שתף קטע נבחר

הבירוקרטיה המתישה שעבר זוג חד-מיני ב"כללית"

לאה ואפי ינאי, בנות זוג מאשקלון, הן האימהות של מ' בן השנתיים. השתיים הוציאו צו הורות ורשומות במשרד הפנים כאימהותיו של מ', אז למה בקופת חולים "כללית" מסרבים להכיר באפי כאם הפעוט? "כללית": "קיים נוהל מסודר לרישום הורים החולקים הורות משותפת"

לאה ואפי ינאי, בנות זוג מאשקלון, הן האימהות של מ', פעוט כבן שנתיים. אך אם שואלים את קופת חולים "כללית", אין כל זיקה בין אפי ובנה. למרות צו הורות של בית המשפט, בקופת החולים מסרבים להכיר באפי כאם בנה.

 

ביום חמישי שעבר הגיעו לאה ומ' לסניף קופת החולים בעירם כדי לקבל מרשם לתרופה עבור הפעוט. כשעיינה לאה בטופס שקיבלה מהרופא, הבחינה האם שרק שמה מופיע במסמך. "לאחרונה עברנו סניף בקופת החולים", מפרטת לאה. "בעבר השם של אפי הופיע בטפסים של הבן שלנו תחת קטגוריית 'שם האב'. ביום חמישי ראיתי שהקטגוריה הזו ריקה. לא היה זכר בטפסים לאפי".

 

משרד הפנים מכיר באם, קופ"ח לא. אפי (במרכז), לאה ובנן (באדיבות המצולמות) (באדיבות המצולמות)
משרד הפנים מכיר באם, קופ"ח לא. אפי (במרכז), לאה ובנן(באדיבות המצולמות)

 

עוד בנושא:

"לא רוצה לאמץ את הילדים שלי"

שנתיים אחרי הלידה: זוג נשים הוכרו כהורים

עוד צעד לשוויון: הפסיקה שתעזור לקהילה

 

האם מתארת כי היא פנתה למזכירה כדי לברר למה אפי לא מוזכרת במסמכים הרפואיים של בנה. "היא הסתכלה במחשב ואמרה שהיא רואה שאין למ' אבא. אמרתי לה שלבן שלי יש שתי אימהות. הסברתי לה שהוצאנו צו הורות מבית המשפט, אבל זה לא עזר. היא רק טענה שהיא לא יכולה להזין את שמה של אפי כהורה של הילד והפנתה אותי למוקד שירות הלקוחות של הקופה".

 

למחרת התקשרה לאה למוקד של "כללית" וביקשה לרשום את אפי כאימו של הפעוט. לדבריה, "במוקד טענו שהם שואבים את הנתונים מהמאגר של משרד הפנים. במשרד הפנים, כך הסבירה המוקדנית, מצוין שילד יש שתי אימהות. היא טענה שטכנית היא לא יכולה לכתוב כלום בקטגוריה של שם האב".

 

אפי (משמאל) ולאה ינאי עם מ' (באדיבות המצולמות) (באדיבות המצולמות)
אפי (משמאל) ולאה ינאי עם מ'(באדיבות המצולמות)

 

לאה ניסתה להסביר למוקדנית שמשרד הפנים מכיר באפי כאימו של מ', אבל ההסבר לא שכנע את שירות הלקוחות של הקופה. "אני לא מבינה למה בשנת 2017 אנחנו צריכות להיתקל בקשיים מהסוג הזה. באופן כללי אני סבורה שכיום אין מקום לקטגוריה של 'שם אב' בטפסים רשמיים, ובמקומה צריך לרשום 'שם הורה'. זה עניין עקרוני. הייתי מצפה ממוסדות רשמיים להתקדם", מציינת האם.

 

בנות הזוג טוענות כי לסירוב של קופת החולים לרשום את אפי כאימו של מ' יש השלכות מעשיות: "באחת הפעמים הגיעה אפי עם הבן שלנו לביקור אצל הרופא, והרופא שאל אותה מי היא. היא הסבירה לו שהיא האימא שלו, אבל הוא דרש לראות הוכחה לכך. הוא שלח אותה להביא את תעודת הזהות שלה כדי לאמת שהיא אכן האם. זה אבסורד שאימא צריכה לספק הוכחות שהבן שלה הוא שלה".

 

"אנחנו לא היחידות שנתקלות בכזו אטימות", מוסיפה לאה. "יש לי הרבה חברות חד-הוריות שגם אצלן מופיעה רובריקה ריקה תחת הקטגוריה של 'שם האב'. אין לתופעה הזו מקום בישראל של שנת 2017", פוסקת האם.

 

"לא היחידות שנתקלות בכזו אטימות". בנות הזוג עם מ' (באדיבות המצולמות) (באדיבות המצולמות)
"לא היחידות שנתקלות בכזו אטימות". בנות הזוג עם מ'(באדיבות המצולמות)

 

התנהלות שלא כדין

עו"ד דניאלה יעקובי, שותפה במשרד אסנת נווה, המתמחה בזכויות הקהילה הגאה, מציינת כי צו הורות של בית המשפט מחייב כל גוף רשמי במדינת ישראל. "אסור לקופת חולים לא לכבד את הרישום. קופת חולים שמסרבת לעשות זאת פועלת שלא כדין. כשקופת חולים פועלת באופן המתואר, היא גורמת נזק לא רק לבנות הזוג, אלא גם לילד". עורכת הדין מוסיפה ומתארת כי "זו בדיוק המטרה של הוצאת צו הורות בבית המשפט – לאפשר לכל אם או אב לבצע פעולות עבור הילד. ההתנהלות של קופת החולים חותרת תחת תכלית הצו".

 

מבדיקה שערכנו עולה כי בניגוד לקופת חולים "כללית", ביתר קופות החולים לא מערימים קשיים ברישום זוגות חד-מיניים. ב"מכבי שירותי בריאות" הסבירו כי גם הם שואבים את הנתונים מביטוח לאומי, אך הם מאפשרים לזוגות חד-מיניים להירשם כתא משפחתי על סמך הרישום של משרד הפנים, וכך גם בקופת חולים "מאוחדת".  

 

השבוע ניתן פסק דין תקדימי בבית המשפט המחוזי מרכז, שקובע כי שתי אימהות להט"ביות יוכלו להירשם כהוריו של ילד משותף מרגע לידתו. עד פסיקה זו נדרשה האם שלא ילדה את התינוק להגיש לבית המשפט בקשה לצו הורות, הליך שארך כמה חודשים. "מעת שיימצא כי אכן עסקינן בזוגיות אמיתית ובהסכמה ברורה להורות משותפת תהיה ההורות למן מועד הלידה כהורותם של שני בני זוג גנטיים", פסק בית המשפט.

 

מקופת חולים "כללית" נמסר: "בסיס הנתונים של קופות החולים מועבר מהמאגר הרשמי של הביטוח הלאומי ועליו נסמכות כל קופות החולים. בכללית נוהל מסודר לרישום הורים החולקים הורות משותפת לילד המפרט את התהליך והמסמכים הרלוונטיים שיש להציג לצורך רישום שני ההורים במערכות. הדבר נדרש כדי להבטיח שמירת סודיות המידע הרפואי.

 

"בכללית חברות משפחות רבות בהורות משותפת המקבלות שירות רפואי ומנהלי מסור ובהתאם לצרכיהן.

 

"בהתייחס לפנייתכם עולה כי ביום חמישי האחרון הגיעו הפונות לראשונה למרכז לבריאות הילד באשקלון. בבסיס הנתונים של ביטוח הלאומי, עליו אנו נסמכים, הופיעה שמה של אם אחת בלבד. לאור חוסר התאמה זה לא היה באפשרותה של נציגת השירות לבצע את הרישום במרפאה עד תומו.

 

"צר לנו אם נמסר מידע שאינו מדויק בדבר הליך הרישום ונציין כי בשום שלב לא נמנע טיפול רפואי מסור. אנו נעמוד בקשר עם המשפחה לצורך השלמת התהליך הרישום בהתאם לנוהל. אנו מאחלים לכל המשפחה בריאות טובה". 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
באדיבות המצולמות
לפי קופ"ח, לילד יש רק אם אחת
באדיבות המצולמות
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים