כוח לתת
לרגל היציאה לחופש הגדול, צוריאל רובנס, מנהל ישיבת אמי"ת בלבב שלם בירוחם, משתף ביוזמה חברתית מיוחדת של בני נוער בעיר
הסיפור מתחיל בחופש הגדול לפני כשנה וחצי. קבוצת תלמידים שעולים לכיתה י"ב יוצרים איתי קשר ובפיהם בקשה: אנחנו רוצים שכיתה י"ב שלנו תהיה משמעותית יותר. רוצים לתרום גם מעצמנו ולא רק 'לבזבז' את כיתה י"ב על לימודים ובגרויות.
אז נפגשנו. באמצע החופש הגדול. בבית של אחד התלמידים הנפלאים הללו. ישבנו וחשבנו על השנה הבאה ומה נוכל לעשות בה. ההחלטה הייתה לחפש מקום התנדבות משמעותי בירוחם העיר שלנו. לחפש צורך שעדיין לא נתנו לו מענה בישוב.
לאחר פגישה עם מחלקת הרווחה בישוב עלה הרעיון: להקים מחסן 'כוח לתת' לרהיטים יד שניה. הרעיון הוא מאוד פשוט: לתווך בין רהיטים משומשים שאנשים רוצים להוציא מהבית לבין אנשים אחרים שזקוקים לציוד הזה ולא תמיד ידם משגת לקנות ציוד חדש.
הרעיון פשוט אמרנו? אבל הסתבר שהביצוע ממש לא. צריך לאתר מקום למחסן, לראות איך מעבירים רהיטים כבדים ממקום למקום (ניסיתם פעם להוריד מקרר מקומה שלישית ללא מעלית?), צריך משאית לסחוב את הציוד, לפתוח את המחסן בשעות לא תמיד שגרתיות כי יש צרכים דחופים, וצריך גם ללמוד בכיתה לפעמים...
אבל למרות כל הקשיים, הצוות המסור של השמיניסטים הפך את המיזם הזה לפרויקט שכבתי. הם לקחו כיתה בבית הספר שלנו והפכו אותה למחסן 'כוח לתת'. כשלא היה רכב לסחוב רהיטים הם בנו עגלה קטנה על גלגלים ואיתה העבירו את הרהיטים. בקיצור – היצירתיות חגגה והדבקות במטרה גרמה להם לא לוותר למרות הקשיים. והיו הרבה קשיים.
לאחר שה'מחסן' נהיה כבר צר מלהכיל את הציוד, זכינו והמועצה הקצתה לנו מחסן גדול יותר ומרווח יותר. ובטקס חגיגי עם נציגי הרשות ובנוכחות כל תלמידי הישיבה חנכנו את המבנה החדש של המחסן.
הפעלת המחסן הפכה מקצועית. יש 'הנהלה' של תלמידים שאחראים על המיזם ומרכזים את הפניות. יש מספר טלפון לאנשים שרוצים לתרום ציוד ויש שעות פתיחה מסודרות עם רשימת מתנדבים מסודרת של תלמידי הישיבה. בכל יום חמישי מתבצע איסוף של רהיטים מבתים בירוחם על ידי טנדר שהצלחנו להשיג.
סוד ההצלחה של המיזם הזה הוא בשיתוף פעולה הדוק עם מחלקת הרווחה שיודעת להפנות אלינו גם פניות לצרכים של תושבים וגם פניות לתרומה של ציוד.
המיזם הזה הוא ברכה גדולה לישוב כמובן אבל הוא גם ברכה עצומה לא פחות לתלמידים שמפעילים אותו. מעבר לחינוך לנתינה ולעשיית חסד של התלמידים, הם מתחנכים גם לנהל עסק קטן, לעמוד בקשר עם לקוחות, לדעת לנהל זמן וללמוד שלקחת אחריות על מיזם דורשת ממך הרבה ולא תמיד רק על שעות הלימודים.
התלמידים זכו לאחרונה בפרס החינוך הממלכתי דתי הארצי על מפעלי תרומה לקהילה, ואולי הדבר המדהים ביותר בסיפור הזה הוא שיש תלמידים שהאתגרים הלימודיים היו מאוד קשים עבורם לאורך השנים, ודווקא העבודה במחסן ולקיחת האחריות גרמה להם גם ללקיחת אחריות על עצמם ולהצלחה גדולה יותר גם בלימודים.
כח לתת, אמרנו.
הכותב, צוריאל רובינס, הוא מנהל ישיבת אמי"ת בלבב שלם בירוחם