שינוי קריירה: איך מתמודדים עם ספקנות הסביבה?
החלטתם ללמוד תחום חדש, לעזוב עבודה או לשנות מסלול, ואז סיפרתם להורים ולחברים - והספקנות שלהם ערערה אתכם לחלוטין. איך מתמודדים עם תגובות הסביבה לצעד חדש ואמיץ?
בשיתוף AllJobs
לוקחים החלטה: שי, בחור בשנות השלושים לחייו ואב לשניים, גרם לכמה לסתות להישמט כשבישר לקרוביו כי הוא מתכוון להתפטר מתפקידו בחברה הממשלתית בה עבד במהלך העשור האחרון ולצאת לעצמאות. יעל, אשת הייטק בת 38, היממה את קרוביה כשהחליטה לעזוב את המשרה הבטוחה שלה לקראת העשור הרביעי של חייה כדי להתחיל לימודי תואר ראשון בעיצוב, ולצאת לדרך חדשה. לבסוף, שי הרים עסק מצליח והכפיל את שכרו, ויעל, למדה במשך שנה אחת וניווטה מחדש לקריירה הקודמת שלה.
לכתבות נוספות בערוץ קריירה
5 שיטות שיתניעו תהליך חיפוש עבודה תקוע
שקיפות בתלוש: כך תדעו כמה שכר אתם אמורים לקבל
מה יותר חשוב ממשכורת במקום העבודה?
לפני שמקבלים החלטת קריירה חשובה, אנו בדרך כלל עוברים תהליך אישי של לבטים לא פשוטים, בחינה עצמית של הרצונות מול היכולות ובחינת מצב השוק בהקשר לבחירה זו. אך מעבר לתהליך האישי המורכב, רבים נעצרים או מתבלבלים דווקא בשלב שבו הם באים לבשר את החדשות לסביבתם הקרובה, ובמקום שבו הם ציפו יותר מכל, לתמיכה, צפויה אכזבה.
מה מניע את הסביבה שלכם?
אנשים שונים מחזיקים בדעות שונות. זה נוגע להחלטות קריירה כמו שזה נוגע להחלטות לגבי רכישת דירה. הם לא אתם וחוויות החיים של כל אחד, ביחד עם האופי שלו, מובילות למסקנות ולתפישות עולם שונות לחלוטין.
למשל, אם החלטתם לצאת לעצמאות וקרוביכם הינם אנשים שמרנים יחסית, אשר מכבדים עבודה שכירה בארגונים יציבים ובטוחים, אל תצפו לקבל את ברכתם, כי הגיוני יותר שהחלטתכם עשויה לאיים על כל מה שנחשב עבורם כבטוח ונכון. אין לזה שום קשר לאינטרסים שלהם, או למידת האהבה שלהם אליכם, זוהי פשוט ראיית עולמם שמשתקפת דרך הפחדים שלהם.
הבינו את מקור הדאגות שלהם
ההורים או החברים שלכם לרוב, מעוניינים בטובתכם. במקרים מעטים אנשים מקנאים, אבל ברובם, התגובות שתקבלו מהסביבה כן נובעות מהרצון לראות אתכם מצליחים, או לפחות, לא שוגים בבחירה לא נכונה.
החלטתם לפתוח עסק חדש ולסיים את תפקידכם בחברת הייטק מכובדת? הגיוני מאוד שבשורה כזו תבהיל כמה אנשים. הרי עם יד על הלב, עסקים רבים לא שורדים ולעומתם, תפקיד יציב אינו בר החלפה. עם זאת, אתם, את השיקולים שלכם עשיתם כבר, ואת כל המחקר שערכתם לא תוכלו להעביר בתוך אותה בשורה קצרה ולכן, תגובת הסביבה מאוד טבעית. בנוסף, אינכם אמורים לבצע עוד עבודת שכנוע, אחרי שכבר שכנעתם את עצמכם.
ההחלטה הסופית היא שלכם, כך גם התוצאות
אי אפשר לקבל החלטה חדשה מבלי לקחת סיכון. כמובן, שזה צריך להיות סיכון מחושב ובמקרים מסוימים, במיוחד אם יש הרבה מה לסכן, עדיף שינוהלו מול איש מקצוע תומך ומלווה. כזה שיכול לשקף לכם את האפשרויות מבלי להיות משוחד באיזושהי צורה.
חשוב לזכור לאורך כל הדרך כי אחרים אמנם עשויים להביע דאגה, לנדב עצות, אך כאן אחריותם מסתיימת. בתוצאה הסופית תישאו אתם לבדכם. אם תעזו ותצליחו, או אם תתרסקו - זו תהיה נחלתכם בלבד. כמו כן, אם תקפאו במקום, גם זו החלטה - וכך, אם ברבות השנים תתחרטו שלא ניסיתם - לא יהיה לכם את מי להאשים, אלא את עצמכם. כי אנשים יכולים לומר הרבה דברים, אך האחריות לבצע או לא, הינה שלכם.
מנחה בכירה להכוון תעסוקתי, מיכל גרינברג - פלנבוים, סבורה כי עדיף להמתין לסוף תהליך קבלת ההחלטה, בטרם מבשרים לגביה לקרובים:
"בתהליך ההכוון התעסוקתי אני מזהירה את המתאמנים שלי לגבי קרובים ספקנים. יש אנשים שנטייתם לראות את חצי הכוס הריקה והם בעיקר מדברים מתוך הפחדים והחסמים שלהם."
1. מתי כדאי לבשר לקרובים על החלטת קריירה?
"במהלך התהליך אין לשאול את הקרובים מה דעתם על ההחלטות שלכם. כשהתהליך יסתיים ותהיה משנה סדורה לאיך ומה הולכים לעשות - השיתוף אפשרי כי אז תוכלו לעמוד מאחורי ההחלטה בצורה מבוססת יותר,וזאת משום שבחנתם כבר את כל האספקטים בצורה מעמיקה".
2. איך מבשרים לבני זוג על כוונות לשינוי קריירה?
"עניין נוסף הוא בני ובנות הזוג שלפעמים מדברים מתוך האינטרס הזוגי ופחות מתוך ראייה כנה של הצרכים של מי שעובר את התהליך. ההמלצה שלי גם שם היא לא לשתף כל עוד הדברים אינם שלמים. מבחינת בני הזוג, כדאי לשוחח עימם לא רק על ההחלטה, אלא גם עם תוכנית הפעולה, שתוריד מהם את החששות ואת חוסר הוודאות לגבי ההשלכות שלה."
הכותבת היא מנהלת תוכן בנושא עבודה וקריירה ב-AllJobs