המריבה חשובה לזוגיות: 6 דרכים לריב נכון
מריבה היא לא דבר שלילי, ויש בה כדי להביא את הזוג למקום טוב יותר, בתנאי שיודעים לנהל אותה בצורה נכונה ומושכלת
זוגיות ומריבות הן צמד מילים שהולך ביחד, כי מריבות הן חלק אינטגרלי וטבעי בזוגיות. כל הזוגות רבים, אך ההבדל הוא בכמות ובאיכות המריבות. יש כאלו שרבים על בסיס יומי ויש שרבים לעיתים רחוקות יותר. באופן כללי, מריבה היא לא דבר שלילי, ויש בה כדי להביא את הזוג למקום טוב יותר - בתנאי שיודעים לנהל אותה נכון.
מריבה מאפשרת לכל אחד מהצדדים להביע רגשות, דעות עמדות, לבטא חוסר שביעות רצון וכן להוציא קיטור. היא חיונית מאוד לבני הזוג, ונחוצה לאוורור הרגשות ביניהם. היא מאפשרת להביע כעס, תסכול והתמרמרות כדי לשפר את מצב היחסים. יש זוגות שטוענים כי הם נמנעים ממריבות, אך זה עלול להצביע על נורה אדומה המרמזת על מצב יחסים לא בריא שאינו יכול להמשיך לאורך זמן. זה יכול גם להעיד על תוחלת חיים קצרה של הזוגיות. לכן יש לראות במריבה כמעין סופה שבאה "לנקות" את הסביבה מהכעסים והמתחים שהצטברו בה, ולאפשר לחיות במקום נעים יותר.
למעשה, המריבה הזוגית מאפשרת לבני הזוג לנהל מערכת יחסים ספירלית, שבה מתקיימת מחזוריות של אהבה, מחלוקת ופיוס. ברם, מחזוריות זאת מאפשרת צמיחה אישית וזוגית, מאחר שהיא מאפשרת לנו להתבונן בנקודות המכאיבות לנו וללמוד להתייחס לצרכים האישיים והזוגיים, תוך מתן מענה לנקודות של ביקורת וכאב. זהו תהליך למידה הדדי שמאפשר להפוך את האהבה למקום בטוח ונעים, שיש בו הכלה אחד את השני. כמובן שיש מריבות שיוצאות משליטה ואינן מאפשרות לבני הזוג לחזור לשגרה. לשם כך חשוב לשמור על מספר כללים שיאפשרו לכם לריב נכון:
1. אל תישארו מקובעים בתפקידים
במריבה כמו בנדנדה, יש צורך להחליף תפקידים - פעם להיות המאשים ופעם המתגונן. לא להישאר באותו תפקיד כל הזמן. אם אתם נמצאים באותו תפקיד בעת המריבה, זה מעיד על צורך דחוף בשינוי.
2. אל תנתקו מגע
בעת מריבה אל תפנו עורף לבן זוגכם, כך שלא ירגיש שדבריו נופלים על אוזניים ערלות. אם אתם מרגישים שאתם לא פנויים לשמוע, תקבעו זמן אחר לשיחת בירור.
3. הימנעו מדיבור לא מכובד
אל תכנו אחד את השני במילות גנאי, קללות וצעקות, ואל תבזו אחד את השני. קשה מאוד "למחוק" את המילים ששומעים.
4. אל תהיו ביקורתיים
אל תעבירו ביקורת על האישיות ותכונות האופי, אלא הלינו על התנהגות ספציפית שמפריעה לכם.
5. אל תשתפו אחרים במריבה
שיתוף אחרים פוגע בקשר האינטימי של בני הזוג ורק מחמיר את המצב.
6. אל תנהלו פנקסנות
התייחסו לגורם למריבה העכשווית. אל תעלו באוב מקרים שהתרחשו בעבר.
לאחר מריבה צריך להגיע תהליך של פיוס שיחזיר את החיים לנורמליזציה. זהו שלב לא קל לזוג כי קשה לנו להודות שטעינו. לכן צריך להשליך את האגו הצידה, ושאחד מבני הזוג ייקח אחריות ויהיה היוזם. נוסף על כך, אל תהיו בנתק ארוך מדי כי זה יוצר מרירות, החמרה של המצב ומקשה על הפיוס. קבעו ביניכם כלל שלאחר פסק זמן קבוע - מתפייסים, כאשר ההתפייסות צריכה לכלול את המרכיבים הבאים: שיחה זוגית, התנצלות כנה ומחוות לבן הזוג. כך, אם יש בכם אהבה - היא תנצח כל מריבה.
בהצלחה!
ד"ר רונית כהן זמורה היא מטפלת זוגית ומשפחתית.