שתף קטע נבחר

 

המשחק הכפול של מצרים עם קטאר וחמאס

חמאס נחשב במצרים עד לפני שנתיים כארגון טרור, ונחשד בשיתוף פעולה עם דאעש. המהמורות ביחסים בין חמאס לקטאר והצורך של המצרים בשיתוף פעולה במאבק נגד דאעש בסיני הובילו לשינוי

 

העבודות בגבול בין מצרים לרצועת עזה

העבודות בגבול בין מצרים לרצועת עזה

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

רק לפני כשנתיים הוגדרו תנועת חמאס והזרוע הצבאית שלה כארגוני טרור במצרים, אבל הגלגל במזרח התיכון מסתובב מהר. הבעיות שנוצרו בין חמאס לקטאר שמימנה את הארגון, החרם של מדינות ערביות סוניות על קטאר ומצד שני הצורך של המצרים בעזרה במאבקם בדאעש בחצי האי סיני, כל אלה מובילים בתקופה האחרונה להתחממות ביחסים בין מצרים לחמאס.

 

בימים האחרונים מציינת מצרים ארבע שנים בדיוק להפיכה הדרמטית שביצע נשיא מצרים הנוכחי ושר ההגנה דאז, עבד אל-פתאח א-סיסי, שבה הודח נשיא מצרים לשעבר, מוחמד מורסי, איש תנועת האחים המוסלמים. מאז אותו מהלך, שהגיע אחרי התקוממות עממית נרחבת נגד מורסי ברחובות ארץ הנילוס, לקחה מצרים נתיב אחר ותור הזהב של האחים המוסלמים במדינה נגמר, לפחות לעת עתה.

אנשי חמאס במצרים ()
אנשי חמאס במצרים

העבודות בין רצועת עזה למצרים ()
העבודות בין רצועת עזה למצרים


מאז הדחתו של מורסי מצרים סבלה מגל טרור אינטנסיבי, בייחוד בחצי האי סיני ובחסות שלוחת דאעש שם, שזלג גם למצרים עצמה. האחים המוסלמים הפכו למוקצים מחמת מיאוס, מוגדרים כארגון טרור ואנשיהם מצאו את עצמם מאחורי סורג ובריח. גם תנועת חמאס חוותה תקופה לא פשוטה ביחסיה עם קהיר מאז אותו מהלך של א-סיסי, שב-2014 נבחר לנשיא. חמאס, תנועת הבת של האחים המוסלמים, שקיבלה תמיכה מקטאר וטורקיה, הואשמה במעורבות בפיגועי טרור קשים שבוצעו בחצי האי סיני בחסות ארגון ה"מדינה האיסלאמית" והגרסה הקודמת שלו "אנסאר בית אל-מקדס". כמו כן היא הואשמה גם בחיסולו של התובע הכללי, הישאם ברכאת, ביוני 2015.

 

במהלך 2015 חמאס והזרוע הצבאית שלו, גדודי עז א-דין אל-קסאם, הוגדרו במצרים כארגון טרור, במה שסימל את השפל הנמוך ביותר ביחסים בין הצדדים. בקיץ 2015, לנוכח פיגועי טרור קשים מאוד בסיני נגד צבא מצרים והאשמות כי חמאס מעורב ומשתף פעולה עם דאעש, בישראל סברו שכבר מגיע מבצע צבאי מצרי נגד חמאס ברצועת עזה. המבצע לא יצא לפועל עד עצם היום הזה. 

 

מאז עברו הרבה מים בנילוס ונראה שהמצרים שינו כיוון. הם הבינו כי אין להם אלטרנטיבה טובה יותר במאבק נגד דאעש בסיני מאשר שיתוף פעולה עם חמאס. אהבה בין קהיר לחמאס לא הייתה ולא תהיה בעידן א-סיסי, אבל גם בזמנים הקשים ביותר  היה ברור שלצדדים יש אינטרס לנסות לשתף פעולה. בשנתיים האחרונות דואגים בישראל לטפטף לא מעט מידע על הקשרים הענפים בין חמאס לבין ארגון ה"מדינה האיסלאמית", אך נראה שגם זה לא מונע מהמצרים לנסות ולהתקרב לחמאס.

 

הפיגוע נגד הקופטים במצרים.

הפיגוע נגד הקופטים במצרים.

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

שיתוף הפעולה הביטחוני והמודיעיני בין ישראל למצרים הוביל להפרה מוסכמת של סעיפים בהסכם השלום כדי לאפשר למצרים להזרים יותר כוחות לחצי האי סיני במסגרת מאבקם נגד הטרור ושלוחת דאעש בצפון סיני. כאמור, גם זה לא מונע מהמצרים לנסות בחודשים האחרונים להגיע להסכמות עם התנועה ששולטת בעזה. בחודש ינואר 2017 מנהיג חמאס כיום, איסמאעיל הנייה, ביקר לראשונה במצרים בעידן א-סיסי. בכירים בזרוע הצבאית של הארגון נפגשו עם אנשי המודיעין המצרי. בחודש מרס מצרים התירה לחמאס באופן חסר תקדים להכניס שתי משאבות בטון שישראל אוסרת להכניס לרצועה, מחשש שזה ישמש את חמאס לבניית מנהרות.

 

ואז הגיע ביוני האחרון השבר הגדול בין המפרציות ומצרים לבין קטאר. עבור חמאס זו הייתה בשורה רעה מאוד אבל עבור מצרים בשורה מצוינת. כידוע, היחסים בין מצרים לקטאר וטורקיה הידרדרו לשפל חסר תקדים מאז הדחתו של מורסי, שאותו רואות שתי המדינות כנשיא הלגיטימי. זה השפיע גם על הסיקור של כלי התקשורת בטורקיה ובקטאר על מצרים, בין השאר באמצעות ערוץ אל-ג'זירה שגם מלטף ומחבק את תנועת חמאס העזתית. קטאר נחשבת גם לאחת המממנות של חמאס ומי שנושאת בנטל של שיקום הרצועה אחרי מבצע "צוק איתן". במקביל, בכירי התנועה התמקמו בעיר הבירה דוחא, לפחות עד לאחרונה.

 

טראמפ, המלך הסעודי וא-סיסי (צילום: AP / Saudi Press Agency) (צילום: AP / Saudi Press Agency)
טראמפ, המלך הסעודי וא-סיסי(צילום: AP / Saudi Press Agency)

איסמעיל הנייה והשליט של קטאר, אל-תאני (צילום: רויטרס, AFP) (צילום: רויטרס, AFP)
איסמעיל הנייה והשליט של קטאר, אל-תאני(צילום: רויטרס, AFP)

אבו מאזן וסינוואר. מוחמד דחלאן עושה קאמבק (צילום: AFP) (צילום: AFP)
אבו מאזן וסינוואר. מוחמד דחלאן עושה קאמבק(צילום: AFP)

במשך שנים קובלת מצרים על כך שקטאר וטורקיה מממנות טרור בשטחה ומסייעות לאחים המוסלמים, והנה מגיע נשיא אמריקני חדש שמיישר קו עם א-סיסי ואפילו מגדיר את חמאס כתנועת טרור. במקביל, סעודיה, בחריין ואיחוד האמירויות מיישרות קו עם מצרים נגד קטאר והאחים המוסלמים ואפילו נשמעות דרישות יוצאות דופן מקטאר להפסיק לממן ולארח את אנשי חמאס בתחומה.

 

באותו זמן שהכאוס במפרץ נמשך וידה של קהיר על העליונה, היא קיבלה בחודש יוני האחרון את משלחת חמאס, בראשותו של המנהיג החדש ברצועה, יחיא א-סינוואר. ביקור זה משלים את הביקור הקודם של הנייה ונועד למעשה ליצור כללי משחק חדשים בין קהיר לחמאס, בניסיון לשתף פעולה. בחמאס, כך נראה, לא רוצים להחמיץ את ההזדמנות ומנסים להראות לקהיר שהם עומדים לרשותם. יעיד על כך הניסיון המוחצן שלהם ליצור אזור חיץ בגבול עם מצרים לאחרונה. המשבר עם קטאר מעמיד בסימן שאלה גדול את הספונסרים שלהם ומחזק את הרצון שלהם להתקרב לקהיר.

 

הציוץ של אל קרדאווי

מאז אותו ביקור של סינוואר, המגעים בין מצרים לחמאס לא רק צוברים תאוצה. למשוואה נכנס גם שחקן חדש-ישן, בכיר תנועת הפתח מוחמד דחלאן, המתגורר באמירויות וידוע ביחסיו הקרובים עם נשיא מצרים א-סיסי. הניסיון של מצרים ובת בריתה, איחוד האמירויות, לרקום לאחרונה דיל בין דחלאן לבין חמאס מאחורי גבו של אבו מאזן הוא עוד סימן למדיניות המורכבת שנוקטת קהיר ביחס לתנועה העזתית.

 

בינתיים, אבו מאזן ממשיך בצעדי ההתנתקות מרצועת עזה. הרשות הפלסטינית החליטה היום להוציא לפנסיה מוקדמת למעלה מ-6,000 פקידי ממשלה מהרצועה. צעד זה הוא חלק מצעדי הענישה של הרשות נגד חמאס בעזה, בתגובה על סירוב חמאס לפרק את הועד המנהל את הרצועה שהוקם ומשמש כמעין ממשלה חילופית בעזה, בניגוד להסכם ממשלת האחדות. צעד זה מגיע אחרי ההחלטה לקצץ במשכורות הפקידים הממשלתיים בעזה, להפסיק קניית סולר לתחנת הכוח בעזה ולהפסיק את התשלום לישראל על החשמל המועבר לרצועה בקווי חשמל ישירים.

 

סביר להניח שגם בקהיר וגם א-סיסי יודעים שאת ההתחממות האחרונה עם חמאס יש לקחת בעירבון מוגבל. אך נראה שלפחות כרגע הצדדים מנסים לעלות על הגל תחת המשוואה של הקלות לרצועה מצד המצרים, תמורת שיתוף פעולה נגד דאעש בסיני. עד כמה זה יעבוד? ימים יגידו, אך מה שברור הוא שמצרים בחרה לנסות ולחבק את חמאס בשעה שלא הייתה יכולה להיות יותר מושלמת עבורה - כדי להחליש אותו עוד יותר.

 

בימים האחרונים העלה המנהיג הרוחני של האחים המוסלמים, איש הדת השייח' יוסף אל-קרדאווי, ציוץ מעניין שאליו צירף תמונת ארכיון שבה רואים אותו יחד עם מנהיג חמאס, איסמאעיל הנייה, עם ציטוט שבו הנייה מרעיף עליו שבחים. מדובר באותו אל-קרדאווי שמבוקש במצרים אחרי שנגזר עליו עונש מוות והוכנס לאחרונה לרשימת פעילי טרור שמקבלים מקלט בקטאר, וארבע המדינות המחרימות את המדינה דורשות את הסגרתו. הנייה, כך נראה, עדיין לא נחשב לכזה עבור המצרים וכנראה שהיום לא היה מצטלם בריש גלי עם אותו אל-קרדאווי.

 

אליאור לוי השתתף בהכנת הידיעה
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
עבודות להקמת החיץ בין מצרים לרצועת עזה
מומלצים