שתף קטע נבחר

לטייל בלי פקקים: סיור בירושלים עם הרכבת הקלה

ירושלים, אחת מפלאי תבל, העיר שחוברה לה יחדיו, אינספור מקומות לבקר בהם, וגם אחת הערים הפקוקות בישראל - אז מה עושים? בונים מסלול ונכנסים לרכבת הקלה, עולים בתחנות המתאימות ויוצאים לטייל בעיר הבירה

בשיתוף סיטיפס

 

כולנו מכירים את זה, אנחנו מתכננים מסלול, מכינים ארוחות לדרך, נכנסים לרכב, כולם מתלהבים ואחרי 20 דקות נסיעה אנחנו מוצאים את עצמנו עומדים בפקק עם כולם בדרך לעוד טיול שיימשך עוד הרבה זמן בפקקים. אין מה לעשות, כשכולם בחופש - כולם גם יוצאים לכבישים כדי לטייל, וכולם נתקעים בפקקים. הפתרון יכול לבוא בכמה דרכים, האחת לטייל ליד הבית, השנייה לצאת ממש מוקדם בבוקר או לכמה ימים ואז הפקקים "נשמרים" ליום הראשון וליום האחרון כשבאמצע אפשר לטייל, או לטוס לחו"ל, או לטייל בעזרת הרכבת הקלה: 

צילום: דניאל אליאור, אופוס מדיה, בועז רבינוביץ עריכה:עמית שכטר

צילום: דניאל אליאור, אופוס מדיה, בועז רבינוביץ עריכה:עמית שכטר

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

סיור אורבאני בירושלים

לטיול אורבני ייחודי לאורך הרחובות ובשווקים, ניתן להתחיל בתחנת "הר הרצל" הממוקמת בצידה המערבי של העיר סמוך לאתר ההנצחה הלאומי של מדינת ישראל. דרך שביליו המטופחים והמדשאות הירוקות, ניתן ללמוד על האישים והדמויות שעיצבו את מדינת ישראל, ביניהם בנימין זאב הרצל, חוזה מדינת ישראל, שנפטר בווינה ב-1904 ועצמותיו הועלו לישראל. באתר קיים מוזיאון הרצל המציג את סיפור חייו ופועל עם אפקט אור קולי מרתק ושחזור של חדר העבודה שלו וכן של סמטאות וינה ופריס, ערים שעיצבו את משנתו. טלפון: 02-6321515

 

ממשיכים בנסיעה לתחנת "מחנה יהודה", שם תוכלו למצוא את השוק המפורסם, הנקרא בחיבה "מחניודה". השוק מציג את פניה הרבים והיפים של ירושלים. מסעדות, חנויות דגים, דוכני תבלינים, פירות וירקות מהטובים בעולם, חנויות וינטג', אליהן ניתן להיכנס ולהתרפק על העבר, ועוד. בשעות החשכה כדאי להגיע לבילוי בסמטאות השוק הפנימיות; באותו מקום בו מכרו בבוקר דגים, פיצוחים וירקות – נפתחים בתי קפה וברים המשמיעים מוסיקה קצבית. מומלץ לבילוי והנאה לילית.

שוק מחנה יהודה (צילום: אלי מנדלבאום) (צילום: אלי מנדלבאום)
שוק מחנה יהודה(צילום: אלי מנדלבאום)
 

לאחר הארוחה המשובחת והחנויות הייחודיות, אולי תרצו לעשות קצת "שופינג" בסגנון ירושלמי. לאורך מדרחוב יפו וסביבתו נפרש מרכז העיר במלוא הדרו, ושם תוכלו למצוא הכל מכל. ניתן להגיע לתחנות "הדוידקה", "יפו מרכז" או "העירייה" וליהנות מחוויית קניון פתוח ורחב ידיים. בסמטאות היוצאות מרחוב יפו לכיוון רחוב בצלאל, ממוקמת שכונה קסומה וותיקה – "אבן ישראל – בה ישן וחדש יוצרים בה שילוב מרתק וקסום. בהמשך נמצא רובע האמנות והעיצוב של ירושלים ובו מתחמים שלא כדאי לכם לפספס. בין בתי האבן מחכה לכם עסקת "קח כפי יכולתך" – שכוללת חוויה מהנה, מרתקת וטעימה.

 

הסיור במרכז העיר שוקק גם בתים היסטוריים, מרפסות יפהפיות, מוזיאונים וגלריות, ומסעדות. אז שווה להסתובב, לפשפש בחנויות ולטעום משהו באחד מבתי הקפה. בעגה הירושלמית, שהביאה לנו גם את האבו-יויו לשק-קמח, ואת "מציצה" לסוכרייה על מקל - קוראים לזה "לרדת העיירה" – והכוונה לחוויה הכוללת של מרכז העיר השקט והנינוח. כיום מרכז העיר שקט במיוחד, בזכות האזור בו אסורה כניסת מכוניות – פתוח רק להולכי רגל, ולרכבת הקלה.

 

באזור תחנות "העירייה" ו"שער שכם" ישנם מספר מקומות שמומלץ לבקר בהם. ברחבת כיכר ספרא מוצבים פסלי אופניים אמנותיים, אשר דיווש בהם יפיק דבר מה – כדי לגלות מה, תיאלצו לדווש, כי מדובר בהפתעה. למולנו נגלית חומת העיר העתיקה, וכאשר נצעד לכיוונה, נמצא את שדרות אלרוב – ממילא. מתחם בילוי וקניות פתוח, הכולל שילוב של מותגים, מסעדות ובתי קפה. בקצה שדרות ממילא ניתן לעלות במדרגות ולהגיע אל מגדל דוד היפהפה, שם מתקיימות פעילויות, אירועים וחיזיון אורקולי משוכלל ומרגש.

 

אם תחפצו בבילוי בסגנון אחר, ניתן לרדת בתחנת העיר העתיקה - ולהיכנס לתוככי העיר העתיקה דרך שער יפו. לא צריך להרבות במילים על ההיצע המופלא של שוק העיר העתיקה. אווירה אותנטית וססגונית, לצד תיירים ומבקרים מכל הגזעים והדתות. מראה מרגש. לא לשכוח לרכוש משהו קטן (או גדול) למזכרת.

הכותל הקטן (צילום: אלי מנדלבאום) (צילום: אלי מנדלבאום)
הכותל הקטן(צילום: אלי מנדלבאום)
 

את הטיול ניתן לסיים באתר המורשת "גבעת התחמושת" הנמצא בסמוך לתחנה הנושאת את שמו ואליו הכניסה הינה ללא עלות. ניתן לסייר עצמאית באתר הקרב המשומר, במוזיאון הגדול ובתערוכות המתחלפות. מחוץ ובצמוד לגבעה שוכן "גן ירושלים" המאפשר ביצוע פיקניקים משפחתיים. בתשלום סמלי ניתן לקיים סיורים מודרכים והקרנת מודל תלת מימד בנושא גבעת התחמושת. בחופשות מתקיימת במקום פעילות אתגרית לילדים - אומגה, סולמות טיפוס, "מעברי נהר" ועוד. טלפון: 02-5829392

 

המסלול ההיסטורי של ירושלים

העיר העתיקה, שאון השוק, תפילות בכותל המערבי, ניחוחות וטעימים (משך כ-4 שעות).

 

  • חנייה בחניון גבעת התחמושת.
  • תחנת גבעת התחמושת, נסיעה ברכבת,15 דקות.
  • ירידה בתחנת העירייה- הליכה לאתרים 3.5 שעות.
  • תחנת שער שכם, נסיעה ברכבת 15 דקות.
  • חזרה לחניון הר הרצל.

 

"לא משנה באיזו עונה בשנה מבקרים בירושלים, סיור בעיר העתיקה תמיד ממלא בתחושת הוד וקדושה. שאון השוק, התפילות בכותל המערבי, שלל הכנסיות, המסגדים והמוזיאונים – כל אלה הופכים את העיר העתיקה למקום מיוחד במינו", אומר מורה הדרך, יוסף שפייזר שסייר איתנו לאורך המסלול.

 

אתר ראשון (שעה) - שער יפו נבנה על ידי הסולטן "סולימאן המפואר" בשנת 1538, יחד עם שאר חומת העיר העתיקה העומדת כיום. שער יפו נחשב לאחד השערים החשובים ביותר בחומה, מכיוון שממנו יצאו כל נתיבי התחבורה העיקריים אל ומירושלים: בעבר יצאו הדרכים ממנו לנמל יפו ומשם למחוזות רחוקים דרך הים – מכאן גם שמו העברי.

 

נקודות נוספות: מצודת דוד, "הקישלה" - בית המעצר של העיר בתקופה התורכית.

 

אתר שני (שעה) - הרובע היהודי, בכניסה "לרובע" (כפי שמכנים אותו הירושלמים) נבחין ברחוב שבצדיו עמודים עתיקים מרשימים הקרדו, בעבר הרחוב הראשי בירושלים בתקופה הרומית והביזנטית. משני צדדי הקרדו היו שדרות עמודים מקורות בהן מכרו סחורות. שרידי הקרדו נמצאו בחפירות על ידי פרופסור אביגד בחפירות שנערכו לאחר מלחמת ששת הימים ושחרור העיר העתיקה.

 

נמשיך בסיורנו לעבר רחבת הכותל המערבי, הר הבית הוא המקום הקדוש ביותר ליהדות, הכותל המערבי הוא אחד השרידים לחומה שהקיפה את הר הבית בימי בית המקדש השני. ביקור בכותל הוא חוויה מרשימה, מלאה פאר וקדושה, וגם ציבור חילוני מנצל את ההזדמנות להשאיר פתק בין האבנים ולשאת תפילה ליושב במרומים.

 

אתר שלישי (שעה וחצי) - הרובע המוסלמי, נמשיך את סיורנו ברחובות השוקקים חיים של הרובע המוסלמי, נצא מרחבת הכותל דרך המנהרה שסמוכה לשירותים לרחוב הגיא, בתקופות הקדומות חיה ברובע המוסלמי אוכלוסייה מעורבת וגם יהודים רבים. כיום רובם של התושבים הם מוסלמים ויש גם קהילות קטנות כמו הודים וצוענים, הרובע המוסלמי מלא במבנים היסטוריים, מסגדים וכנסיות וכמובן שוק גדול וססגוני.

 

שוק הכותנה נבנה בערך בשנת 1340 על ידי האמיר טנקיז. השוק שימש למסחר במוצרי טקסטיל ומכאן שמו. ממש לפני הכניסה מימין נראה דלת קטנה סגורה המובילה לחמאם אל-עין (חמאם המעיין). זהו חמאם תורכי, אחד מחמישה חמאמים ששרתו את תושבי העיר. גם היהודים השתמשו בחמאמים בתור מקוואות, לאחר שדאגו שיעמדו בדרישות ההלכתיות הנדרשות ממקווה.

 

נלך לכותל הקטן, נצא מהחאן, נפנה שמאלה ונחזור לרחוב הגיא. נפנה ימינה ובכניסה הבאה – רחוב שער הברזל, נפנה ימינה ונלך עד שער הברזל שהוא שער כניסה להר הבית. בדרכנו נראה עוד מבנים ממלוכים. ממש לפני שער הברזל יש פתח קטן משמאל המוביל לכותל הקטן.

 

רחבת התפילה בכותל המערבי היא רק חלק מכל הכותל המערבי, והיא מהווה מקום תפילה מכיוון שהיא בתוך העיר וחשופה, ואפשר היה להגיע אליה. על שאר הכותל נבנו מבנים מוסלמים הנסמכים עליו, ואי אפשר לגשת אליו ממש ולהתפלל. יש עוד מקום קטן בו הכותל חשוף וזה כאן, בכותל הקטן. האבנים אינם הרודיאניות, אלא מוסלמיות ומאוחרות יותר, אך לעומת זאת כאן אנו יותר קרובים לקודש הקודשים. שימו לב לרוחב הרחבה ונסו לדמיין שגם רחבת התפילה בכותל המערבי עד 1967 הייתה ברוחב כזה.

 

נחזור לרחוב הגיא עד לצומת עם רחוב הויה דלרוזה, נכנס "להוספיס האוסטרי", מאחורי דלתות העץ הכבדות מסתתר בנין מרשים בעל שלוש קומות והיסטוריה מפוארת. זהו בית מלון ובתוכו בית קפה בסגנון אירופאי. תוכלו לשבת בגינה המטופחת וליהנות משטרודל (בגרמנית: מערבולת) תפוחים או שניצל כמיטב המסורת הווינאית, אך עיקר החוויה נמצאת בקומת הגג בה תוכלו לראות את ירושלים העתיקה מזווית ייחודית ומרהיבה, ואף יש האומרים שזו אחת התצפיות הטובות בעולם-מומלץ בחום.

 

כתובת: ויה דולורוזה 37, ירושלים, טלפון: 02-626-5800, שעות פתיחה: 9:00-20:00

 

בסיום הביקור נחזור לרחוב הגיא בו נעלה עד לרחבת שער שכם שממנה נמשיך בהליכה קצרה עד לתחנת הרכבת הקלה, "שער שכם".

 

בשיתוף סיטיפס

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: בנימין ויסמן
לטייל בלי פקקים
צילום: בנימין ויסמן
צילום: אלי מנדלבאום
הכותל הקטן
צילום: אלי מנדלבאום
מומלצים