איזנקוט: "נמשיך למנוע העברת נשק מתקדם לחיזבאללה"
בנאום מרכזי בכנס הרצליה התייחס הרמטכ"ל לסוגיות הביטחון המרכזיות. לדבריו, המציאות הביטחונית ברצועה מורכבת ונפיצה. על ירי הטילים הבליסטיים אמר: "עצירת התפתחות התעשייה הצבאית האיראנית היא יעד ביטחוני של כל האזור. אסור שאיראן תהיה צפון קוריאה הבאה"
האיומים של חיזבאללה, המתיחות בגבול הסורי וההשפעה של איראן באזור: לכל אלו, ולנושאים ביטחוניים מרכזיים אחרים, התייחס הערב (יום ג') הרמטכ"ל רב-אלוף גדי איזנקוט בנאומו בכנס הרצליה. ynet העביר בשידור חי את דבריו של הרמטכ"ל מהכנס שנערך במרכז הבינתחומי הרצליה.
לדברי איזנקוט, ארגון חיזבאללה נתפש בעיניו כאיום המרכזי כיום על מדינת ישראל. "ארגון חיזבאללה בנה יכולות, הוא מפר ברגל גסה את החלטה 1701, ואם מסתכלים על דרום לבנון אנחנו רואים את הארגון הזה פרוס ב-200 כפרים ועיירות. יש שם עשרות אלפי רקטות. יש לנו אינטרס ברור, למנוע העברת נשק מתקדם על ידי ארגון חיזבאללה. כמו שהתפרסם, היו פעולות למנוע העברת נשק מתקדם כדי לפגוע בישראל, כך היה בשנים האחרונות וכך יהיה בעתיד".
איזנקוט אמר עוד כי "יש מעורבות פעילה של המעצמות, זה בא לידי ביטוי במזרח התיכון וניתן לראות את זה בצורה ממוקדת במה שמתרחש בסוריה. פעילות רוסית ואמריקנית רציפה עם רצון להגיע לארגון הטרור המרכזי דאעש, ויש פעילות רציפה של שתי המעצמות במדינה אחת תוך תיאום וחיכוך שיוצר מורכבות גדולה".
בהקשר זה הוא ציין כי "אני יכול לומר בצניעות שצה"ל תורם לצבא האמריקני ולקואליציה שפועלת במזרח התיכון. את שיתוף הפעולה ניתן לראות עם המדינות המתונות במזרח התיכון, יחסים שהשתפרו מאוד בשנים האחרונות - חלקם גלויים וחלקם סמויים".
הרמטכ"ל הוסיף כי "היעד המרכזי של האויב נהפך להיות האוכלוסייה, בוודאי שאנחנו מדברים מול מדינת ישראל. תופעת הטרור שהייתה מקושרת יותר במזרח התיכון מטרידה יותר את העולם כולו. זו לא רק בעיה של המזרח התיכון, אנחנו רואים את זה גם באורלנדו, בריסל ופריז. ניתן לומר שהמאזן האסטרטגי של מדינת ישראל השתפר בצורה משמעותית מאוד. היכולת של מדינת ישראל, של צה"ל ושל חיל האוויר היא יכולת עם עוצמה רבה שאין כמוה במזרח התיכון".
בהתייחסו לשקט היחסי בגבולות אמר אינזקוט כי "הדבר החשוב ביותר הוא להרתיע מתוך עוצמה, להרתיע את האויבים שלנו ולהגדיל את חלון השקט. ניתן לומר שהגבול בחזית סוריה שקט כבר 44 שנה, למרות המציאות הכאוטית בסוריה נשמרת מציאות ביטחונית טובה ברמת הגולן. ברצועת עזה מאז מבצע צוק איתן יש שקט. עם זאת, המציאות הביטחונית ברצועת עזה מורכבת ונפיצה".
"הסיוע בסוריה - חובתנו כישראלים וכיהודים"
בנוגע למתרחש בסוריה אמר הרמטכ"ל: "ישראל לא מתערבת במלחמה בסוריה, אנחנו עוסקים במניעת העברת נשק שבעתיד עלול לפגוע בישראל. יש סיוע בהעברת ציוד הומניטרי לסוריה. זאת חובתנו כישראלים וכיהודים".
בדבריו התייחס הרמטכ"ל גם להשפעה של איראן על האזור. "את המאמץ האזורי של איראן אנחנו רואים בלבנון, אבל לא רק שם. איראן תופסת את עצמה כמעצמה אזורית. חיזבאללה מקבל יותר מ-800 מיליון דולר בשנה, אנחנו רואים את המאמץ האיראני המתמשך בסוריה, ברצועת עזה, השפעה על הג'יהאד האיסלאמי ועל חמאס. עצירת התפתחות התעשייה הצבאית האיראנית היא יעד ביטחוני של כל האזור. המאמץ העולמי צריך להיות שאיראן לא תהיה צפון קוריאה הבאה. לפני יומיים בוצע ירי מאיראן ליעדים בסוריה, הוא בא לבטא משהו".
מבלי לומר זאת מפורשות, התייחס איזנקוט למתקפות על הצבא מצד פוליטיקאים בכירים: "ניתן לבקר את צה"ל, אבל דבריי נאמרים על רקע ביקורת שנשמעה
והיא לא עניינית. ביקורת עניינית אנחנו יודעים לשמוע, להפנים ולשפר בתוך הצבא".
איזנקוט התייחס בנאומו גם לנעשה בזירה הפלסטינית שלדבריו "מעסיקה את צה"ל מאוד". הוא הדגיש בנושא זה כי "פגשנו דפוס חזק שלא הכרנו אותו בעוצמות האלה, מאות צעירים וצעירות פלסטינים לקחו חלק בניסיונות פיגוע. אנחנו עושים מאמצים, בעיקר ביהודה ושומרון וברצועת עזה לאפשר מציאות אזרחית טובה ותקווה מתוך הבנה שזה גם אינטרס ישראלי. היכולת להתמודד עם המציאות הזו היא תולדה של מדיניות הפעלת כוח נכונה - הפרדה בין טרור לאוכלוסייה שמאפשרת לאוכלוסייה להמשיך לחיות את חייה". על משבר החשמל ברצועה אמר הרמטכ"ל: "יש לנו אינטרס שיהיה חשמל 24 שעות בעזה. כדי שתהיה להם תקווה. מצד שני זה נראה לי פרדוקס, שאנחנו נממן להם את פער החשמל והם עם מאות אלפי הדולרים שיש להם יחפרו מנהרות".