נדחתה עסקת המל"טים עם גרמניה
במהלך ביקורם בישראל, הופתעו פוליטיקאים גרמנים לגלות כי על המל"טים הישראליים מותקנות מערכות נשק לצורכי חיסול. כעת, משיקולים אידיאולוגיים וגם פוליטיים הם הורידו את העסקה מסדר היום
עסקת המיליארדים לחכירת מל"טים מהתעשייה האווירית הורדה אתמול (ד') מסדר היום של ועדת התקציב הגרמנית. בכך נגזר דינה של העסקה עד הבחירות והיא לא תעלה עוד להצבעה, שכן פגרת הקיץ של הבונדסטאג מתחילה בסוף השבוע.
ההתנגדות לעסקה עלתה בשבוע שעבר מצד המפלגה הסוציאל-דמוקרטית החברה בקואליציה, לאחר שחברי פרלמנט מטעמה ביקרו במתקני התעשייה האווירית בישראל כחלק ממשלחת פרלמנטרית. בעת הביקור הופתעו לגלות כי על המל"טים מדגם "איתן" ("הרון TP") כבר מותקנות מערכות נשק והם כמעט מוכנים לחיסולים מהאוויר.
המפלגה הסוציאל-דמוקרטית מתנגדת לחיסולים ממוקדים באמצעות מל"טים. זמן קצר לאחר הביקור הציבה סיעת המפלגה אולטימטום לשרת ההגנה אורסולה פון דר לאיין ודרשו להחליף את המל"טים המחומשים במל"טים לצורכי מודיעין בלבד.
"חבל שחברינו בקואליציה ובמשרד ההגנה כל כך עקשנים", אמר אתמול חבר סיעת המפלגה הסוציאל-דמוקרטית קרל היינץ ברונר ל"ידיעות אחרונות" עם תום הישיבה. "היינו חוכרים בשמחה מל"טים למשימות מודיעיניות מהתעשייה האווירית. חבל".
במפלגת הירוקים בירכו על ההחלטה לדחות את העסקה. "תקיפה באמצעות מל"טים שינתה את אופן הלחימה באופן קיצוני. לעיתים קרובות היא תורמת להסלמה ברמת האלימות ומנוגדת לחוק הבינלאומי", אמרה חברת המפלגה אגניישקה ברוגר.
עיסקת המל"טים הייתה חלק מרכזי מפרוייקט רכש רחב היקף שיזמה השרה ודחייתה מהווה מכה קשה למשרד ההגנה הגרמני. את הקשחת העמדה של המפלגה יש לפרש גם על רקע מערכת הבחירות בגרמניה. בבחירות נאבקות שתי המפלגות החברות בקואליציה, מפלגת האיחוד הנוצרי-דמוקרטי והמפלגה הסוציאל-דמוקרטית.
עבור התעשייה האווירית מדובר בהפסד משמעותי ביותר. שווי העיסקה הוערך בכמיליארד אירו. טכנית ניתן להציל עוד את העסקה בכינוס מיוחד של ועדת התקציב בפגרה, אולם הסיכויים לכך קלושים. מהתעשייה האווירית סירבו להגיב לפרסום.