המפעלים המזהמים בישראל: בז"ן חיפה בראש, רותם אמפרט חמישי
המפעל של כיל, האחראי לאסון האקולוגי בנחל אשלים, מדורג חמישי ברשימת המפעלים המזהמים של המשרד להגנת הסביבה. עוד מתברר כי בשנים האחרונות התרחשו שורת אירועי דליפות במפעל שבמישור רותם. במקום הראשון - בז"ן חיפה. הרשימה האדומה של החברות המזהמות בישראל
בז"ן חיפה הוא המפעל המזהם ביותר בישראל, ואילו רותם אמפרט של כיל מדורג במקום החמישי - כך עולה מ"הרשימה האדומה" של המפעלים בישראלים שפרסם היום (ג') המשרד להגנת הסביבה.
מדד ההשפעה הסביבתית - צפו במצגת
מדד ההשפעה הסביבתית לשנת 2016 מתבסס על נתוני 2015. המדד מתפרסם מדי שנה ומספק את הדירוג המשולב של החברות שעלולות לפגוע בסביבה. המדד מורכב מההשפעה הסביבתית של החברה, מפיקוח ואכיפה ומניהול סביבתי.
השנה "מככבים" בראש הרשימה האדומה המפעלים הבאים: במקום הראשון כאמור מדורג בז"ן - בתי זיקוק לנפט חיפה, ואחריו לפי הסדר בחמישייה הראשונה פז בית זיקוק אשדוד, גדיב תעשיות פטרוכימיה, כרמל אולפינים ורותם אמפרט נגב. רותם אמפרט נמצאת במקום החמישי מבלי שנכלל אסון אשלים שאירע בסוף השבוע והיה אחד מהאסונות האקולוגיים הגדולים והנרחבים ביותר.
בחמישייה השנייה נמצאים המפעלים הבאים לפי הסדר: נייר חדרה, אדמה אגן, מפעלי ים המלח, תחנת הכוח רוטנברג של חברת החשמל ומגנזיום ים המלח.
תמונה מדאיגה של ליקויים ודליפות ברותם אמפרט
האסון האקולוגי באשלים אמנם לא נכלל בדו"ח, אולם מהממצאים עולה כי עוד בשנת 2014 אירע מקרה של שפך חומצה במפעל רותם אמפרט שבמישור רותם. כמו כן בחודש נובמבר אותה שנה אירע אירוע שפך חומרים מסוכנים (חומ"ס) בשטח המפעל. בנוסף, ליקויים רבים נמצאו בתשתית הארובות במפעל בשנים 2014 ו-2015.
האסון אקולוגי במדבר יהודה: חומצה זרמה לנחל אשלים
"יידרשו עשרות מיליוני שקלים לשיקום"
ממבט הרחפן: האסון הסביבתי בנחל אשלים
עוד לפני כן, בתחילת 2013, דלפה חומצה רבה מחור בקו היניקה במחצבה שבאורון. אם לא די בכך, התרחשו באותה שנה במפעל אירועים רבים של דליפת חומצה, בין היתר בעקבות ציוד לא תקין או במהלך עבודות תחזוקה.
האסון האקולוגי בנחל אשלים - חקירה פלילית נגד המפעל. צפו:
בתחילת 2013 אף אירעה דליפת כמות גדולה של חומצה מחור בצנרת מפעל שהתגלה רק בדיעבד, והדליפה הגיעה לקרקע. יש לציין כי במדד מתייחסים לאתרים השונים שיש לרותם בנגב, אך מכולם עולה תמונה מדאיגה ביותר.
בית זיקוק חיפה, המדורג ראשון, רשם עלייה של 27% בניקוד לעומת השנה הקודמת, בשל הפרות שתועדו בפיקוח ואכיפה. שני מפעלים נוספים הנמצאים בעשירייה הפותחת - גדיב תעשיות פטרוכימיה (מקום 3) וכרמל אולפינים (מקום 4), שייכים אף הם לקבוצת בז"ן. שני מפעלים אלה רשמו עלייה של 100% ו-48% בהתאמה, לעומת הניקוד בשנה הקודמת - גם הם בשל הפרות שתועדו בפיקוח ואכיפה.
מפעל פז שמנים וכימיקלים בחיפה הוא המפעל שרשם את השיפור הגדול ביותר בשנה האחרונה – הפחתה של 58% בניקוד. המפעל ירד מהמקום ה-12 למקום ה-47, בשל שיפור בציות לדין הסביבתי. כמו כן בשישה מתוך עשרת המפעלים שקיבלו את הניקוד הגבוה במדד חלה הפחתה של הפליטות לאוויר.
"מאפשרים לכל אזרח ומשקיע לקבל תמונה על החברות המסוכנות"
מדד ההשפעה הסביבתית מציג לציבור את הסיכון הסביבתי ממפעלי התעשייה שבבעלות חברות ציבוריות וממשלתיות. המדד בוחן לעומק את הסיכון הסביבתי של יותר מ-40 חברות, כ-100 מפעלים וכ-1,000 תחנות דלק.
מתודולוגיית המדד מבוססת על מדד הערכת סיכונים סביבתיים של הסוכנות להגנת הסביבה הבריטית (מדד ה-OPRA), המשמש לתהליכים פנימיים. במדד נכללות חברות ציבוריות או ממשלתיות, אשר חייבות בדיווח למרשם הפליטות לסביבה (מפל"ס) או מפעילות תחנות דלק.
מדד ההשפעה הסביבתית של חברות ציבוריות בישראל מספק לציבור מידע השוואתי ופשוט על הביצועים והסיכונים הסביבתיים של חברות ציבוריות בעלות השפעה סביבתית גדולה ועל המפעלים שבבעלותן. המדד הוא כלי ראשון מסוגו למידע על רמת הסיכון הסביבתי של חברות, שנעשה על ידי גורם ממשלתי, ומאפשר למשקיעים בחברות ציבוריות לקבל אינדיקציה פשוטה וישירה על רמת הסיכון שלהן.
"אנחנו מאפשרים לכל אזרח בישראל ולכל משקיע לקבל תמונה מלאה על החברות המסוכנות סביבתית בישראל, עם מידע מהימן ונגיש", אמר השר להגנת הסביבה, זאב אלקין. "המשרד פועל להגברת השקיפות הסביבתית במספר מישורים, וקורא למשקיעים להעריך את סיכוני החברה גם באמצעות המידע הסביבתי, כדי לסייע בהנעה של החברות הציבוריות לפעול להקטנת השפעתן השלילית על הסביבה".
בז"ן: הטיפול הסביבתי - יעד אסטרטגי
מבז"ן נמסר: "קבוצת בז"ן הציבה לעצמה כיעד אסטרטגי את הטיפול הסביבתי, והיא מנהלת שיג ושיח מתמשך ורציני מול כל הגורמים הנוגעים בדבר. בז"ן מנהלת תעשייה אחראית והשקיעה בעשור האחרון כ-1.3 מיליארד שקל בתחום איכות הסביבה ובטיחות, השקעה שהביאה לירידה של 90% בפליטות מאז שנת 2009.
"המדד המתפרסם אינו לוקח בחשבון את ההשקעות האדירות ומגמת השיפור. בנוסף, המדד מציב על אותו רף מפעלי תעשייה ענקיים ובתי מלאכה קטנים, ומשווה באופן אבסורדי את מידת השפעתם על הסביבה".
מרותם אמפרט נגב נמסר: "חברת רותם אמפרט השקיעה בשנים האחרונות מאות מיליוני שקלים בתחום איכות הסביבה ואף תמשיך ותגדיל את השקעותיה בשנים הקרובות".
תגובת התאחדות התעשיינים: "המדד מוצג לצערנו בצורה מניפולטיבית ואינו מציג נכונה את השיפור המתמיד במדדים הסביבתיים של התעשייה הישראלית. התעשייה הישראלית השקיעה מאות מיליוני דולרים בעשור האחרון, וכיום פועלת בסטנדרטים הגבוהים בעולם".