יורובאסקט בישראל - הספירה לאחור
השינוי הגדול שעשתה פיב"א בטורניר היבשתי, המדינות והאולמות שבהם ייערכו המשחקים, אילו נבחרות העפילו, ומהי שיטת האליפות? המדריך המלא לקראת האירוע הגדול של הכדורסל האירופי, שייפתח בעוד פחות מחודשיים ולראשונה ישראל תארח את חלקו
בעוד קצת פחות מחודשיים ייצא לדרך אירוע השיא של הכדורסל האירופי - יורובאסקט 2017. זו תהיה המהדורה ה-40 של אליפות אירופה לנבחרות, ובפעם הראשונה בהיסטוריה ישראל תשתתף באירוח המשחקים.
לטורניר, שיתקיים בין ה-31 באוגוסט ל-17 בספטמבר, העפילו 24 נבחרות - ארבע המארחות שעליהן נרחיב בהמשך, יחד עם הנבחרות שסיימו במקומות 1-9 בטורניר הקודם (קיבלו כרטיס אוטומטי), כששאר 11 הנבחרות נאלצו לעבור טורניר מוקדמות בקיץ.
לאורך השנים השתנה מספר המשתתפות בטורניר באופן יחסית שכיח. אם ביורובאסקט הראשון, שנערך ב-1935 בשווייץ, השתתפו עשר נבחרות (בהמשך המספר ירד גם לשבע נבחרות), הרי שבשנים האחרונות הוא גדל וגדל, כאשר בשלושת הטורנירים הקודמים המספר עמד כבר על 24.
כבר לא מארחת אחת
בכל 38 המהדורות הראשונות של היורובאסקט אירחה את הטורניר מדינה אחת בלבד בכל פעם. אוקראינה אמורה הייתה לארח את הטורניר לפני שנתיים, אבל בעקבות הלחימה ששררה באותה עת במדינה, האוקראינים החליטו לוותר. פיב"א, בצעד מפתיע, קבעה כי הטורניר ייערך בלא פחות מארבע מדינות - גרמניה, לטביה, קרואטיה וצרפת, כאשר כל מדינה תארח בית אחד, ושלבי הנוקאאוט יתקיימו בצרפת.
השיטה החדשה נחלה הצלחה גדולה, כאשר ברוב האולמות הייתה תפוסה כמעט מלאה. בנוסף, במשחק הגמר, שנערך באצטדיון הכדורגל של ליל הצרפתית (הוסב לאולם כדורסל), נכחו מספר שיא של צופים בגמר היורובאסקט - 27,372.
למרות ההצלחה הגדולה עם שינוי מספר המארחות, פיב"א זכרה לאוקראינים חסד נעורים ונתנה להם את זכות הראשונים לארח את הטורניר הקרוב, אך הם ויתרו, וכך נוצר מצב שארגון הכדורסל האירופי שוב החליט לחלק את האליפות בין ארבע מדינות. חמש מדינות העמידו עצמן לבחירה - פינלנד, ישראל, פולין, רומניה וטורקיה. בסופו של דבר הוחלט כי הפולנים, שאירחו את הטורניר ב-2009, לא יארחו את הטורניר הנוכחי.
חלוקת הבתים ושיטת האליפות
האולמות שנבחרו לארח את המשחקים מרשימים מאוד. בית 1, שייערך בהארטוול ארנה בהלסינקי (14,000 מקומות ישיבה, נפתח ב-1997 ושופץ בצורה מסיבית לפני כשנתיים), יכלול את הנבחרת המקומית יחד עם זוכת מדליית הארד באליפות הקודמת צרפת, יוון, סלובניה, פולין ואיסלנד.
בית 2, שייערך בהיכל מנורה מבטחים בתל אביב (11,000 מקומות ישיבה), יכלול בנוסף לישראל גם את ליטא, שסיימה במקום השני ביורובאסקט 2015, איטליה, גרמניה, גאורגיה ואוקראינה. הפוליבאנלט הול (10,000 מקומות ישיבה) בקלוז', השוכן בסמוך לאצטדיון הכדורגל היפהפה בעיר (35,000 מקומות), יארח את בית 3, שבנוסף לרומניה יכלול גם את אלופת אירופה ספרד, קרואטיה, מונטנגרו, צ'כיה והונגריה.
בבית 4 ייערך באולקרספורטס ארנה (אולמה הביתי של אלופת היורוליג פנרבחצ'ה, 13,000 מקומות ישיבה) וישחקו בו טורקיה, סרביה, רוסיה, לטביה, בלגיה ובריטניה. בהיכל המדהים, שנפתח ב-2012, הושקעו לא פחות מ-110 מיליון דולר.
שלב הבתים ייערך בין 31 באוגוסט ל-7 בספטמבר. ארבע הראשונות מכל בית יעפילו למשחקי הנוקאאוט (שמינית הגמר ועד למשחק הגמר); הם ייערכו בסינאן ארדן דום באיסטנבול (16,000 מקומות ישיבה), שאירח השנה את גמר היורוליג. בפיב"א החליטו כי ההצלבות בין הבתים לשלבי הנוקאאוט יהיו בין בית 1 ו-2 ובין בית 3 ו-4, כך שעל הנייר עשויה ישראל לקבל מפגשים מרתקים, וייתכן למשל מפגש בין צרפת וליטא כבר בשמינית הגמר, או בין ספרד וסרביה.
ישראל תפתח מול איטליה
המשחק בין גרמניה לאוקראינה יפתח את האליפות ב-31 באוגוסט בהיכל מנורה מבטחים (15:45). ביום המשחקים הראשון ישוחק הבית הישראלי יחד עם בית מספר 1, בעוד שביום המשחקים השני ישוחקו בתים 3 ו-4.
נבחרת ישראל תפתח את הטורניר ב-31 באוגוסט מול איטליה (21:30), שכזכור הביסה 52:82 את שחקניו של ארז אדלשטיין ביורובאסקט הקודם בשמינית הגמר. ב-2 בספטמבר תתמודד הנבחרת נגד סגנית אלופת אירופה ליטא (21:30), ולמחרת תפגוש את גרמניה (21:30).
ב-5 בספטמבר תפגוש ישראל את גאורגיה (21:30), ומשחקה האחרון בשלב הבתים ייערך ב-6 בספטמבר מול אוקראינה (21:30). על הנייר, שני ניצחונות בשני המשחקים האחרונים מול הגיאורגים והאוקראינים צפויים להספיק לישראל כדי להעפיל לשמינית הגמר.