מה גילינו על משפחות ישראליות מסביב לעולם
14 משפחות ישראליות שמתגוררות במקומות שונים בעולם סיפרו לנו על הזמן המשפחתי, החופש הגדול, הטיולים והמרחק מסבא וסבתא. מה הן מצאו שם שאולי חסר לנו פה ולמה הן בעיקר מתגעגעות? שלב המסקנות
כשיצאנו לדרך בערוץ ההורים של ynet עם הפרויקט "עולם ומלואו" שסוקר את חייהן של משפחות ישראליות ברחבי העולם ידענו שיהיו לכך הדים רבים. 69 שנה אחרי הקמת המדינה, ועדיין נושא המגורים, ההגירה, הרילוקיישן ו"הירידה", טעון ומחביא בתוכו לא מעט שכבות של רגשות ואמוציות.
ועם כל זאת, יש ישראלים שגרים בחו"ל. חלקם לתקופות קצרות, אחרים מחפשים חוויות שונות ויש כאלה שמחפשים את מזלם מעבר לים. אז אחרי ששמנו את הרגישות הזאת מאחורינו, יצאנו למסע עולמי מתאילנד דרך אירופה, כמה יעדים בארה"ב ועד לאוסטרליה. אז מה למדנו?
רוגע: לאן נעלמת לנו?
מכל הראיונות שערכנו עם ישראלים בעולם, אחד הדברים שהכי בולט הוא שאנשים ביקשו למצוא את הרוגע – אלמנט שכל כך חסר בישראל. לא נוכל להתווכח עם הנסיבות הסביבתיות (מוקפת אויבים, מצב ביטחוני, הקלחת של המזרח התיכון), וגם לא עם מזג האוויר הלוהט של יולי-אוגוסט, אבל אנחנו חייבים למצוא דרך להיות יותר רגועים.
לא כל אמירה בווטסאפ של המורה היא "משהו הזוי", לא כל נשיכה בגן היא "אסון טוטאלי" ולא כל יציאה לים או לבריכה היא הכנה לקרב. כנסו לפרופורציות, תשקלו מילים, תורידו את רמת האגרסיות ותהיו רגועים. אנשים רגועים חיים יותר שנים ונהנים יותר מהחיים, זה לא מה שאתם רוצים?
משפחה: אז איך קוראים לילדים שלי?
עוד דבר שלמדנו הוא שבישראל הולך ונשחק הזמן המשפחתי. אם בחו"ל משפחות רבות מנצלות גם את יום שבת וגם את יום ראשון כדי לבצע פעילויות משפחתיות, בישראל יש לנו רק חצי מיום שישי ואת יום שבת, שגם הוא מוגבל מאוד ליציאה מהבית עבור דתיים.
חייבים למצוא דרך לפנות זמן לפעילויות משפחתיות. אולי הפתרון טמון ביום ראשון חופשי פעם בחודשיים (כמו שהוצע בעבר בכנסת) או בהחלטה שכל יום שלישי המשק מסיים לעבוד מוקדם. גם התאמה של ימי החופשה של הילדים לאלה של ההורים הוא צעד חשוב בכיוון. לא היינו רוצים שניאלץ לנסוע לגור בחו"ל לכמה שנים כדי לראות יותר את הילדים. לכל הורה יש זכות לבלות עם ילדיו וחשוב שהמדינה, וגם סביבת העבודה שלנו, תחשוב איך היא מאפשרת את זה בקלות יותר.
קראו עוד:
בקנדה נרשמים לקייטנה חצי שנה מראש
"גם בתאילנד סופרים את הימים לסיום החופש"
באגט וגבינה שווה במקום שוקו ולחמנייה
חוויות: תנו לנו יותר במחירים סבירים
אין ספק שכשאתה גר בצרפת, לונדון, בנגקוק או קליפורניה, אתה יכול בקלות לצאת לטיולים מעניינים. הרכבות, טיסות הפנים ושלל האטרקציות הן במרחק נגיעה קל יחסית. עם הגיאוגרפיה של ישראל אין לנו מה לעשות, אבל עם הנגישות של החופשות והאטרקציות יש דווקא מה לשפר.
תנו לנו יותר מקומות עם מחירים סבירים למשפחות, תבנו לנו חבילות משפחתיות (הדוגמה של מנוי מטמון של רשות הטבע והגנים, היא מצוינת), תקלו עם משפחות עם תקציבים נמוכים-בינוניים למצוא מקומות שבהם אפשר להתאוורר ובעיקר, תחשבו על כך שיש לנו ארץ יפה ושלכולם מגיע לנפוש בה, גם כאלה שלא יכולים/רוצים לשלם אלפי שקלים ללילה עבור כל צימר או חדר מלון. המצוקה של למצוא חופשות במחירים סבירים מופנית למשרד התיירות אבל גם לאנשי תיירות הפנים – תבואו לקראתנו, ואנחנו בטוח נבוא אליכם.
חינוך: תפתחו את הראש
לא מעט משפחות בחו"ל תיארו מודלים מעניינים של חינוך. קשה מאוד להחליט מהי צורת החינוך הטובה ביותר עבור כל ילד, ומן הסתם מדובר גם בנושא אינדיבידואלי, אבל כדאי תמיד לפתוח את הראש. כיתות חווייתיות, פעילויות מחוץ למסגרת הלימודים הרגילה ובעיקר השקעה והכוונה של כל ילד הם דברים שתמיד מבורכים בכל מסגרת חינוכית. תשקיעו יותר בילדים שלנו, ותנו לנו הרגשה שכל אחד קיבל מקום משלו. כולם ירוויחו מזה.
ובכל זאת: המשפחה והחברים
כשמגיעים בראיונות לשלב שבו מדברים על הארץ, כל המשפחות מדברות על הגעגוע למשפחה ולחברים. זה כנראה היתרון המובהק של ישראל – תחושת המשפחתיות והחברות. כנראה שגם הנופים היפים ביותר, הבתים הגדולים ביותר ומזג האוויר הנעים ביותר, לא יקלו על הגעגוע לרובד הבסיסי ביותר – המשפחה הקרובה והחברים שאיתם גדלנו, שירתנו ולמדנו. חבקו את המשפחות שלכם, תפגשו ותפרגנו לחברים שלכם, זה מה שכנראה מה שהכי חשוב.
השורה התחתונה: לחיות את החיים
את יוקר המחיה כבר לא ננצח, את מזג האוויר לא נשנה, את הטמפרמנט של המדינה יהיה קשה לשנות, אבל קחו דברים יותר בקלות. פרגנו לעצמכם משהו טעים בבוקר, תהיו רגועים בעבודה, תשמחו לחזור הביתה בערב, תעשו דברים בכיף. אז הכלים יישארו עוד יום בכיור ואת המשימה בעבודה תשלימו מחר. אל תתנו לסביבה לנצח – תחיו את החיים שאתם רוצים ותהיו מאושרים בחלקכם. כמו שאומרים – "יש לנו ארץ נהדרת".