בנק ישראל: הפלסטינים הפקידו מזומנים וכמות השטרות ירדה
דו"ח בנק ישראל מצביע על גידול מתון במיוחד בכמות המזומנים בישראל ב-2016 - עלייה של 3% לעומת 16% בשנה שלפני כן. הסיבה: הפלסטינים הפקידו כמות גדולה במיוחד של מזומנים בבנק ישראל
אחרי שנים של עליה דו ספרתית בהיקפי המזומן במשק הישראלי, בשנת 2016 נרשמה עלייה מצומצמת יותר. בתום 2016 עמד שוויו של מחזור המזומן על כ-76 מיליארד שקל, סכום המשקף גידול של 3% בלבד לעומת גידול של 16% בשנה הקודמת ו- 11% בממוצע לשנה בעשור האחרון. כך עולה מהסקירה השנתית שפרסמה היום (א') מחלקת המטבע של בנק ישראל.
מחזור המזומן כולל את המזומנים שמחזיק הציבור (90%) והמזומנים המופקדים בקופות הבנקים (10%).
למרות הירידה הדרמטית, טוענים במחלקת המטבע כי לא חל שינוי משמעותי בקצב המזומנים היוצא אל "השוק". בבנק ישראל מסבירים את הגידול המתון שנרשם בשנה שחלפה בהפקדה מאסיבית של שטרות מזומנים שנצברו ברשות הפלסטינית והופקדו בבנק ישראל.
בנקים פלסטיניים מפקידים את כספם (שמקורו באנשי מנגנוני השלטון והתושבים) בבנקים מסחריים ישראליים. זאת, כיוון שהחוק אוסר על בנק ישראל להפקיד כסף של לקוחות מחו"ל, גם כשמדובר בבנקים של מדינות ידידותיות. בשל כך הבנקים הישראליים הם אלה שמעבירים את הכסף לבנק ישראל , שם הוא נצבר לזכותם של הפלסטינים.
עוד מסבירים במחלקת המטבע כי הגידול הנמוך בכמות המזומן ב-2016 מהווה למעשה תיקון לגידול המשמעותי שנרשם בשנת 2015 - גידול שעלה על הממוצע בעשור האחרון והגיע ל-16%. כך, אם בודקים את קצב הגידול הממוצע שנרשם בשנתיים האחרונות - מגלים כי הוא אינו שונה מממוצע השנים האחרונות.
רגישות למניעת זיופים
במהלך השנה נמשך תהליך החלפת השטרות מסדרה ב' בשטרות מסדרה ג'. בנק ישראל השיק את השטר החדש של 50 שקל ב-2014, ועד מאי 2017 הוחלפו כ-89% מהשטרות במחזור בשטרות מהסדרה החדשה. השטר החדש בערך של 200 שקל הושק ב-2015, וכ-65% מהשטרות מסוג זה הוחלפו. בהמשך צפוי הבנק להשיק את השטרות האחרים בסדרה החדשה, של 100 שקל ו- 20 שקל.
החלפת הסדרה נועדה בעיקר לשדרג את סימני הביטחון על מנת לצמצם את הסיכון לזיופים. במחלקת המטבע מציינים כי סימני הביטחון בשטרות החדשים נמנים עם המתקדמים מסוגם, וייחודם נעוץ בכך שלציבור קל מאוד לזהותם ועם זאת קשה מאוד לזייפם.
במחלקת המטבע מוסיפים כי מוּדעוּת הציבור לסימני הביטחון בשטרות נושאת חשיבות מיוחדת בתקופת השקתם של עריכים חדשים, משום שזייפנים בארץ ובעולם כולו מנסים לנצל את חוסר ההיכרות של הציבור עם מאפייני השטר על מנת להפיץ תצלומי שטרות או זיופים באיכות נמוכה.