התרופה שמפסיקה הקאות - וקופות החולים מסרבות לתת לכם
התרופה זופרן הוכחה במחקרים רחבי טווח כיעילה, בטוחה ומהירה בטיפול בהקאות ובחילות, ובחדרי המיון כבר נותנים אותה ומשחררים את המטופלים תוך שעה. אז למה קופות החולים מסרבות להחזיק את התרופה במרפאות ולחסוך את הטרטור והעומסים על חדרי המיון?
שוב משרד הבריאות והקופות לא מתואמים, ושוב זה על חשבוננו: עד לפני כשלוש שנים, אם הילד שלכם סבל מהקאות מרובות שגרמו לו להתייבשות, הטיפול היה אחיד - אשפוז במיון ועירוי דחוף של נוזלים לתוך הווריד. אך מאז שהחלו להשתמש בחדרי מיון הילדים בתרופה זופרן (Zofran), הטיפול בילד מקיא ומיובש הפך לפשוט וקצר הרבה יותר. זופרן, שבמקור ניתנת לחולים אונקולוגיים שסובלים מבחילות והקאות, הוכחה בכל העולם כיעילה ומהירה בהפסקת הקאות גם במקרים שאינם אונקולוגיים. הבעיה היחידה היא שכדי לקבל אותה תיאלצו להגיע עם ילד מקיא ומיובש לחדר המיון העמוס והמזוהם ממילא.
במרפאות באירופה, צפון אמריקה ואוסטרליה כבר נוהגים לרשום את הזופרן למטופלים - ילדים ומבוגרים - שסובלים מבחילות ומהקאות, אבל בארץ קופות החולים מסרבות להחזיק את התרופה במרפאות, ואם תרצו לקבל אותה, תיאלצו לכתת רגליכם לחדרי המיון.
לא ברור מדוע הקופות מסרבות להחזיק את התרופה במרפאות שבקהילה ומאלצות את המבוטחים להגיע לחדרי המיון, שגם יגבו מכם מאות שקלים אם הגעתם ללא הפניה. הסיבה היא ככל הנראה בירוקרטית וקשורה בסחבת הרגילה שנהוגה בישראל, כשכרגיל, הסובלים העיקריים הם החולים.
התרופה זופרן, ובשמה הרפואי אונדאנסטרון, מוכרת לעולם הרפואה מאז שנת 1990. היא חוללה מהפכה בחייהם של חולי סרטן הסובלים מבחילות על רקע טיפולים הכימותרפיים וההקרנות, ונמצאה יעילה, מהירה ובטוחה במניעת הקאות והפסקתן. בזכות יעילותה הרבה, ארגון הבריאות העולמי הוסיף אותה לרשימת התרופות החיוניות ביותר בעולם.
אבל בשנים האחרונות התברר שהתרופה יעילה לא רק לחולי סרטן, אלא גם לאנשים בריאים הסובלים מגסטרואנטריטיס – בחילות והקאות על רקע זיהום ויראלי. היא מעכבת את הקולטן למעביר העצבי סרוטונין, ובכך מפסיקה את התהליך העצבי המתחיל במערכת העיכול, וגורם לרפלקס ההקאות והבחילות.
הזופרן ניתנת באופן מסורתי בעירוי, אולם בשנים האחרונות התברר כי ניתן לתת אותה גם בצורת סירופ דרך הפה ובצורת טבליות. היא משפיעה בתוך דקות על המטופל, מפסיקה את ההקאות והבחילות, מונעת אשפוזים ועירויים מיותרים ויכולה לחסוך אלפי פניות לחדרי המיון בכל שנה.
התרופה רשומה בישראל לטיפול בחולי סרטן, אולם משרד הבריאות מאפשר לכל מוסד רפואי, בית חולים או קופת חולים, לאשר מתן של התרופה גם דרך טופס29 ג - שניתן במקרה שמבקשים להשתמש בתרופה מסוימת שלא לפי ההתוויה המקורית שלה ומאפשר לתת כל תרופה בכל תצורה, תחת חתימת רופא.
בתי החולים בישראל מאשרים לחדרי המיון לתת את התרופה למטופלים שאינם חולי סרטן, ומאשרים גם לקופות החולים לתת את התרופה במרפאות, אך הקופות
כאמור לא מספקות את התרופה במרפאותיהן.
יצוין כי התרופה אסורה לשימוש בהריון ולאלה הסובלים מבעיות לב.
"תרופה מצוינת וזולה שיכולה לחסוך פניות למיון"
"מחקרים נרחבים על בטיחות השימוש בזופרן לטיפול בבחילות והקאות פורסמו כבר לפני כעשור", אומר ל-ynet ד"ר שמוליק צור, מומחה לרפואת ילדים ולרפואה דחופה בילדים, "העבודות הראו שמנה אחת של זופרן במתן דרך הפה מקצרת את משך ההקאות, מקצרת את זמן השהייה בחדר המיון ומורידה את מספר האשפוזים ואת מספר החזרות למיון.
"ראינו את היעילות של התרופה בחדרי המיון מול העיניים" מוסיף ד"ר צור, "היא תרופה מצוינת וזולה שיכולה לחסוך פניות למיון. אין שום סיבה רפואית לא לתת את התרופה גם במרפאות, בחדר האחות, כשרופא או רופאה נוכחים במרפאה".
"הניסיון בשימוש בזופרן בארץ ובעולם טוב מאוד", אומר ד"ר גילעד חן, מנהל מיון ילדים בביה"ח העמק, "התרופה הופכת ילד עם בחילות שלא מסוגל להכניס שום דבר לפה, לילד שמסוגל לשתות, לא זקוק לאשפוז ומשוחרר לביתו תוך זמן קצר. התרופה ניתנת במרפאות ברחבי העולם, ואין סיבה לתת אותה רק בחדרי מיון. היא נחשבת לתרופה בטוחה יעילה ואין ספק שהיא תקצר עומסים במיון".
סנונית ראשונה של שינוי מגיעה מקופת חולים מאוחדת, שהחליטה לאשר את מתן התרופה זופרן דרך הפה בחלק מהמרפאות החל מהחודש הבא. ממאוחדת נמסר בתגובה: "במאוחדת הוקמה ועדה לבחינת תקן תרופות בכל המרפאות, מרפאות אשפוזי יום ומוקדי הרפואה הדחופה, ובקרוב נבצע את השינויים הנדרשים".
הקופות: משרד הבריאות לא אישר. משרד הבריאות: האחריות היא על הקופות
שאר הקופות עדיין מסרבות לאפשר את מתן התרופה במסגרת המרפאות או מוקדי החירום.
מהכללית נמסר בתגובה: "התרופה המדוברת רשומה בארץ ובעולם לילדים הסובלים מתופעות לוואי של טיפולים אונקולוגיים והקאות לאחר ניתוחים והיא ניתנת בבתי חולים. היה והרישום למתן התרופה בארץ יורחב למצבים נוספים על ידי משרד הבריאות, נפעל בהתאם".
במכבי שרותי בריאות הגיבו: "תצורת הסירופ של התרופה ניתנת במכבי באמצעות טופס 29ג לילדים חולים במחלות אונקולוגיות, בהתאם להתוויה הכלולה בסל. במידה וישתנו ההתוויות או הרישום בישראל נפעל בהתאם".
מקופת חולים לאומית טרם נמסרה תגובה.
במשרד הבריאות אומרים כי אינם אוסרים על הקופות לתת את התרופה במסגרת המרפאות או מוקדי החירום: "ניתן לתת את התרופה בשימוש חוץ התוויתי, והאחריות על כך היא של המוסד המטפל לפעול בהתאם לתקנה 29ג'".