שתף קטע נבחר

 

החופש הגדול משכר: החלה עונת סכנת האלכוהול

הסגידה למשקאות, קלות השגת הבקבוקים והסיוט בגינות: עם תחילת החופש הגדול פונים נערים לאלכוהול הזמין והמסוכן. בשטח מספרים על קרב אבוד: "יש הורים שמבינים את הצורך בהתנסות", העיד בן 16. נערה בת 17: "לא שואלים כלום בקיוסקים"

 

"בגינה מתחת לבית יש בקיץ בקבוקים מנופצים" (ארכיון) (צילום עידו ארז) (צילום עידו ארז)
"בגינה מתחת לבית יש בקיץ בקבוקים מנופצים" (ארכיון)(צילום עידו ארז)

"ההורים בדרך כלל לא יודעים על האלכוהול והסיגריות. אנחנו מוצאים את עצמנו ברחובות, בגינות, בחניונים, ושם שמים מוזיקה בפול ווליום ושותים". העדות הזאת של נער בן 16 מוכרת כמעט בכל בית בישראל שבו מתגוררים בני נוער. בשנים האחרונות היא מסמלת את מה שהפך לתופעה מדאיגה: 20 ביוני כבר מאחורינו - והחופש הגדול זימן שוב התמודדות לא פשוטה עם מכת המשקאות המשכרים, שמובילה במקרים לא מעטים גם לוונדליזם ואלימות.

 

כ-700 אלף תלמידי ותלמידות בתי הספר העל-יסודיים יצאו לחופשת הקיץ. בחודשיים הקרובים יבקשו רבים מהם לנצל כל רגע כדי להשכיח את הספרים, המבחנים והמורים - ולעבור לתחושות של רוגע ושלווה. בהיעדר רישיון נהיגה, היכולת להתרחק מהבית נמוכה מאוד ובמצב הזה מפיגים חלק מבני הנוער את השעמום בישיבה בגינות ציבוריות בשעות הלילה. האלכוהול הופך למטרה.

 

עם זאת, פקחי הרשויות המקומיות הצליחו לדחוק מעט את התופעה מהמתחמים הציבוריים. נערה בת 17 מהמרכז סיפרה כי "עכשיו אנחנו מעדיפים פחות לשבת בגינות כי יש את החשש שיגיעו פקחים וייתנו לנו דו"חות, או שיפנו אותנו בטענה שאנחנו עושים רעש. אנחנו מצטיידים באלכוהול ויושבים באחד הבתים".

 

איך אתם מגיעים לאלכוהול?

"אני לא יכולה לקנות אלכוהול, אבל זאת ממש לא בעיה. יש לי חברים בני 18 שקונים לנו, יש גם כאלה עם תעודות זהות מזויפות ויש תמיד את הקיוסקים שימכרו לנו אלכוהול בלי לשאול יותר מדי שאלות. אפשר להגיד בצורה ברורה שלהשיג את האלכוהול זה ממש לא בעיה בשבילנו. היינו מעבירים לילות שלמים בגינות עם אלכוהול, התבגרנו קצת והחלטנו שיותר נכון לעבור לבית".

 

הנערה סיפרה עוד כי "בגינה מתחת לבית שלי יש תמיד בקיץ בקבוקים מנופצים. יש לי חברים שעדיין יושבים בחוץ, בגינות, ומחפשים מה לעשות. הייתי עדה כמה פעמים למקרי אלימות שהתפתחו מהשעמום והאלכוהול. בגילים שלנו אי אפשר ללכת למועדון כי אנחנו צעירים מדי, ומצד שני אנחנו לא רוצים להעביר את הערב בסרט בקניון".

 (צילום: הרצל יוסף) (צילום: הרצל יוסף)
(צילום: הרצל יוסף)
 

הפתרון לטענת הנערה מהמרכז הוא פתיחה של מקומות שמיועדים לבני הנוער בחודשי הקיץ. "אפשר לפתוח מקומות שדומים לברים, לא בהכרח עם אלכוהול, אבל עם מוזיקה ואווירה". ברחבי הארץ מנסות הרשויות המקומיות לצמצם את תופעת הישיבה בגינות הציבוריות, וביישובים רבים נערכות פעילויות ללא תשלום במתחמים סגורים. כמו כן מתקיימות פעילויות במגרשי ספורט ובחופי הים - חלקן בשעות הלילה.

 

נער בן 16 מהמרכז סיפר: "אנחנו נפגשים בלילה, משיגים אלכוהול ואם אין בית שיכול לארח אותנו – אז אנחנו מוצאים את עצמנו ברחובות, בגינות או בחניונים. יושבים שם, שותים אלכוהול, מעשנים ומחכים לפקחים. אם 'נפלת' על מישהו 'נחמד' הוא יגיד 'לך הביתה' וזהו, אבל הרוב נותנים דו"חות ומתקשרים להורים".

הנער טוען כי הוריו והורי חבריו משתפים פעולה במובן מסוים: "ההורים מבינים שעם הגיל בא הרצון להתנסות באלכוהול, והם באמת מעדיפים שנעשה את זה בבית. אנחנו בגיל מאוד בעייתי, בעיניי זה אבסורד שילדים צריכים לזייף תעודת זהות בשביל להיכנס למועדון, זה ממצב מאוד מתסכל".

 

סיירת ההורים בירושלים בפעולה    (צילום: עפר מאיר, עריכה: עמית גלז)

סיירת ההורים בירושלים בפעולה    (צילום: עפר מאיר, עריכה: עמית גלז)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

חנן יזדי, יו"ר מועצת התלמידים והנוער הארצית, אמר בהתייחסו לסכנת השתייה המשכרת: "לצערי, שגרת שתיית האלכוהול הפכה לתופעה של ממש. אני קורא לרשויות המקומיות ליזום פעילויות ויוזמות לבני הנוער בחופש הגדול על מנת להפחית את התופעה גם על ידי יצירת מרחבים בטוחים. נוסף על כך, המועצה ממליצה להימנע משימוש באלכוהול עקב הנזקים שהוא עלול לגרום".

 

במשרד החינוך מודעים לבעיה ומנסים לספק לה פתרונות גם בחודשי הקיץ, שבהם התלמידים אינם תחת אחריותו. בשנים האחרונות מפעיל המשרד את פרויקט "מבלים בטוח באילת". העיר הדרומית מושכת אליה בחודשי הקיץ לא פחות מ-30 אלף בני נוער. גם השנה במהלך חודש אוגוסט יפעלו צוותים של אנשי מקצוע ומתנדבים לאיתור ומניעת התנהגויות סיכון בקרב בני הנוער מהירידה מהאוטובוס, ועד למקומות הבילוי השונים.

 

"מבהירים שנהיה בשטח עם בלשים" 

המשטרה מצדה מפנה משאבים למאבק בתופעה, בדגש על אכיפה מוגברת. במשטרת ירושלים למשל הדגישו כי ההיערכות לחופש הגדול החלה כבר לפני חודש, בשורת מפגשים עם בני נוער בבתי הספר. "אנחנו מתמקדים גם במניעה ומסבירים להם על הסכנות בשימוש באלכוהול וסוגי סמים, וגם מבהירים להם שאנחנו נהיה בשטח עם בלשי נוער - בקרבת מסיבות, גנים ציבוריים וכל מקום התכנסות", אמרו במחוז ירושלים במשטרה.

 

עם תחילת החופש הגודל החלה פעילות מוגברת במטרה למנוע שתיית יתר של אלכוהול. במשטרה הסבירו כי "בני נוער יודעים שפאבים ומועדונים לא ימכרו להם אלכוהול, ולכן הם מגיעים שתויים למסיבות". המניעה כוללת אכיפת מוגברת על מכירת אלכוהול לקטינים ותפיסת משקאות באזורים שונים ובכללם חניונים ריקים.

בפעילויות הליליות משתפים כוחות המשטרה פעולה עם סיירות הורים וכן עם גורמי רווחה ברשויות המקומיות. פעילויות הסברה מיוחדות נערכות במוקדי מסיבות, שבהן קיים חשש שנערות שתויות יותקפו מינית. במקביל, משטרת התנועה עורכת בחודשי הקיץ אכיפה מוגברת לתפיסת נהגים תחת השפעת אלכוהול.

"בני נוער מגיעים שתויים למסיבות" (אילוסטרציה) (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
"בני נוער מגיעים שתויים למסיבות" (אילוסטרציה)(צילום: shutterstock)

סיירת ההורים של באר שבע פועלת כבר 11 שנים. הורים מתנדבים מסיירים בלילות ברחובות העיר, ומנסים לאתר בני נוער במצוקה ואף לעזור להם. איציק כהן, מנהל סיירת ההורים של באר שבע ואב לחמישה, אמר: "אני כבר 10 שנים בסיירת הורים ובשנים האחרונות אני מנהל את הסיירת. החלטתי לקחת אחריות ולסייע לבני הנוער בעיר, לא כגוף אוכף אלא כגוף מסייע, שבא לפתור מצוקות שונות של בני הנוער שאנחנו נתקלים בהם בשעות הלילה בעיר".

 

כהן סיפר עוד כי "אנחנו פוגשים הרבה בני נוער טובים שלא מעשנים ושותים מתכנסים בפארקים ובחניונים, כל מקום שבו הם יכולים למצוא פינה שקטה. רובם הגדול לא שותים אלכוהול ולא משתמשים בסמים. אבל יש כאלה שכן. אותם אנחנו מנסים לאתר. לאט לאט אנחנו פועלים לרכוש את אמונם, יוצרים את הקשר הבינאישי ומתחילים ליווי והסברה".

 

סיירת ההורים של בירת הנגב מונה 49 הורים, כולם עושים זאת בהתנדבות בסופי שבוע. "לשמחתי, בני הנוער אוהבים לבלות", אמר כהן. "עכשיו אנחנו במסיבות סיום השנה, ויש כאלה בכל מיני מקומות. בווילות, אולמות, בבריכות. לפעמים סתם מתקבצים בפארק ומבלים. בתקופה הזו יש לנו יותר עבודה. בתקופת הקיץ אין לימודים, אין מחויבות בבוקר. כמעט כל ערב בני הנוער יוצאים, ברמה כזו או אחרת".

מתחם "וילאג' נהריה" ( צילום: עיריית נהריה) ( צילום: עיריית נהריה)
מתחם "וילאג' נהריה"( צילום: עיריית נהריה)

כאמור, הרשויות המקומיות דואגות מצדן לתעסוקה במהלך חופשת הקיץ. כך למשל, בנהריה יופעל המתחם "וילאג' נהריה" הצמוד לחוף הים בצפון העיר. הוא נפתח עם כניסת החופש הגדול ויפעל במשך שישה שבועות מהשעה 20:00 ועד 2:00 בלילה. מטרת המתחם לספק מקום בטוח, מהנה וחווייתי לנערים בחופשת הקיץ.

 

המתחם מפוקח ומנוהל על ידי יחידת "עיר ללא אלימות", מתנדבי שנת השירות, היחידה למניעת סמים ואלכוהול וגורמים נוספים. הוא מחולק לכמה מתחמים קטנים בהם: אקסטרים שמפעיל קיר טיפוס, בנג'י, אומגה, מתחם מדיה שכולל משחקי אקס בוקס, משחקי וידאו וכן מתחם משחקים ובו שולחנות טניס שולחן. העירייה מפעילה גם מערך היסעים למקום, ועלות המזון בו נעה בין שניים לחמישה שקלים בלבד.

 

במחלקת הנוער העירונית של קריית מוצקין אמרו כי הם דואגים לפעילות רבה על מנת למנוע ככל האפשר שוטטות והידרדרות של בני הנוער. בעיר יתקיימו הופעות, ערבי קונספט, טורנירים של ספורט, מגרשים מוארים ואטרקציות שונות. השנה נפתחה בעיר "סיירת נוער" שבמסגרתה הנוער הבוגר מסייר בגנים ציבוריים. אם הסיירים הצעירים נתקלים בתופעות של שתייה חריפה ו/או אלימות, תפקידם הוא לעדכן את המוקד העירוני.

 

בקריית ביאליק מפעילה העירייה את פארק הנוער בשעות הערב והלילה, ובמקום יתקיימו מסיבות, ופעילויות תחת השגחה של מחלקת הנוער והתוכנית "עיר ללא אלימות". הפעילות במקום תתקיים גם בחודש אוגוסט. חניכי השכבה הבוגרת של הצופים בעיר משתתפים בסדנה שעוסקת בשתיית אלכוהול, מניעה, דרכי סיוע לחברים ששתו ועוד.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים