כל אחד יכול: מרק תפוחי אדמה קר
מרכיבים פשוטים, אפס מכשולים והצלחה מובטחת: מי יכול לחשוב על מרק ביום קיץ חם? קבלו מתכון למרק תפוחי אדמה קר בחמש דקות הכנה
כשהחורף שלנו מפנה את מקומו לאביב רפרפני ולקיץ מתמשך, נמחק מהתפריט אגף חשוב, טעים ומשביע – המרקים. כי מי יכול לחשוב על האפשרות להגיר לתוכו צלחת מלאה בכל טוב סמיך ומהביל כשבחוץ המעלות משתוללות והלחות פורצת גבולות?
כאחת שיש לה חיבה מיוחדת למרקים, אני לא מוכנה להפקיר אותם גם בקיץ, וכדי להתאים אותם למצב, שמורים בארסנל שלי כמה מתכונים מנצחים של מרקים קרים. אני תמיד מגלה שהם מאוד שימושיים, אולי אפילו יותר ממרקי החורף: הם מעניקים אקורד מרענן לפתיחה של כל ארוחה, יכולים לשמש גם כמתאבנים, במנות קטנות, ואפשר גם להגיש אותם סתם כך לנשנוש, באירוח לא מחייב. לא מוכרחים להגיש אותם בצלחת - כוס של מרק קר סמיך ועשיר תוכן מאפשרת אפילו לדלג על ארוחה ביום עמוס וחם במיוחד.
וזה לא שיש כאן איזו המצאה מיוחדת – כמעט בכל מטבח עממי מסורתי תמצאו מרק קר, גם בארצות שבהם נרשמות טמפרטורות גבוהות לעתים נדירות ביותר. לספרדים יש גספצ'ו, שהוא אולי הנציג המפורסם ביותר של המרקים הקרים, אבל גם במזרח אירופה תוכלו למצוא דוגמאות לא מעטות כמו חמיצת הסלק הפולנית-רוסית או מרק דובדבנים הונגרי.
החביב עלי מבין כל המרקים הקרים הוא הגרסה המוקרמת של מרק כפרי, מהמטבח של מזרח צרפת. את גרסתו הקרה הגה השף הצרפתי של מלון ריץ קרלטון בניו יורק, לואי דיא (Louis Diat) ב-1917. השף שנשטף בפרץ געגועים למכורתו הודה, שבהכנתו הסתמך אל המרק הצנוע, מכרישה ותפוחי אדמה, שנהגה להכין אמו.
הוא נזכר שבקיץ, נהגה אמו להוסיף למרק החם חלב קר, כדי שהילדים יוכלו לאכול אותו מיד. לפני שהגיש אותו במלון המפואר הוא כמובן הכניס לו שיפורים: במקום חלק מהחלב – העשיר אותו בשמנת ולהגשה זרה עליו עירית, כדי להדגיש את הטעם הבצלצלי ולהוסיף צבע למרק החיוור.
בגלל הטמפרטורות הגבוהות בניו יורק בקיץ, הוא גם העז להגיש אותו קר, צעד שזכה להצלחה מסחררת. הוא גם היה זה שהעניק לו את השם וישיסואז, על שם עיר המרחצאות המפורסמת של מחוז הולדתו. מאז מככב המרק הזה ברשימת המרקים הקרים של הפנתיאון העולמי.
אז למרות שנולד במטבחו של שף, המרק המיתולוגי הזה קל ומהיר מאין כמוהו להכנה, כולל מעט מרכיבים פשוטים וזמינים ואפס מכשולים בדרך להצלחה מסחררת.
מרק קר מכרישה ותפוחי אדמה (וישיסואז)
החלב שבמתכון מעניק למרק הכפרי הפשוט טעם אלגנטי מעודן יותר. במקור, הועשר המרק בשמנת במקום חצי מכמות החלב. מי שלא רוצים להשתמש בחלב יוכלו להחליפו בחלב קוקוס או בציר עוף או ירקות.
החומרים (4-6 מנות):
400 גר' כרישה, נקייה ופרוסה לפרוסות (רק החלק הלבן)
30 גר' חמאה (או 2 כפות שמן זית עדין)
400 גר' תפוחי אדמה, קלופים וחתוכים לקוביות
2 כוסות חלב
1 ליטר מים
מלח, פלפל לבן, מעט אגוז מוסקט
לקישוט:
חופן עירית, קצוצה
אופן ההכנה:
- מניחים את הכרישה בסיר בינוני, מוסיפים את החמאה או השמן ומבשלים על להבה נמוכה, בסיר מכוסה, עד שהכרישה מתרככת אך לא מזהיבה.
- מוסיפים את תפוחי האדמה לסיר ביחד עם 1 ליטר מים ומביאים לרתיחה, מוסיפים מעט מלח ופלפל, מנמיכים את הלהבה ומבשלים בסיר מכוסה עד שתפוחי האדמה רכים מאוד, כ-20 דקות.
- מעבדים את המרק למחית בבלנדר רגיל או בבלנדר מוט ומחזירים לסיר. מוסיפים את החלב, מביאים לרתיחה ומכבים את האש. מתבלים באגוז מוסקט ומוסיפים עוד קצת מלח ופלפל, אם צריך. מצננים היטב לפני ההגשה.
- מגישים בכוסות או בקעריות, אפשר לזרות על המרק מעט עירית קצוצה לקישוט.