שתף קטע נבחר
 

עיריית ת"א חייבה בטעות בניינים במאות אלפי שקלים על מרפסות

דיירי שני בניינים ברמת אביב ג', שהוסיפו מרפסות לביתם, חוייבו על ידי העייריה בהיטל השבחה של מאות אלפי שקלים. בעקבות ערר שהגישו, הוועדה המקומית הודתה כי חלה טעות והסכום יתוקן. בא כוחם של הדיירים מעריך: "צפוי החזר של 100%"

עיריית תל אביב תשיב מאות אלפי שקלים שגבתה בטעות מדיירי שני בניינים ברמת אביב ג', שהוסיפו מרפסות לביתם. כך עולה מהודעה שגישה הוועדה המקומית לתכנון ולבנייה תל אביב לוועדת הערר, בתגובה לערר שהגישו הדיירים. החיוב בוצע במסגרת היטל השבחה שנבע מתוכנית שאפשרה לפני כ-5 שנים להוסיף מרפסות בשכונה, אבל על הבניינים שחויבו חלו תקנות שאפשרו בניית מרפסות עוד טרם אושרה התוכנית החדשה.

 

  • לכתבות נוספות בערוץ הנדל"ן

 

מדובר ב-24 דיירים בבניין ברחוב משה ברזאני 1 ו-26 דיירים בבניין ברחוב משה ברזאני 11 ברמת אביב ג'. הדיירים מתגוררים בבניינים שנבנו ב-1980 ללא מרפסות והוסיפו מרפסות לאחר היתר בנייה שניתן להם לצורך כך ב-2015. הוועדה המקומית שלחה להם בשנה שעברה שומת היטל השבחה בעקבות הוספת המרפסות בסך כ-12,480 שקל לדירה, ובממוצע 330 אלף שקל לבניין, ולאחר הפחתה 225 אלף שקל בממוצע לבניין.

 

הוועדה המקומית נימקה את היטל ההשבחה באישורה את תוכנית תא/3897 בשנת 2012, תוכנית כללית לשכונת רמת אביב ג', שמכונה גם "תוכנית המרפסות". התוכנית למעשה אפשרה הקמת מרפסות בבניינים שנבנו ללא מרפסות בשכונה. התוכנית ביטלה את הדרישה להכנת תוכנית עיצוב ארכיטקטוני לכל מקבץ בניינים או בניינים בודדים בשכונה והיוותה תנאי להוצאת היתרי בנייה לכל שינוי בחזיתות הבניין ובעיקר מרפסות.

 

 (צילום: שירן גור) (צילום: שירן גור)
(צילום: שירן גור)

אלא שהדיירים טענו, כי על המקרקעין שברשותם חלו תקנות חישוב שטחים, המכונות גם תקנות המרפסות, עוד לפני שאושרה התוכנית הכללית לשכונה, שמכוחן ניתן היה להוסיף מרפסות ולא מכוח התוכנית החדשה. לכן, לטענתם, דרישת הוועדה המקומית לתכנון ולבנייה לחייב בהיטל השבחה מכוח התוכנית, בהנחה שהתוכנית היא זו שהשביחה את נכסיהם ואפשרה להקים בהם מרפסות, היא מוטעית.

 

הדיירים הגישו ערר על היטל ההשבחה באמצעות עו"ד מורן גור ממשרד רייסמן-גור, לוועדת הערר לפיצויים ולהיטל השבחה של מחוז תל אביב. "לא תוכנית המרפסות היא מחולל ההשבחה", כתבו בערר, "אלא דווקא תקנות המרפסות שחלו על המקרקעין ערב אישורה של תוכנית תא/3897, ומכאן שאין לחייב את העוררים בהיטל השבחה לתמורות שהוקנו בתקנות המרפסות". עוד טענו הדיירים, כי תוכנית תא/3897 לא מוסיפה לתקנות המרפסות שהיו קיימות עוד ערב אישורה של תוכנית המרפסות הכללית, ולכן "ההשבחה לתוספת מרפסות בשטח ממוצע של 12 מ"ר לכל דירה במקרקעין, נוצרה ערב תוכנית המרפסות, ומשכך לאור העובדה שתקנות המרפסות אינן מהוות תוכנית, הקלה או שימוש חורג, אין באמור כדי להוות השבחה".

 

 

הבניין בבראזני 11, רמת אביב ג (צילום: שירן גור) (צילום: שירן גור)
הבניין בבראזני 11, רמת אביב ג(צילום: שירן גור)

 

בנוסף טענו הדיירים, שבעוד שתכליתו של היטל השבחה מבוסס על רעיון של צדק חברתי, לפיו ראוי שבעל מקרקעין שהתעשר כתוצאה מפעולה תכנונית שביצעה רשות התכנון ישתף את הציבור בהתעשרותו בדרך של תשלום לאותה רשות התכנון – הרי שהם היו רשאים לממש את תקנות המרפסות עוד לפני התוכנית הכללית ולכן לא התעשרו בזכותה. "ככל שתכריע ועדת הערר כי תקנות המרפסות אפשרו את הליך מימוש המרפסות לצד תוכנית עיצובית המגולמת בה כדבר שבשגרה", כתבו הדיירים בערר, "אזי יש לבטל את היטל ההשבחה".

 

בהודעה מוסכמת של הוועדה המקומית תל אביב ובא כוחם של הדיירים, שהוגשה לוועדת הערר, הודיעה הוועדה כי טעתה בקביעה שתוכנית המרפסות הכללית בשכונה היא שהביאה להשבחה. בהודעה, שקיבלה תוקף של ועדת הערר, כתבה הוועדה המקומית כי היא תתקן את שומת ההשבחה לשני הבניינים מאחר שבחינה שערכה בעקבות הגשת הערר העלתה כי אכן במצב הקודם לתוכנית המרפסות ניתן היה להקים מרפסות מכוח תקנות חישוב שטחים במקרקעין.

צילום: אלי סגל

צילום: אלי סגל

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:



 

 

"באת כוח הוועדה המקומית פנתה לבא כוח העוררים", נכתב בהודעה המוסכמת, "הודיעה על כוונתה לתקן את השומה נשוא הערר מחמת טעות בזכויות של העוררים במצב הקודם, באופן שהשומות ייערכו על בסיס המצב הקודם המתיר להקים מרפסות מכוח תקנות חישוב שטחים". 

 

לדברי עו"ד גור, שמייצג את הדיירים, "לאחר החישוב מחדש לפי תקנות המרפסות, שאיפשרו את הקמת המרפסות ערב תכנית תא/3897, ההיטל צפוי בוודאות להיות נמוך יותר והחזר צפוי להיות משמעותי , זאת מאחר שהיטל ההשבחה שנגבה מהדיירים התבסס כל כולו על התכנית שהלכה למעשה, כעת לא משביחה כלל. להערכתי צפוי החזר של 100%, ובמידה שלא, נערור בשנית".

 

גור הוסיף כי "על דבר אחד אין ספק, אם אנו מבטלים את מקור ההשבחה מהתוכנית, כפי שעשינו, ומכיוון שלא ניתן לדרוש היטל השבחה מתקנות חישוב שטחים, אזי ההשבחה שואפת לאפס".

 

עיריית תל אביב מסרה בתגובה: "דיירי הבניינים הגישו עררים לוועדת הערר. הדברים נבחנו מול גורמי התכנון בוועדה המקומית, וועדת הערר אישרה לתקן את השומות והחיובים בנוגע למרפסות. מאחר וטרם הסתיים הליך תיקון השומות בכל הנוגע להשבחה מכוח תכנית 3897, הכוללת מטרות נוספות מלבד תוספת שטחים למרפסות, לא ניתן להתייחס בשלב זה לגובה ההחזר שיינתן לדיירים".

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: שירן גור
כל בית צריך מרפסת
צילום: שירן גור
עו"ד מורן גור
מומלצים