אישה של בוקר
הבוקר הגיע, ואתן מג'נגלות בין המקלחת להכנת כריכים, הסעות לבית-ספר לעבודות הבית, כשגם העבודה מחכה לכן אי שם בחוץ. איך נשים יכולות להפוך את הבוקר שלהן לנינוח יותר, ואפילו מהנה? מומחיות מספקות כמה טיפים חשובים בתחום היחסים, התזונה והאופנה לנשים שרוצות לשדרג לעצמן את הבוקר
בשיתוף תלמה
השנה היא 2017, אבל חלוקת התפקידים המסורתית בין נשים לגברים טרם חלפה מן העולם, ורבים יעידו שעוד רחוקה הדרך לכך.
במשפחות רבות, עיקר העול הכרוך בטיפול בילדים ובסידורים השוטפים בבית עדיין מונח על כתפיהן של נשים, למרות שרובן עובדות גם מחוץ לבית ושותפות באופן מלא לפרנסת המשפחה. שאלנו מומחיות ליחסים וזוגיות, תזונה ואופנה איך נשים יכולות להקל על עצמן בבקרים, למרות העומס והלחץ שרובן נתונות בו, בשביל להבטיח לעצמן המשך יום מוצלח.
"לבקרים שלנו יש בהחלט צבע מגדרי", טוענת ד"ר נלי שטיין, עו"ס קלינית ומטפלת משפחתית, זוגית ומינית מוסמכת. "חוויית הבוקר של נשים וגברים שונה על פי רוב.
"מרבית הנשים מתעוררות בבוקר במחשבה על משימות שקשורות לילדים ולבית שהן צריכות לבצע לפני היציאה לעבודה. אצל גברים, לעומת זאת, יש נטייה להתמקד בטקסי הבוקר האישיים שלהם: השירותים, המקלחת, הקפה. במקרים רבים, הם אלה שרק נותנים כתף, ולכל היותר אחראים 'לפזר' את הילדים במוסדות החינוך".
אז איך נשים יכולות להקל על עצמן בבקרים?
"אחד הפתרונות השכיחים הוא להתעורר מוקדם יותר משאר בני הבית, אבל זה בא על חשבון שעות השינה. לכן, כשמדובר על נשים בזוגיות, מומלץ לנהל דיאלוג עם בן הזוג כדי ליצור חלוקת תפקידים שוויונית יותר בבקרים".
זה מצליח?
"זה לא פשוט, אבל בני זוג צריכים לקבוע חלוקת תפקידים שמתאימה לאישיות ולצרכים שלהם ולאו דווקא למגדר שלהם. למשל, אם לך קל יותר לשטוף כלים ולבן הזוג שלך קל יותר להלביש את הילדים, אז צריך להשתדל שחלוקת התפקידים תהיה בהתאם".
למי שנשארה בלחץ, "אפשר לחלוק חוויות בוקר עם חברות טובות, עם שכנות וגם במסגרת קבוצות תמיכה - פיזיות או וירטואליות. זו דרך מצוינת להבין שאת לא לבד וגם לזכות בתמיכה רגשית ולקבל עצות טובות".
שיטה נוספת שמציעה שטיין קשורה לטכניקת נשימה שמסייעת להפחתת לחץ. "צריך לקחת נשימה עמוקה, סרעפתית, למלא את החזה בהרבה מאוד אוויר וחמצן ואז לפלוט את האוויר החוצה כמו שפולטים בועות סבון. את הפעולה הזאת מלווים במחשבות חיוביות שמתמקדות בחמצן שאנחנו מתמלאות בו. אפשר לעשות זאת כבר במיטה לפני ההשכמה, במקלחת ואפילו באוטו, בדרך לעבודה".
ומה לגבי מזון? ד"ר סיגל אילת-אדר, דיאטנית קלינית ואפידמיולוגית, מסבירה כי בגלל לחץ זמן נשים רבות נוטות לוותר על ארוחת בוקר או להסתפק בקפה בלבד, וזה מנהג לא מומלץ.
לדבריה: "בדרך כלל התוצאה היא שנשים צורכות יותר קלוריות לאורך היום, כי הן מרגישות רעבות יותר. גם מבחינה פסיכולוגית, הן מרגישות שהן ויתרו על ארוחה ולכן 'מותר' להן לאכול יותר". ההמלצה שלה: לתכנן מראש מה תאכלו ולבצע חלק מההכנות ערב קודם.
"אפשר, למשל, לשטוף פירות וירקות ולבשל ביצים קשות לארוחת הבוקר עוד בערב כדי לחסוך זמן בבוקר. למי שלוקחות איתן לעבודה אוכל מהבית לארוחת הצהריים, מומלץ להכין את הקופסה עם האוכל המבושל כבר בערב, ולמי שלא מספיקה לאכול בבוקר לפני היציאה מהבית, מומלץ לקנות לעצמה קופסה כדי לאחסן בה את ארוחת הבוקר המאוחרת".
ומה מומלץ לנשים לאכול בבוקר?
"באופן כללי, מומלץ שארוחת הבוקר תכיל פחמימות - כדי להעלות את רמת הסוכר בדם אחרי הלילה, אבל רצוי לצרוך מזונות שמורכבים מפחמימות מורכבות ועשירים בסיבים תזונתיים: חיטה, קינואה, דגני בוקר מלאים, או שיבולת שועל.
"סוכרים פשוטים, כמו כאלה שיש בשוקולד וריבה מעלים את רמת הסוכר בדם במהירות, אבל כעבור חצי שעה כבר יש ירידה חדה שמביאה לעייפות. הסיבים התזונתיים עוזרים לאזן את רמת הסוכר בדם. גם חלבונים מאטים את קצב מעבר הסוכר לדם, ולכן כדאי לשלב עם הפחמימות מזונות כמו טונה, ביצים, טחינה וגבינות".
אורנה לוי, דיאטנית ראשית ומנהלת הבריאות והתזונה של תלמה, פונה לנשים שבוחרות להסתפק בפרי או שניים לארוחת בוקר, ומזכירה כי "בפירות יש אומנם סיבים תזונתיים שמאטים את קצב ספיגת הסוכר בגוף, אך הם כוללים סוכרים פשוטים ולא מורכבים ולכן עדיך לאכול לצד הפרי גם מנה חלבונית". לדבריה, גם "עדיף לצרוך פרי שלם מאשר מיץ פירות, כי בתהליך הסחיטה הסיבים התזונתיים הולכים לאיבוד, וממילא המיצים מכילים הרבה יחידות פרי ולכן יותר סוכר".
לוי מזכירה גם שנשים רבות צריכות לשמור על מאגרי הסידן בגופן באופן מיוחד, שכן הן מועדות יותר מגברים לאוסטיאופורוזיס: הידלדלות העצם. הן גם נוטות לסבול ממחסור בברזל. לכן, חשוב שנשים יכללו בתפריט היומי שלהן כמות מספקת של סידן וברזל ושיוודאו שהן אינן סובלות ממחסור בוויטמין D, הדרוש לספיגת הסידן בגוף.
בעיה לא פחות מסובכת היא מה ללבוש – סוגיה שגוזלת מנשי רבות זמן יקר בבקרים. שאלנו את שני ספיבק פיש, סטייליסטית אישית ובלוגרית אופנה, איך לחסוך זמן, לבטים ותסכולים בענייני לבוש.
"ההמלצה העיקרית שלי היא לצמצם את כמות הבגדים בארון ולהרכיב מראש קולקציית 'קפסולה' לכל עונה. למשל, בשביל הקיץ צריך להשאיר בארון שש עד שבע חולצות, ארבעה זוגות מכנסיים, שלוש חצאיות וארבע שמלות. מאוסף הפריטים הזה אפשר ליצור יותר משישים הרכבי לבוש שונים, וכך אנחנו מכוסות לעונה שלמה. ככל שהארון שלנו פנוי יותר והקולקציה שלנו מצומצמת יותר, קל לנו יותר להחליט מה ללבוש".
על מנת שאכן ניתן יהיה ליצור שילובים רבים ככל האפשר, ספיבק פיש ממליצה "לקנות פריטים שמשתלבים היטב עם פריטים רבים ככל האפשר מתוך האוסף הקיים שלנו. חשוב לקנות רק פריטים שבאמת הולמים אותנו, שנוחים לנו ומתאימים לסגנון האישי שלנו. אני ממליצה גם לקנות פריטים איכותיים, שלא יתפרקו אחרי שלוש כביסות, ולהעדיף מבדים טבעיים ולא סינתטיים".
יש פריטי חובה?
"לחורף - גולף שחור, שמתאים לכל דבר. לקיץ, שמלת חולצה מכופתרת, שאפשר ללבוש אותה כשמלה או כטוניקה עם מכנסיים וגם לפתוח ולסגור את הצווארון שלה. גם שמלת A שמדגישה את המותניים ומטשטשת את האגן מתאימה לנשים רבות. בכל מקרה, חשוב שנשים יקנו פריטים שמתאימים לסגנון האישי שלהם, ולא ייכנעו לטרנדים שלא מתיישבים עם ההעדפות שלהן".
הכתבה פורסמה ב"ידיעות אחרונות"
בשיתוף תלמה