שתף קטע נבחר

 

החשד נגד אלוביץ' ובזק: מצגי שווא ברכישת yes

במרכז החקירה נגד חברת בזק ובעל השליטה בחברה שאול אלוביץ': העסקה שבה רכשה בזק את חברת yes בשווי מיליארד שקל. יו"ר הרשות לניירות ערך: "באכיפה אין הקלות, אין הנחת ריקי כהן ואין הנחת סלב. תמיד מאכזב כאשר בעלי שליטה שוכחים מכך שבחברות ציבוריות בעלי המניות מהציבור הם השותפים שלהם"

שאול אלוביץ' (צילום: אלי דסה) (צילום: אלי דסה)
שאול אלוביץ'(צילום: אלי דסה)

 

במרכזה של החקירה נגד חברת בזק ובעל השליטה בחברה שאול אלוביץ', עומדת רכישת חברת הטלוויזיה yes על ידי בזק. על פי החשד - מצגי שווא שהוצגו לדירקטוריון בזק הם שהובילו לאישור העסקה. בין השאר נבחנת גם הערכת השווי לחברת yes. אלוביץ' נחקר לצד שורות בכירים בקבוצת בזק ו-yes מאז שעות הבוקר.

 

במוקד החקירה: עסקת בעלי העניין הגדולה ביותר שעשה אלוביץ' - רכישת מניות yes על ידי חברת בזק. העסקה, שלה התנגדו חלק גדול מהגופים המוסדיים אך עברה בסופו של דבר במרס 2015, כללה את רכישת מניותיו (50.2%) של אלוביץ' בחברה הבת yes על ידי חברת בזק, תמורת כמיליארד שקל.

 

בעקבות החקירה, הבוקר הופסק המסחר במניות קבוצת בזק בבורסה בתל אביב למשך כשעתיים. במקביל, חוקרי רשות ניירות ערך פשטו על משרדי בזק ו-yes.

 

בכנס אלי הורביץ של המכון הישראלי לדמוקרטיה, אמר יו"ר רשות ניירות ערך, שמואל האוזר, האמון על החקירה: "פתחנו הבוקר בחקירה גלויה בעניינה של חברת בזק לגבי עסקאות הנוגעות לבעלי שליטה. לא ארחיב על החקירה אך רק אומר שבנושא אכיפה אין הקלות, אין הנחת ריקי כהן ואין הנחת סלב. הגישה שלנו להקל ברגולציה היכן שאפשר ולאכוף את הדין באופן בלתי מתפשר היכן שצריך. רק אגיד שתמיד מאכזב כאשר בעלי שליטה שוכחים מכך שבחברות ציבוריות בעלי המניות מהציבור הם השותפים שלהם".

 

אלוביץ' מחזיק בשליטה בבזק באמצעות אינטרנט זהב ובי קומיוניקיישנס. בי קומיוניקיישנס מחזיקה 26% ממניות בזק, ואילו אינטרנט זהב מחזיקה 65% ממניות בי קומיוניקיישנס. יורוקום תקשורת שבשליטת אלוביץ' מחזיקה 55% ממניות אינטרנט זהב. כן מחזיק אלוביץ בשליטה באתר וואלה!, שאינו נסחר בבורסה.

 

מתוך מיליארד השקלים - שווי מכירת yes לבזק - ניתנו 680 מיליון שקל במזומן והיתרה הותנתה ברווחי המס שלא היו יודעים בעת אישור העסקה. ב־2010, כשאלוביץ' השתלט על בזק, הורתה לו רשות ההגבלים העסקיים להעביר את אחזקותיו ב־yes לניהול נאמן וקצבה לו תאריך יעד למכירתן לגורם שלישי. אלא שאלוביץ' לא מכר את yes, ובמשא ומתן ארוך הצליח לשכנע את הרשות לשנות את עמדתה ולאפשר לו למזג בין חברת הלוויין, שהוא היה אחד ממקימיה, לבין הנכס הגדול שקנה, בזק.

 

חודש לאחר אישור העסקה התקבל גם האישור הנדרש של ראש הממשלה למיזוג בין בזק ל-yes והסיר למעשה את המכשול האחרון למימושה. רק שמונה חודשים לאחר אישור עסקת בעלי העניין שהזרימה לאלוביץ' מאות מיליוני שקלים, ולאחר תחקירים שחשפו את הקשר האישי בין אלוביץ' לבין ראש הממשלה, אסר היועץ המשפטי לממשלה על ראש הממשלה לטפל בעניינים הנוגעים לאלוביץ'.

  

"לא גילתה לציבור פרט מהותי"

"בזק לא גילתה לציבור פרט מהותי בדו"ח העסקה המתוקן לרכישת yes, ולפיו הנאמן חייב למכור את כל מניות יורוקום ב-yes, החל ממרס 2015, בכל מחיר ובכל תנאי". טענה זו עולה בתביעה נגזרת שהגיש בעל מניות בבזק, באמצעות עו"ד רונן עדיני, ואשר מתבררת בימים אלה בפני השופטת רות רונן בבית המשפט המחוזי בתל אביב. ייתכן מאוד שנקודה זו היא אחת הנקודות שחוקרת רשות ני"ע בעניין בזק ואלוביץ', בעל השליטה בחברה.

 

עדיני מגולל בתביעה אפשרות שעמדה בפני בזק לרכוש את כל מניות yes במחיר שנופל משמעותית מ-1.05 מיליארד שקל, המחיר המקסימלי שהסכימה בזק לשלם עבור רכישת yes בעסקת בעלי העניין הגדולה, שהיוותה למעשה את קו פרשת המים - אז הצליחה יורוקום שבשליטת אלוביץ' להיחלץ ממצבו הפיננסי המאתגר בחברה הפרטית שבבעלותו, יורוקום.

 

על-פי עדיני וחוות דעת של מומחה כלכלי שצירף לתביעה, יכולה הייתה בזק למממש ללא תשלום אופציות ל-8.6% ממניות yes, ולקבל לידיה את השליטה בחברה, מבלי להזרים ל-yes או ליורוקום שקל אחד תמורת המניות. בשלב שני הייתה אמורה בזק לפתוח במו"מ עם הנהלת yes, להתחלת יישומם של מהלכים לשיתוף פעולה אסטרטגי למיצוי הסינרגיה בין השתיים ממרס 2014, ומתן הצעת רכש לנאמן שהחזיק במניות יורוקום בשווי מינימלי, או לחכות למרס 2015 ואז לרכוש אותן מהנאמן שאמור למכור בכל מחיר ובכל תנאי.

 

עוד נכתב כי בזק שילמה עבור המניות 680 מיליון שקל ועוד 370 מיליון שקל בתמורות מותנות. "מבחינת בזק אין הגיון לשלם תשלומי עתק שכוללים כ-700 מיליון שקל במזומן ועלולים להגיע ליותר ממיליארד שקל, עבור מניות בחברה כושלת שמצבה הפיננסי גרוע ורשמה הפסדים שנים רבות. ברור שאילו הצד המוכר היה אדם אחר ולא בעל השליטה, אזי התמורה עבור המניות היתה נמוכה בהרבה ולא רק שהשווי היה קרוב לשווי האמיתי של yes, כ-200 מיליון שקל, אלא שמבנה העסקה היה שונה בתכלית כשמרבית התשלום היה מותנה בהתאם לתוצאות העסקיות והאפשרות לקזז מס".

 

את תגובתו של עו"ד ז'ק חן, המייצג את אלוביץ', לא היה ניתן להשיג.

 

בזק דיווחה לבורסה כי "החברה מתכבדת לדווח כי היום החל משעות הבוקר נערכים חיפושים במשרדי החברה במסגרת חקירה של רשות ניירות ערך. כפי שנמסר לחברה על ידי הרשות, חקירה זו עוסקת בחשדות לביצוע עבירות על פי חוק ניירות ערך וחוק העונשין הנוגעות לעסקאות הקשורות לבעל השליטה. נכון למועד דיווח זה אין בידי החברה כל מידע נוסף אודות מהות החקירה ונסיבותיה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אלי דסה
שאול אלוביץ'
צילום: אלי דסה
מומלצים