכלוסיית הנשרים והרחמים עלולה להימשך לחווה בהמוניהם באם ימצאו באזור החווה פגר. רמת הגולן מהווה מקום מרכזי לאוכלוסיית הנשרים, כאשר לפחות 56% מהנשרים בכרמל מגיעים לגולן, ולפחות 27% בנגב מגיעים לגולן. "עולה תמונה מדאיגה כי פגיעה בנשרים בגולן תהפוך גם לפגיעה פוטנציאלית בנשרי הכרמל והנגב. לכן, כאמור, הערכות אלו הינן הערכות חסר". לדבריו חוות הדעת מגיעה "מתוך חשש עמוק כי לאחר הקמתה של החווה הנשרים ורחמים ייעלמו מנופי רמת הגולן".
בחברה להגנת הטבע אמרו כי "ישראל חתומה על אמנת המגוון הביולוגי ומחויבת למנוע פגיעה במינים בסכנת הכחדה. החברה להגנת הטבע סבורה כי יש לפעול להקמת טורבינות רוח במיקומים שאינם מסכנים מינים בסכנת הכחדה, ושלא יובילו לקטל נרחב של בעלי כנף.
"לדעת החברה להגנת הטבע אין להקים טורבינות רוח במיקום אשר יוביל לקטל ואף להכחדה של הנשרים והרחמים מהגולן. לא פותרים בעיה סביבתית אחת - קידום אנרגיה נקייה, ביצירת בעיה סביבתית חמורה אחרת - סכנה לנשרים בגולן ובישראל.
"החברה להגנת הטבע קוראת שלא להמשיך בהליכי התכנון של החווה ולבטל את התוכנית בגלל הסיכון המשמעותי שנשקף ממנה לאוכלוסיית הנשרים והרחמים בגולן ובישראל. במידה והתכנית תאושר בוות"ל, החברה להגנת הטבע תמשיך ותפעל בכל דרך העומדת לרשותה, לביטול התכנית".
מחברת אנלייט אנרגיה מתחדשת נמסר בתגובה: "בכל העולם מקימים חוות אנרגיית רוח בהיקפים עצומים, וקיימים פתרונות לכל הסוגיות שהועלו בחוות הדעת".
"פרויקט רוח בראשית יספק חשמל ירוק, נקי לחלוטין מפליטות מזהמים, ליותר מ 55 אלף משקי בית בישראל, יסייע משמעותית להפחתת זיהום האוויר במדינה, ולהורדת היקף התחלואה החמור ממחלות הקשורות לזיהום האוויר בישראל, שהינו החמישי בחומרתו ב OECD. בנוסף לתרומתו האדירה לבריאות האוכלוסייה, הפרויקט לא יפגע באוכלוסיית בעלי הכנף".
"לגבי סוגיית הנשרים: כחלק מתכנון הפרויקט בוצעו מאות ימי תצפיות של צפרים ונעשה שימוש במכ"מ ציפורים מתקדם. הנתונים הובאו לבחינה וניתוח של צוות מומחים שכלל אנשי אקדמיה מהמובילים בישראל בתחום הצפרות, הסטטיסטיקה ומודלי החיזוי. כמו כן הנתונים נבדקו ע"י מומחית מהשורה הראשונה בעולם, מהמכון השוויצרי לחקר בעלי כנף. כל צוות המומחים אישש את תסקיר הסביבה וקבע כי שיעורי הפגיעה החזויים הינם נמוכים בהרבה מחששות רט"ג, וכי לא צפויה כלל פגיעה מהותית באוכלוסיית הנשרים בגולן".