שתף קטע נבחר

 

הסטארטאפיסט והיזמת: הנערים שמוותרים על הים בחופש הגדול

איתמר, שלומד כבר שנתיים באופן עצמאי, יחל לעבוד כמנהל צוות פיתוח. ירדן יקדיש את הזמן שנותר לגיוסו לצה"ל להוצאת ספר שכתב בזמן לימודיו. פארן, שבחרה בשנת שירות לפני הגיוס, תתנדב במד"א ותמשיך למכור ערכת הצלה שיצרה במו ידיה. הם ועוד מאות אלפי תלמידים יוצאים לחופש הגדול

 

יוצאים לחופש הגדול. כך זה נראה בשנה שעברה    (צילום: עידו ארז, ירון שרון)

יוצאים לחופש הגדול. כך זה נראה בשנה שעברה    (צילום: עידו ארז, ירון שרון)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

706,053 תלמידים ותלמידות יסיימו היום (יום ג') באופן רשמי את לימודיהם בחטיבות הביניים והתיכונים. בעוד חלקם ינצלו את חופשת הקיץ עד תום לפני החזרה ללימודים, אחרים ייפרדו באופן סופי מבית הספר ויישאו עיניהם לשירות הצבאי.

 

איתמר קאופמן, בן 17, יסיים היום את לימודיו בכיתה י"א, אבל לא בדיוק באופן שבו יסיימו חבריו. כבר שנתיים שהוא לומד מהבית, תלמיד אקסטרני, לא הולך לבית הספר, לא חווה את השיעורים בכיתה ואת ההפסקות. בעוד כמה שבועות הוא יחל ללמוד תואר ראשון במדעי המחשב באוניברסיטה הפתוחה, ובחורף הקרוב יסיים את כל הבגרויות שלו, ויקדים את בני גילו בכחצי שנה.

"כדאי לנצל את החופש הגדול כדי ללמוד יותר". איתמר קאופמן (צילום: ניר קוריס) (צילום: ניר קוריס)
"כדאי לנצל את החופש הגדול כדי ללמוד יותר". איתמר קאופמן(צילום: ניר קוריס)

בזמן שחבריו ינצלו את חופשת הקיץ לבילוי בים, לטיסות לחו"ל ולהדחקת המחשבה על החזרה לשנתם האחרונה במערכת החינוך, יחל קאופמן לעבוד כמנהל צוות פיתוח בחברה שמפתחת מערכות חכמות לבתי מלון. במקביל הוא עובד על סטארט אפ משלו. "אני נשמע חנון, אבל אני חושב שאם אפשר לנצל את החופש כדי ללמוד יותר, מחוץ לגבולות בית הספר - זה כדאי. החברים שלי כבר רגילים, הם מקבלים את זה ותומכים מאוד, וגם לאנשים בחברה שאעבוד בה לא היה מוזר שאני צעיר כל כך, אני מתכנת כבר שמונה שנים, אז הגעתי עם ניסיון, ומתייחסים לזה רגיל".

 

קאופמן לומד כאמור בשנתיים האחרונות באופן עצמאי. "אני לומד כמו כולם, אבל בקצב שונה", הוא מסביר. "את החברים שאני לא פוגש ביומיום בבית הספר כמו כולם, אני פוגש במהלך סוף השבוע". את שירותו הצבאי דחה בשנה כדי שיוכל לסיים את התואר הראשון במדעי המחשב. "למעשה, אתגייס בעוד שנתיים וחצי. אני מאמין שזה יהיה ליחידה מודיעינית, אבל אדע בוודאות כשנתקרב למועד".

"בשיעורי המתמטיקה כתבתי והלחנתי". ירדן בן אביב  (צילום: עדי אדר) (צילום: עדי אדר)
"בשיעורי המתמטיקה כתבתי והלחנתי". ירדן בן אביב (צילום: עדי אדר)

ירדן בן אביב, שיסיים היום את לימודיו בכיתה י"ב בגימנסיה למדעים ואומנויות בחולון, יקדיש את החודשים הקרובים עד גיוסו לצה"ל להוצאת ספרו "יהלומים", שכתב בשלוש השנים האחרונות. הגרסה האינטרנטית של הספר זכתה בשני פרסי Wattpad - תחרות כתיבה עולמית באינטרנט.

 

"הרומן שכתבתי מספר על לונדון מילר, כוכבת על בת 16 שנרשמת בפעם הראשונה בחייה לבית ספר רגיל אחרי שאיבדה את הוריה בתאונת דרכים קטלנית. במסגרת החיים החדשים שלה היא מגלה שהיא משתוקקת לחברים אמיתיים ולא רק למעריצים", מסביר בן אביב. "בשלוש השנים האלה הייתי פיזית בשיעורים, אבל מנטאלית התעסקתי בעיקר בכתיבה, בשיעורי המתמטיקה כתבתי והלחנתי במקום לתרגל הנדסה אנליטית. למורים לא היה קל להתמודד איתי בשלוש השנים האחרונות, אבל הם הבינו אותי והכילו אותי. בבית הספר היו לי בעיקר רעיונות לכתיבה ולמדתי בבית".

 

12 השנים במערכת החינוך, הוא אומר, היו מרגשות ומאתגרות. "היו עליות וירידות ירידות, הכרתי כל כך הרבה אנשים, ולמרות שהיו לא מעט ימים של עצבות, שנמאס מהלימודים, זו הייתה חוויה משמעותית ומהנה".

פארן רז והערכה שיצרה ()
פארן רז והערכה שיצרה

פארן רז ממושב ניר עציון תסיים גם היא היום את לימודיה במערכת החינוך. רז תעשה שנת שירות טרם גיוסה לצבא, ותטוס בעוד כחודשיים לטורונטו קנדה, שם תדריך בבתי ספר, תנועות נוער ומתנ"סים בקהילה היהודית. בחודשיים שנותרו לה עד לטיסה היא תתנדב במד"א, כמו בשלוש השנים וחצי האחרונות, ותקדיש את זמנה למשהו נוסף, חשוב לא פחות.

 

"לפני שנתיים הגעתי לתאונת דרכים מאוד קשה שנפצעו בה בני זוג באורח קל וקשה. הבעל ניסה להרים את אשתו, לראות אם היא יכולה לשבת, דבר שאסור לעשות בתאונת דרכים והוא בעצם השאיר אותה משותקת עד היום. כאב לי ממש לראות את זה שאנשים רוצים לסייע בתאונת דרכים אבל לרוב אין להם את הידע והכלים המתאימים", היא מספרת.

 

לפני שנתיים היא החלה לחקור את הנושא וגילתה את "שמונה דקות הזהב" – שעוברות מרגע התאונה ועד הגעת האמבולנס הראשון. היא הקימה פרויקט במסגרת ארגון ליד לפיתוח מנהיגות בישראל, ויצרה ערכת עזרה ראשונה ובה מוצרים בסיסיים להצלת חיים בשמונה הדקות הללו. "נפגשתי עם פרופסורים ואנשי מד"א, בחרנו את המוצרים, הגעתי לכנסת, נפגשתי עם שגריר ישראל באו"ם והערכה תהיה זמינה לרכישה באינטרנט בשבועות הקרובים". עד לטיסתה היא תקדיש את זמנה לשכנוע חברות ואנשים פרטיים לרכוש את הערכה.

 

חמש יחידות לימוד במתמטיקה - היעד הושג 

שנת הלימודים החולפת התאפיינה בעיקר בעידוד התלמידים לגשת לחמש יחידות מתמטיקה. שר החינוך נפתלי בנט השיג את יעדו כשנרשם שיא במספר הניגשים לרמה זו – 16,644, גידול של 4,000 תלמידים לעומת שנה שעברה. כ-120 אלף תלמידי י"ב שיסיימו מחר 12 שנות לימוד יהיו גם המחזור הראשון שנבחן במסגרת תוכנית ההיבחנות החדשה שהנהיג שר החינוך לשעבר שי פירון, במסגרתה בוטלו הבגרויות בכיתה י' והבחינות חולקו ל-70% שעליהם נבחנו התלמידים בבחינה החיצונית, ו-30% בהערכה חלופית בית ספרית.

שר החינוך בנט (צילום: אוהד צויגנברג) (צילום: אוהד צויגנברג)
שר החינוך בנט(צילום: אוהד צויגנברג)

מנשה לוי, יו"ר התאגדות מנהלי בתי הספר העל יסודיים, אמר: "אני מסיים את שנת הלימודים ברגשות מעורבים: מצד אחד עם תחושת סיפוק שקידמנו את התלמידים בתחום הערכי, החינוכי והפדגוגי.מצד שני למערכת החינוך ישנן בעיות שמחכות לפתרון: הבעיה העיקרית היא המחסור החמור במורים צעירים וטובים.המורים הטובים פורשים לגמלאות ואין מספיק מורים טובים וצעירים היכולים לבוא במקומם. בנוסף, יש לצמצם את מספר התלמידים בכיתות ולא רק בבתי הספר היסודיים". לוי גם סבור כי יש להחזיר את בחינות הבגרות לכיתה י', ודורש לספק פתרון לבתי הספר השש שנתיים שם ישנן שתי רפורמות (עוז לתמורה ואופק חדש) – שמביאים לאי שוויון בחדר המורים.

"אקח פסק זמן ואחשוב מה לעשות". תמי סגל (צילום: ישראל סגל) (צילום: ישראל סגל)
"אקח פסק זמן ואחשוב מה לעשות". תמי סגל(צילום: ישראל סגל)

תמי סגל תסיים מחר 33 שנים במערכת החינוך ותצא לגמלאות. 31 שנים היא עבדה בחטיבת הביניים פינשטיין בפתח תקווה כמעט בכל תפקיד אפשרי: מורה, מחנכת, רכזת שכבה, סגנית מנהלת וב-12 השנים האחרונות ניהלה את בית הספר. "האמת שאני בשבועיים-שלושה של התרגשויות שאי אפשר לתאר אותן", היא מודה. "היום גם הודיעו לי שנבחרתי להיות מנהלת מצטיינת של המחוז, אז זו מתנת סיום נפלאה וכיף לשמוע שיש הערכה כי לא תמיד זוכים לה. אני חושבת שאני מסיימת בשיא מאוד גבוה".

 

הפרידה מהתלמידים, היא אומרת, קשה ביותר. "הם שואלים למה אני עוזבת, אומרים שיתגעגעו אליי, מודים לי, זה מאוד מרגש. אני אוהבת אותם כל כך, הדלת שלי תמיד הייתה פתוחה בשבילם, וזו מחשבה לא פשוטה להבין שאני לא אעבוד יותר עם תלמידים".

 

ומה היא מתכננת לעשות החל מיום רביעי? "אני אקח פסק זמן ואחשוב מה אני רוצה לעשות. התרגלתי להתחיל לעבוד בשבע בבוקר ולסיים בשש בערב, ופתאום לא אהיה עסוקה – זו מחשבה לא פשוטה ואני חוששת מזה. מעולם לא עשיתי משהו אחר חוץ מחינוך. בזמן הקרוב אני מתכוונת לנוח, לבלות, ולהקדיש את עצמי למשפחה".


פורסם לראשונה 19/06/2017 23:06

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים