יוגה ליד הברזיה: הדרך לשביעות רצון בעבודה
מחפשים סיבה: אחד האתגרים המודרניים של מעסיקים כיום הוא לעשות כמיטב יכולתם על מנת לספק לעובדים מרחב עבודה בעל משמעות. פעילויות ייעודיות דוגמת מדיטציה, יוגה, ועידוד מחשבה קבוצתית הן רק חלק מהפיתרונות להעצמה רוחנית במקום העבוד
כשבוחנים לעומק את עידן התעסוקה המודרני מבינים שהפרספקטיבה ויחס האנשים למקום עבודתם השתנה ללא היכר. בעיקר בענף ההיי טק והטכנולוגיה. אחד התפקידים החדשים של מקומות העבודה, בדגש על החברות הגדולות והמוכרות בענף ההיי טק העולמי, הוא התחום הרוחני. לא, אין הכוונה לרוחניות בהקשר הדתי, אלא בהקשר של חיבור רגשי למרחב העבודה. ארגון רוחני הוא כזה שמעצים רגשית את עובדיו באמצעות פעילויות ייעודיות דוגמת מדיטציה, יוגה, קידום יוזמות עובדים במשרד ובקהילה ועידוד מחשבה קבוצתית.
הפופולריות של הענף, לצד התובעניות שבו, מזמנת שיח ער על יחסי העבודה. אך השינוי המשמעותי נמצא בכלל בגזרה אחרת - היחס שבין המועסקים למעסיקיהם. בגזרה זו השתנו דברים רבים. בעבר, מקום העבודה סיפק לעובדיו בעיקר מקור הכנסה. וגם העובדים מצדם ראו בעבודתם כרווח כלכלי בלבד.
כיום, לצד אותם ערכים הפיננסיים, בבואם של העובדים לבחור מקום עבודה, נלקחים בחשבון פרמטרים נוספים. לפיכך המעסיקים מבינים כי עליהם לאמץ ולהטמיע כלים ונורמות שמעניקים לעובדיהם סוג של חוויה מעצימה. במילים אחרות, המעסיקים עושים כל שביכולתם לספק לעובדים מרחב עם משמעות.
התעשייה הישראלית אמנם נמצאת טיפה מאחור בעניין זה ביחס לארה"ב, אך נדמה כי תפישה זו הופכת באחרונה לפופולרית גם בקרב חברות כחול-לבן, מסטארט-אפים בתחילת דרכם ועד חברות בשלות. בחודש שעבר חברות ישראליות אף השתתפו בכנס ייעודי לנושא בשם Wisdom 2.o conference שדן במכלול הדברים ובהשפעה החיונית של פעילויות מהסוג הזה על העובדים.
ערך מוסף במינימום השקעה
גם הספרות המחקרית מוכיחה זאת היטב. במחקר שנעשה בשנים האחרונות על ידי בר גלבוע ארמה, פרופ' רבקה יהב וד"ר ענת פרוינד מאוניברסיטת חיפה, נבחן הקשר בין רוחניות בעבודה למחויבות ארגונית ולשביעות רצון בעבודה.
מהמחקר עלה כי מקום עבודה או ארגון שמתייחס לעובדיו על פי ערכים רוחניים, מביא לכך שהם יהיו יותר שבעי רצון בעבודתם. עובד מועצם הוא כזה המחויב ומתמיד יותר למקצוע ולארגון בו הוא עובד. ככזה, העובד עתיד להשקיע משאבים אישיים ומקצועיים רבים יותר לטובת החברה. זאת כמובן לצד הרווח האישי והאווירה החיובית שנוצרת בארגון.
על אף החיונית הברורה בקידום רוחניות בארגונים, גישה זו טרם הוכנסה במגזרים נוספים מעבר חברות ההיי טק. בבואו של ארגון או מנהל להטמיע ערכים רוחניים מכל סוג שהוא, עליו לזכור כי בהתייחס לעניין עלות-תועלת, ההשקעה הכספית מצד הארגון כמעט אפסית, בעוד שהרווח למינוף החברה משמעותי.
כל זמן שיש תחרות גוברת על ליבם של העובדים בתחומי ההיי טק הישראלי, על הארגונים לאמץ גישות מקובלות בעולם. עליהם לזכור שבעת הנוכחית עובדים נמצאים במחיצתם של הקולגות רוב שעות היממה, ועל כן הציפייה שמקום העבודה יספק ערך מוסף. מסתמן שמקום העבודה האישי של כל אחד מאיתנו כבר זמן לא רק מקור פרנסה, אלא קהילה עם מטרה משותפת ברת מימוש.
הכותבת היא סמנכ"לית משאבי אנוש בחברת Clicktale