מפלס דרך לירדן: אסד משליך חביות נפץ ונפאלם
המערכה על דרעא היא מחזיתות הלחימה המרכזיות בסוריה, לצד הקרבות בגבול הגולן. רופא מספר ל-ynet על הקרבות: "כל יום יש עשרות תקיפות של מטוסים ומסוקים". ויש לו גם ביקורת על ישראל: "המחדל ההומניטרי גדול, ישראל יכולה לעשות יותר"
במקביל ללחימה העזה במרחב קוניטרה, שבמסגרתה התפוצצו בתוך עשרה ימים כ-20 פגזים ופצצות מרגמה בשטח ישראל, מתנהל לא הרחק משם קרב יצרי לא פחות בין המשטר הסורי לבין המורדים. זה קורה במחוז דרעא הגובל עם ירדן, האזור שממנו החלה ההתקוממות נגד המשטר הסורי בפברואר 2011.
בחודשים האחרונים הפכה המערכה על העיר דרעא לאחת מהחזיתות המרכזיות, כשגם ההכרזה בועידת אסטנה בקזחסטן על אזורי הפחתת המתיחות לא שיככה את הלחימה העזה. מפת הקרבות, שלקוחה מאתר "אל-מסדר" המזוהה עם המשטר הסורי, מראה את אזורי השליטה המרכזיים בדרום סוריה.
פלגי המורדים, ששייכים ברובם ל"צבא סוריה החופשי", התקבצו בחודשים האחרונים תחת חמ"ל שמכונה "הבניין המלוכד" שהחל במבצע לכיבוש האזור. המשטר הסורי ובני בריתו בשטח - מיליציות בעלות גוון שיעי, כולל חיזבאללה - מנסים להתקדם לגבול עם ירדן באזור דרעא, אך שליטת המורדים בכמה שכונות בעיר, ובכלל אלה שכונת אל-מנשייה, מונעת זאת מהם.
מבצע "מוות ולא השפלה"
בפברואר האחרון הודיעו אותם פלגים כי הם מתחילים במבצע "מוות ולא השפלה", בניסיון להצר את צעדיו של המשטר ושותפיו בשטח שניסו להתקדם לאזור בניין המכס הישן בדרעא ולהגיע לגבול עם ירדן.
בימים האחרונים פרסם אותו חמ"ל נתונים שמעידים על האבידות שספג המשטר במהלך הקרבות שם בחודשים האחרונים - לטענתם 225 אנשי צבא נהרגו, בהם 93 קצינים, וכן 29 אנשי חיזבאללה. בנוסף הם טענו כי הצליחו לקחת בשבי תשעה חיילים משורות המשטר, ובימים האחרונים הצדדים אכן ביצעו עסקת חילופי שבויים.
בעיתון הלבנוני "אל-אחבאר", המזוהה עם חיזבאללה והמשטר, פרסמו בסוף השבוע האחרון כתבה תחת הכותרת "הדרום הסורי - כישלון האסטרטגיה של אויבי דמשק". הכתבה עסקה בחילוקי הדעות בשורות המורדים ובתמיכה שמעניקות להם מדינות שונות כמו ירדן, מדינות המפרץ, ארצות הברית וישראל.
לגבי המתרחש בדרעא נאמר כי "ג'בהת א-נוסרה וחלק מהפלגים מנהלים זה שלושה חודשים מערכה בלתי מוגבלת נגד הצבא הסורי בשכונת אל-מנשייה בעיר דרעא, מבלי להשיג שום התקדמות". למרות דברים אלו, בפועל לא ניכרת נוכחות בדרעא של "ג'בהת א-נוסרה", שלוחת אל-קאעידה לשעבר שמסונפת ל"גוף לשחרור א-שאם", שורת פלגים איסלאמיסטיים שהתחברו יחדיו. המעורבות של אותו גוף בקוניטרה, לעומת זאת, מאוד גלויה.
אך גם המשטר מתקשה להשיג את ההבקעה המיוחלת ועוצמת האש שהוא מפעיל יכולה להעיד על כך - אם באמצעות חביות נפץ ואם בשימוש בפצצות נפאלם מהאוויר. בשבת האחרונה המשטר הסורי לא נזהר ותקף ממש על גבול ירדן באזור דרעא, וכתוצאה מכך שלושה טילים או שרידיהם זלגו לשטח ירדן.
"דרעא חווה טרגדיה גדולה"
בשיחה עם ynet מספר רופא סורי בדרעא על המצב הקשה של האזרחים שם: "כוחות אסד מסלימים את המבצע הצבאי בסיוע המיליציות השיעיות וחיזבאללה בדרום סוריה. דרעא חווה טרגדיה גדולה. היא מרוקנת מאזרחים כתוצאה מההפצצות האינטנסיביות ומהניסיונות של המיליציות השיעיות להתקדם לעבר הגבול בין ירדן לסוריה. כל יום אנחנו סופרים עשרות תקיפות של מטוסי ומסוקי חיל האוויר הסורי. נעשה שימוש במאות פצצות משלל הסוגים כדי לחפות על התקדמות המיליציות השיעיות".
הרופא טען כי 1,500 משפחות מתגוררות במקומות שאינם ראויים למגורים: "המשטר פוגע במתכוון בבתי חולים ובנתיבי אספקה אזרחיים". אז מה הפתרון לדעתו? "המצב בדרעא מצריך אזור בטוח ומפורז שישמש מקלט עבור האזרחים. אני שומע שיש הכנות, אבל בשטח אין משהו ממשי. אנשים אומרים שתהיה חסות אמריקנית-רוסית באזור בטוח של 30 ק"מ מהגבול הירדני-סורי".
לדבריו, "האזור הבטוח צריך לתת מקלט לאזרחים ולהגן עליהם מהמלחמה. מחוצה לו המערכה נגד המשטר צריכה להימשך עד להפלתו של אסד. רוב הלוחמים בשורותיו של המשטר הסורי הם מיליציות שיעיות כמו תנועת א-נוג'באא' העיראקית, חטיבת הפאטימיון האפגנית וכוחות העילית של חיזבאללה. אם יספקו את התמיכה הצבאית והלוגיסטית המתאימה לפלגי 'צבא סוריה החופשי' בדרום סוריה, אז הם יוכלו להביס את המיליציות האלה. המטרה של המיליציות היא שאסד יחזיק מעמד וישתלט על הגבול הדרומי עם ישראל וירדן, כדי לערער את האזור ולהשאיר אותו במצב של מתיחות".
הרופא, שאומר כי אינו נמנה עם שום פלג צבאי אך מתנגד למשטר, התייחס גם לאירועים בקוניטרה ואמר כי המבצע של המורדים נגד המשטר הוא תגובה טבעית שנועדה למנוע מאסד ושותפיו להשתלט על אזורים חדשים.
בהקשר זה הוא גם התייחס לתפקידה של ישראל במתרחש: "בנוגע לעמדה של ישראל, אני סבור שיש מחדל גדול בתחום ההומניטרי ושישראל יכולה לעשות יותר וליצור שינויים חיוביים בכל מה שקשור למשבר הסורי. אני חושב שישראל יכולה ליצור אזור בטוח עם בתי חולים שבו יטופלו אזרחים. ישראל מסוגלת לרסן את משטר אסד ולהפסיק את ההפצצות נגד האזרחים. ייתכן שיש לחץ בינלאומי שמונע מישראל לבצע מהלכים גדולים יותר. אולי האינטרסים של מדינות גדולות כמו רוסיה הם שמונעים מישראל לפעול בצורה חיובית בהקשר הסורי".
נשיא הארגון היהודי-אמריקני "עמליה" מוטי כהנא, שפועל במישור ההומניטרי בסוריה, אמר באותו הקשר כי "אחרי שלוש שנים של עבודה על אזור מוגן, אני מאמין שיקום אזור כזה בדרום סוריה. הקרבות שאנחנו עדים להם בשבועות האחרונים בחזיתות השונות בדרום הם ניסיון של איראן להגיע לגבול. ייתכן שהרוסים ייכנסו לתמונה כדי להוריד את גובה הלהבות ואולי להזיז את האיראנים מגבול ישראל. לטווח הקרוב עבור ישראל זה נראה טוב, אבל השאלה אם המצב הזה יוכל להישמר גם עוד חמש שנים, קרי שהאיראנים לא יוכלו להגיע לגבול".
אסד על 2,000 לירות
אם זה לא מספיק, אתגר נוסף שעומד לפני פלגי המורדים השונים הוא הלחימה נגד שלוחת דאעש במשולש הגבולות סוריה-ירדן-ישראל, המכונה "צבא ח'אלד בן וליד" - שילוב של שני פלגים אסלאמיסטיים שנשבעו אמונים לדאעש. לאחרונה מתרחשת לחימה עזה בין הצדדים, אך במקביל נראה שיש מי שמנסה למזער את כוחה של השלוחה. בתוך כמה שבועות דווח כי מטוסי קרב תקפו את צמרת השלוחה, שנאלצה להיפרד משני מנהיגיה.
בינתיים, אסד ממשיך בשלו - ובמסורת האב. הנשיא הסורי מופיע לראשונה על שטרות מקומיים, ודיוקנו הודפס על שטר 2,000 לירות שנכנס השבוע לשוק המקומי. יו"ר הבנק המרכזי בסוריה דוראיד דורגהם אמר כי "השטר תוכנן לפני כמה שנים, אך ההשקה נדחתה בעקבות הלחימה במדינה והשינויים בערך המטבע".
השטר החדש, שערכו בתחילת הלחימה בשנת 2011 עמד על 42 דולר, שווה היום 4 דולר בלבד, בעקבות צניחת הלירה הסורית לעומת המטבע האמריקני. מדובר בשטר הסורי בעל הערך הגבוה ביותר, לאחר שהשטר הגבוה ביותר עד כה היה על סך 1,000 לירות ופניו של הנשיא לשעבר חאפז אסד עיטרו אותו.