נימוקי הוועדה: "דפוס מרמה מתמשך אצל אולמרט? לא מקובל עלינו"
בהסבר ועדת השחרורים על ההחלטה להעניק שחרור מוקדם לראש הממשלה לשעבר נשללת טענת הפרקליטות כי פרשת הספר היא דפוס מרמה מתמשך אצל אולמרט: "למעט עבירת המשמעת שאין לזלזל בה, התנהגותו הייתה ללא דופי. הוא שילם מחיר כבד"
"טענת הפרקליטות כי הפרת הוראות שב"ס בעניין הספר מצביעה על דפוס מרמה מתמשך, אינה מקובלת עלינו". כך קבעה ועדת השחרורים בדיון שבו החליטה לקבל את בקשתו של ראש הממשלה לשעבר אהוד אולמרט לשחרור מוקדם.
"לצורך הדיון בבקשת השחרור של האסיר עלינו להידרש לשאלות הביטחוניות והמשפטיות הכרוכות בסוגיה זו", קבעה הוועדה. "ברור לנו כי מאות דפי הספר יצאו מהכלא וחזרו לידי האסיר לפני ואחרי נובמבר 2016 וזאת בגלוי בידיעת שב"ס, ומבלי שגורם כלשהו ניסה למנוע התנהלות זו עד לאמצע חודש מאי", כתבה הוועדה בהחלטתה. "אין צורך להכביר מילים כל כך שרשויות הכלא יכלו להפסיק את הוצאת החומר מהכלא אילו רק רצו בכך. נאמר בזהירות המתחייבת כי היה מחדל באכיפת ההוראה, אך אין לגלגלה לפתחו של האסיר בלבד".
ועדת השחרורים כתבה בהחלטתה כי "עם כל החומרה שיש לייחס למכלול העבירות, יש לראותן כמקשה אחת במובן זה שבתקופה מסוימת בחייו הציבוריים רבי המעש של האסיר (אולמרט) דבקה בו מידת השחיתות, הוא נענש על מעשיו ושילם מחיר כבד. באשר להתנהגותו, היא הייתה ללא דופי למעט עבירת המשמעת שאין לזלזל בה, התבטאות לא נאותה אחת כלפי סוהר שעליה נענש בזמנו".
לסיכום כתבה הוועדה כי "לאור כל האמור יש לראות את הפרת המשמעת (הוצאת הספר - ג"מ) מצד האסיר על רצף כל תקופת שהותו בכלא - שהייתה נאותה מבחינת התנהגותו ואף יותר מזה. אנו מחליטים לקבל את בקשתו לשחרור על תנאי בהתאם לתוכנית הרשות לשיקום האסיר".
עורכת דינו של אולמרט שני אילוז אמרה עם יציאתה מהדיון בוועדה: "אני מברכת על ההחלטה. הוועדה קיבלה את כל הטענות שלנו וקבעה קביעות מאוד חשובות. אני חושבת שהפרקליטות תצטרך ללמוד את הקביעות".
אילוז ציינה כי "הפרקליטות ביקשה מהוועדה להודיע היום בשעות אחר הצהריים אם בכוונתה להגיש ערעור ולבקש עיכוב ביצוע. נכון לעכשיו, אולמרט ישוחרר ביום ראשון".
על תגובתו של אולמרט לאחר ההחלטה אמרה עורכת הדין: "הוא שמח מאוד, אבל אני יכולה להגיד לכם שעדיין הוא מוטרד מהדברים שהוטחו בפניו. הדברים שפורסמו מאוד הפריעו לו. הוועדה קבעה גם שאין פסול בהוצאת ספרו והכנסתו, שכן הספר נכתב הרבה לפני שמישהו אמר לו שאסור לו להוציא את הספר. זה כתוב בהחלטה. היא קובעת שאם היה מחדל, הוא לא התגלגל לפתחו של האסיר אלא ששב"ס יעשה את בדק הבית שלו".
עורכת הדין ציינה כי במסגרת תוכנית השחרור של הרשות לשיקום האסיר נקבע כי הוא יתנדב בעמותת "לקט ישראל" וב"עזר למרפא" של הרב פירר: "אולמרט ביקש להתנדב מיוזמתו, הוא לא מחויב בעבודה בגלל גילו. בנוסף, הוא יגיע לטיפול אחת לשבוע ברשות לשיקום האסיר, ובשלב זה הוא נדרש כמו כל אסיר אחר לחתום במשטרה פעמיים בחודש. מלבד אלה לא הוטלו הגבלות נוספות".
הפרקליטות: "הייתה עבירת משמעת"
עו"ד אלי זהר אמר בתום הדיון: "לשמחתי הרבה מה שביקשנו התקבל. אולמרט אמור להשתחרר ביום ראשון מהכלא ולסיים סאגה שנמשכת עשר שנים. אני מאוד מקווה שהאמירה שלי שבזה מסתיימת הסאגה תהיה מתאימה לכל המשך המהלכים, לתהליכים וכל היתר והוא יוכל לשוב לחייו בשקט, בשלווה, על כל מה שמשתמע מזה. הוועדה אמרה שעניין הספר לא רלוונטי, שהיה היתר והוא עשה זאת בגלוי, ושאין לראות כל פסול בהתנהגות שלו בהוצאת הספר".
נציגת הפרקליטות עו"ד אורלי בן ארי אמרה כי הם מקבלים בכבוד את ההחלטה, אך הביעה גם הסתייגות. "אנחנו בוודאי מבקשים ללמוד ולקרוא את ההחלטה ולקרוא את כל נימוקיה", אמרה בן ארי. "שני דברים אבקש להדגיש. הוועדה קבעה כי התנהלותו של האסיר בכל שנוגע להעברת המסמכים הייתה משום עבירת משמעת וכי החומרים שהועברו הם אכן חומרים סודיים, כפי שנקבעו בחוות הדעת שהוגשו לוועדה. אנחנו רוצים להדגיש, וכך חשוב שגם הציבור יידע, כי ועדת שחרורים אינה מחליטה על שחרורו המוקדם של כל אסיר כבגדר זכות קנויה, זו פריבילגיה שאסיר צריך להוכיח בהתנהגותו החיובית את זכאותו לה".