התחמושת עברה בנתב"ג: כדורי האקדח שסיבכו תלמיד ישיבה
אזרח אמריקני שלומד בירושלים יצא מהארץ לניו יורק עם 25 כדורי אקדח שהחזיק ברישיון. בעצירת הביניים ברוסיה הוא נעצר - ורק אחרי שלושה חודשים שוחרר. עורך דינו: "אם הוא היה נתפס בארה"ב מצבו היה חמור". רשות שדות התעופה: "כדורים בכבודת תא המטען במטוס אינם מהווים סכנה לנוסעים"
יצחק יוסלובסקי (23), אזרח אמריקני שלומד בישיבת "מקור ברוך" בירושלים, עמד בחודשים האחרונים במרכזה של פרשה דיפלומטית רגישה מאוד שבה היה מעורבות ארצות הברית, רוסיה וישראל. יוסלובסקי היה עצור בשלושת החודשים האחרונים ברוסיה לאחר שבמזוודתו נמצאו 25 כדורי אקדח שהוא מחזיק ברישיון. רק ביום שישי האחרון, לאחר שהבינו כי מדובר בצעיר תמים, החליטו הרוסים לשחרר אותו.
תלמיד הישיבה יצא מנמל התעופה בן גוריון לחופשת פסח בטיסת קונקשן לניו יורק. כשנחת בעצירת ביניים בנמל התעופה הבינלאומי שרמטייבו במוסקבה, הודיעו לו אנשי הביטחון בשדה כי הוא עצור. הצעיר הודה מיד שאלה הכדורים שלו וכי הוא מודע לכך שהדבר אסור, אך החליט להביא אותם איתו לארצו כמזכרת.
יוסלובסקי ישב במעצר ליד מוסקבה. שירות הביטחון הפדרלי הרוסי (FSB) ניהל חקירה יסודית כדי להבין כיצד כדורי האקדח במזוודתו לא נתפסו בבדיקות הביטחוניות בנתב"ג. הרוסים בחנו כל מיני השערות וחשדות לקונספירציות שונות ומשונות כולל ניסיונות לבחון את מערך האבטחה שלהם ואפילו לבחון את מערך האבטחה האמריקני. הרוסים אף הפנו שאלות למקביליהם הישראלים כיצד ייתכן שהתחמושת לא אותרה בנתב"ג.
עסקנים יהודים אמריקנים ניסו לסייע
יהודים אמריקנים בעלי השפעה ניסו לסייע ליוסלובסקי ופנו ל"חלונות הגבוהים" בארה"ב. ואולם, בממשל האמריקני חששו מאוד שדווקא הפנייה הזאת תסבך את הצעיר ותהפוך את עניינו לבעיה פוליטית אמריקנית-רוסית. עו"ד מרדכי ציבין, שהתגייס לסייע ליוסלובסקי בהתנדבות, פנה עם הקונסול האמריקני במוסקבה לאותם עסקנים יהודים חרדים וביקש מהם להורי מיד פרופיל מחשש שסיוע מצדם יזיק לצעיר.
במהלך המעצר זכה יוסלובסקי ליחס טוב מצד הרוסים. אחרי שחקירת ה-FSB העלתה כאמור כי מדובר בצעיר תמים, החליטו רשויות הביטחון ברוסיה לשחרר את יוסלובסקי. בית משפט במוסקבה קנס אותו ב-1,000 דולר, ולאחר מכן הוא עלה מטוס לפינלנד ושם עשה את השבת. עם צאת השבת, עלה הצעיר על טיסה לארה"ב ושב לביתו.
עו"ד ציבין אמר: "אנחנו מודים למערכת המשפט הרוסית שנהגה בו בהגינות ובאדיבות. אם הוא היה נתפס בכל מדינה מערבית ובארה"ב מצבו היה חמור לאין ערוך. אם הוא היה נתפס בארה"ב היו מכניסים אותו לרשימת טרור".
מרשות שדות התעופה נמסר בתגובה: "הבידוק הביטחוני מתבצע בתהליכים טכנולוגיים מתקדמים לאיתור חומרים העלולים לסכן את ביטחון ובטיחות הטיסה. כדורים בכבודת בטן המטוס אינם מהווים סכנה למטוס או לנוסעים. על הנוסע מוטלת אחריות לוודא שאין הוא שוכח פריטים אסורים בכבודה שלו".