15 איפיונים ייחודיים לגירושים בגיל מבוגר
משפחה דורית, פנסיה, עסק משפחתי בעל ותק, נכדים וילדים, כסף ונכסים הם רק חלק מהמאפיינים הייחודיים לגירושין בגיל מבוגר. עורכת דין עושה סדר ומונה את הנקודות שחשוב לדעת כשמחליטים לפרק את הזוגיות בגיל 50 ומעלה
בשיתוף "מגדלי הים התיכון"
גירושין בכל גיל הם עניין לא פשוט. כיום אחוז המתגרשים בגיל השלישי הולך וגדל. אנשים פחות מתפשרים על אושרם, הקרבה לסוף החיים נראית מאיימת יותר והמלחמה על האושר נראית אקוטית.
הרבה מבוגרים הפונים להליך גירושין מספרים כי הם חיכו שהילדים יגדלו מפחד ההשלכות של הגירושים על ילדיהם והיום הם מרגישים שהילדים יציבים בחייהם האישיים, ויש להם יותר בטחון ואומץ לעשות את הצעד וליזום את התהליך.
עוד במדור 60 פלוס:
הסוד לזוגיות מוצלחת: כך חיים באושר 60 שנה ויותר
מחקר ישראלי-אמריקני ענק: קשישים אוהבים סקס – ואפילו פרוע
חילוקי דעות בזוגיות? 5 השלבים לפתרון מחלוקות
15 דברים ייחודיים בגירושים בגיל מבוגר
כאמור, גירושין בכל גיל הם עניין לא פשוט. ועל אחת כמה וכמה בגיל השלישי בו יש סוגיות ייחודיות נוספות שצריך לטפל בהן.
כחלק מהחזון שלי ליצור מתגרשים "חכמים", מודעים לתהליך, לזכויותיהם ולתפקיד עורך דינם וחובותיו המקצועיות, איגדתי 15 נקודות אותם חשוב לדעת כשמחליטים להתגרש בגיל מאוחר.
1: יותר כסף מעורב. גירושין בגיל מבוגר נבדלים מגירושין אחרים בעיקר במורכבות הכלכלית וניהול המשפחה על דורותיה. ברמה הכלכלית אנחנו מדברים בדרך כלל על יותר כסף ונכסים מאלה שצוברים זוגות צעירים, כך שיש יותר רכוש לחלק ובאותה מידה יש יותר על מה לריב.
2: פנסיה. גם לעניין חלוקת הפנסיה והקופות שנצברו הגירושין יותר מורכבים, מאחר והם יותר קרובים לגיל פרישה, חלוקת הפנסיות יותר מוחשית, כך שיותר כואב לחלק את זה מאשר בגיל 40.
3: השנים שנותרו - מועטות, יחסית. בגיל מבוגר יש לנו פחות גמישות ביצירתיות של ההסכמים. הכל מאוד בשידור חי, אני לא צופה פה פני עתיד של 40 שנים קדימה. לזוג המתגרש בגיל 30 אני מבצעת היוונים, מורידה מפה ומוסיפה משם. כאן יש יותר נכסים ופחות דרכים שיכולות להקל את החלוקה. עורך דין מנוסה ומיומן בגירושין של הגיל השלישי ידע להתמודד עם זה, חשוב לוודא את זה כשהולכים לפגישות ייעוץ.
4: הכנסה ועבודה. סוגיה נוספת היא חוסר הביטחון הכלכלי שנוצר בשל המוגבלות לייצר הכנסה נוספת. אדם בן 55-60 שמתגרש, אופק ההכנסה שלו לרב מוגבל ומראש משאביו מוגבלים, ועל כן הכל נראה (ואכן כך) יותר מפחיד וקשה כלכלית.
5: ילדים. כשיש קטינים בתמונה הסוגיה מסתבכת יותר. אדם עלול למצוא עצמו במצב שהוא נותן מחצית מהפנסיה שלו במסגרת חלוקת הרכוש והחצי השני הוא הכנסה ממנה הוא צריך לשלם מזונות.
יש כמובן דרכים להתמודד עם זה, אך זה עניין המייחד את הגירושין בגיל השלישי וחשוב להיות מודעים אליו.
6: עסק משפחתי. אם יש עסק משפחתי הוא צבר יותר מוניטין וקשה יותר לפרק אותו. יש טווח גדול יותר של שנים בהן הבית חי מהעסק הזה, לעומת גירושין בגיל 35.
בנוסף, בגיל 55 גם אם העסקים של בני הזוג הם נפרדים עדיין ייחשבו למשפחתיים כי היה שם ותק, היתה השקעה משפחתית בעסק, שהיא לאורך שנים. זה כמובן תלוי בוותק של הנישואין. אם התגרשתי בגיל 60 אחרי שהתחתנתי בגיל 55 זה פחות רלוונטי.
7: משפחה דורית. לעניין המשפחה הדורית הרי שהנושא אפילו מורכב עוד יותר. הרבה פעמים סוגיות וחילוקי דעות, משפיעים על הילדים, הנכדים, בני הזוג של הילדים. אירועים משפחתיים הופכים סבוכים יותר ויש מאגר משפחתי גדול בהרבה שמושפע מהגירושים.
מה קורה, למשל, ללקוח שנולד לו נכד ויש אירוע משפחתי, אך יש צווי הרחקה כנגדו. או למשל אם יש ברית לנכד והסבא והסבתא באמצע סכסוך מאוד גדול? חשוב לחשוב ולתכנן איך לא גורמים נזק לילד ולנכד.
8: הגנה עתידית. סוגיה נוספת וחשובה שקשורה יותר ל"יום שאחרי" הגירושין בגיל השלישי, היא הצורך בהגנה על נכסים בפרק ב' או ג'. כלומר, במערכות יחסים אחרות לאחר הגירושין.
9: צוואות. וכמובן שחשוב לדבר גם על צוואות. אני ממליצה על עריכת צוואה בכל תהליך של גירושין, ובמיוחד בגיל השלישי, מכיוון שמועד הפרעון הכלכלי הוא קרוב יותר. יש יותר מחלוקת לגבי מה משותף ולא משותף.
צוואה חשובה בגירושין בכל גיל, כדי לשמור על הנכסים שלא יעברו לשליטת הגרוש/ה כאפוטרופוס של הקטינים במקרה של מוות חס וחלילה. בגיל השלישי אני ממליצה על צוואות כדי לעשות סדר רכושי, פחות סכסוכים של היורשים, לא להעמיד את הילדים במצב בו הם עומדים מול אמא שלהם בסכסוך גירושין.
חשוב לשים לב שאם יש פטירה באמצע תהליך הגירושין לבן הזוג יש זכויות מהעזבון ומהכתובה וצוואה נכונה יכולה להסדיר את כל הסוגיות האלה מראש, מבלי שהיורשים יצטרכו להתעסק עם זה בעצמם.
10: ירושות. גם מקרי גירושין על רקע ירושות הם שכיחים לצערי בגילאים האלה, כאשר סכסוך על כספים יצר קרע גדול שהוביל לרצון להתגרש. ולא בהכרח סכסוך בין בני הזוג.
נתקלתי בסכסוכים שהחלו בין אחים-יורשים והמלחמה נכנסה הביתה. בכל המקרים מהסוג הזה בהם נתקלתי וככל ובני זוג מתגרשים על רקע כזה, אני תמיד מייעצת להם לא לעשות את זה.
תמצאו פתרון שיכבד את חייכם המשותפים ואת מה שהשגתם ביחד. הרבה מתגרשים לא מבינים שאין בגירושין לפתור את המחלוקות, אלא רק להעמיקן וליצור קרע גדול בין שאר בני המשפחה, ובמקרה זה גם היורשים. אם הסתדרתם שנים ביחד וכל מה ש"תוקע" עכשיו את הנישואים זה סוגיות ירושה, הרי שכמעט להכל יש פתרון. תתייעצו עם עו"ד שימצא לכם פתרון ראוי לדאגה ולמה שמטריד אתכם ותמשיכו הלאה.
11: עורך דין. בחר את עורך הדין שלך בקפידה יתרה. בגיל הזה אתה יודע מה אתה רוצה מהמשך חייך וצריך לוודא שעורך הדין, בצורה ריאלית כמובן, יכול להביא אותך לשם.
12: מלחמות. אל תבזבז זמן על מלחמות. צור מינימום חיכוכים ונהל את ההליכים הכי "נקי" שרק אפשר. משקעים וצלקות לא עוברים, ומשפיעים על כל הדינמיקה המשפחתית כולה.
13: בלי ילדים. אל תערב את ילדיך, לא משנה מה הגילאים שלהם ובמה הם עוסקים. גם אם הבת שלך עורכת דין לענייני משפחה, זה קשה לה כשזה בא מאבא/אמא שלה.
14: כסף. נהל את משאביך הכלכליים בחוכמה וקח בחשבון שעם השנים הם ילכו וירדו הן בהכנסה החודשית והן בהכנסה ההונית.
15: בלי יועצים. יועצי סתרים ועירוב שכנים עלולים לגרום להרבה עוגמת נפש. עבוד עם עו"ד שאתה סומך עליו והימנע מהתייעצויות עם "עורכי דין לרגע", שמדברים מנסיונם האישי. לכל אחד המבנה שלו והפתרון המתאים לו. הליך גירושין ובמיוחד תוצאותיו הם מאד מאד אישיים וכל חליפה מותאמת במיוחד לגוף הלובש אותה.
הכותבת הינה עורכת דין העוסקת כעשור בתחום דיני המשפחה, מוציאה לאור את הספר "ארגז כלים למתגרש" בהוצאת פוקוס
הזוג הקנדי שחגג את הגירושין שלו בתמונת סלפי חייכנית בפייסבוק והסתבך עם צוקרברג:
בשיתוף "מגדלי הים התיכון"