שתף קטע נבחר

 

לפני עיוורון מוחלט: המשקפיים החדשים שנותנים תקווה

המשקפיים הללו אפשרו לאריק מנסר, אצן אמריקני הסובל מרטיניטיס פיגמנטוזה, אותה מחלה ממנה סובל אביחי זוכה האח הגדול, לסיים לרוץ את מרתון בוסטון

 

צפו: כך אריק סיים את מרתון בוסטון בזכות המשקפיים

  

 

אריק מנסר האמריקני מתאר את ראייתו כאילו הוא מביט על העולם דרך קשית שתייה המכוסה במעטה שעווה: הוא סובל מרטיניטיס פיגמנטוזה, מחלה שסוגרת על שדה הראייה שלו יותר ויותר, עד שבקרוב כבר לא יראה דבר. אבל באמצעות משקפיים חדשים הוא מצליח להתהלך לבדו ברחוב, ואפילו לרוץ מרתון.

 

 

את המשקפיים החדשים הנקראות Aira פיתחה חברת התקשורת AT&T. מדובר במשקפיים המצלמים את סביבת המשתמש. בעת הצורך, המשתמש מקיש על מסגרת המשקפיים, תקשורת מתבצעת מיידית אל מוקד המקבל את התמונות בזמן אמת. המוקדן שצופה בשידור חי בווידאו המשודר מתוך משקפיו, מדריך את העיוור בדרכו.

 

מנסר רץ כבר שבעה מרתונים, בכל פעם הוא נעזר באצן מסייע בו נתמך לאורך המסלול. הפעם הוא עשה את המרתון השמיני, מרתון בוסטון – לבדו, בזכות המשקפיים החדישים כשהמוקדנית מנווטת אותו לאורך המסלול בבטחה. המוקדנית סייעה לו להיזהר ממכשולים, עיקולים בדרך, וכמובן אל הישורת האחרונה – סוף המסלול.

 

משקפיים המצלמים את הסביבה. עוזרים לראות ( ) ( )
משקפיים המצלמים את הסביבה. עוזרים לראות

 

מחלה גנטית שגורמת לעיוורון מוחלט

אריק אובחן בגיל 5 במחלת הרטיניטיס פיגמנטוזה, אותה מחלה ממנה סובל אביחי אוחנה, זוכה העונה האחרונה של האח הגדול. מדובר בקבוצת מחלות בה נפגעים תאים ברשתית עד כדי עיוורון מוחלט. המחלה תוארה לראשונה בשנת 1857 על ידי החוקר ההולנדי פרנציסיוס דונדרס. מאז בוצעו מחקרים רבים שניסו להתחקות אחר גורמי המחלה, בתקווה למצוא לה מרפא.

 

רטיניטיס פיגמנטוזה נחשבת למחלה נדירה יחסית, ושכיחותה מגיעה לכ-25 חולים לכל 100 אלף איש. מדובר במחלה גנטית הנגרמת בשל מוטציות, כלומר עיוותים בגנים. עד היום זוהו מעל לאלף מוטציות כאלה, במעל 60 גנים העלולים לגרום למחלה. חלק מהמוטציות השכיחות בישראל אותרו גם במחקרים בארץ.

 

המחלה מתרחשת במספר שלבים בהם נהרסים קולטני האור ברשתית העין. בשלב הראשון חל ניוון בתאים האחראיים על ראיית לילה ומכונים "קנים". בהמשך מתרחש ניוון בתאים מסוג "מדוכים" האמונים על ראיית יום.

 

המחלה עלולה לפרוץ כמעט בכל גיל. בחלק מהמקרים המחלה מולדת, במקרים אחרים נתגלתה המחלה לראשונה בקשישים בגילאי 80 ויותר. עם זאת, במרבית המקרים המחלה מתפרצת בין גיל 10 ל-20 שנים.

 

בשלב הראשון חווה החולה עיוורון לילה, או קשיים בראיית לילה. ובהמשך שדה הראייה ההיקפי מצטמצם עד כדי כך שהחולה אינו רואה את ההיקף אלא רק את מרכז התמונה, בדומה לראייה דרך צינור דק. בחלק מהמקרים מתלווה לפגיעה בשדה הראייה גם קוצר ראייה משמעותי. המחלה מתקדמת לכדי עיוורון מוחלט.

 

רופא עיניים יכול לאבחן רטיניטיס פיגמנטוזה בבדיקת רשתית. בנוסף ניתן לבצע בדיקת הולכה חשמלית של הרשתית. בתחילת שלבי המחלה הרשתית עשויה להיראות תקינה, אולם עם הפגיעה בשדה הראייה יכול הרופא להבחין בהיצרות כלי דם ושינויים בפיגמנטים ברשתית.

 

החולים ברטיניטיס פיגמנטוזה עלולים לסבול מבעיות נוספות כמו בצקת של הרשתית או עכירות עדשת העין (קטרקט).

 

מטרת הטיפול בחולים הוא למנוע חלק מסיבוכי המחלה. כך למשל, החולים צריכים להימנע מנטילת ויטמין E שעלול להחמיר את המחלה. לחולים ממליצים גם על נטילת ויטמין A שעל פי חלק מהמחקרים עשוי לגרום להאטה כלשהי בקצב הידרדרות המחלה.

 

אצל חולים בהם נתגלתה עכירות העדשה (קטרקט) עשוי הרופא להמליץ על ניתוח קטרקט. חלק מהחולים מוצאים הקלה גם בעדשות פילטר מיוחדות המסננות את מרבית קרינת השמש, מפחיתות את הסינוור ומקלות על ההסתגלות במעברים בין אור לחושך.

 

 


 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים