שתף קטע נבחר

לראשונה בישראל: עובר עבר צנתור לב בעודו ברחם

היסטוריה נרשמה השבוע בבית החולים הדסה: לאחר שנגלה מום בליבו של עובר, צנתרו הרופאים את ליבו בעודו ברחם אימו. הצנתור, שבוצע בשבוע ה-28 להריון, עבר בהצלחה ומצבם של האם והעובר טוב

צפו: תמונות אולטרסאונד שמדגימות ניתוח בעובר ברחם

 

 

מצילים את לבו של העובר בעודו ברחם אימו: רופאי הדסה עין כרם ביצעו צנתור לב לעובר בעודו ברחם אימו בהליך חדשני ופורץ דרך. הצנתור, שבוצע כשהאם הייתה בשבוע ה-28 להריון, עבר בהצלחה ומצב העובר טוב. את תוצאות ההליך לטווח הארוך, ואם הוא הצליח לשפר את המום שממנו סובל העובר, אפשר יהיה לדעת רק לאחר הלידה. לאם ההרה שלום, והיא מאושפזת להשגחה בבית החולים, שביקש בשלב זה שלא לחשוף את הפרטים.

  

ההליך החדשני מתבצע בעולם מזה כעשר שנים, אולם בארץ זהו המקרה הראשון בו מתבצע ניתוח מסוג זה. הצנתור מאפשר לשפר את סיכויי ההישרדות של עוברים הסובלים ממחלות לב, בעיקר ממחלה שנקראת "לב שמאלי היפו פלסטי" - שבה חלק מהלב אינו מתפתח באופן תקין ואינו מסוגל להתכווץ ולהזרים דם לגוף, או ממצב של היצרות מסתמי הלב.

 

 (איור: shutterstock) (איור: shutterstock)
(איור: shutterstock)

 

ההליך מתבצע בחדר הצנתורים על ידי מומחים לקרדיולוגיית ילדים ומומחים לרפואת האם והעובר. מחט שמוחדרת לבטן האישה, באופן שדומה בעיקרו לדיקור מי שפיר, מגיעה עד גוף העובר עצמו. באמצעות המחט מוחדרים, ראשית, חומרים מרדימים שמשתקים את שרירי העובר כדי שלא יזוז בזמן הפרוצדורה.

 

בשלב הבא חודר המצנתר אל לבו של העובר ומגיע אל מסתמי הלב, שבהם מתבצעת הרחבה של ההיצרות, זאת במטרה לאפשר ללב להתפתח כראוי ולהזרים רמה תקינה של דם עם חמצן אל איברי הגוף.

 

במהלך הצנתור בוצע למעשה ביקוע של מסתם מוצר של אבי העורקים בלבו של העובר (כמו בצנתור אצל מבוגרים) תוך שהוא שוהה ברחם אמו, בשבוע 28 להיריון. את הצנתור ביצע צוות רב תחומי משולב מהדסה, אשר כלל מומחים בקרדיולוגית ילדים בהם פרופ' עזריה ריין - מנהל מחלקת לב ילדים, ד"ר שגיא גברי – מנהל שירות צנתורי ילדים, ד"ר גור מיינצר – מומחה בצנתרי לב ילדים, וכן מומחים ברפואת העובר בהם ד"ר יובל גיאלצ'ינסקי – אחראי תחום רפואת העובר בעין כרם, פרופ' שמחה יגל – מנהל האגף לגניקולוגיה ומיילדות וד"ר נילי ינאי - מומחית במיילדות וגניקולוגיה, זאת בליווי צוות מרדימים, בראשותה של המרדימה הבכירה ד״ר קרוליין ויליגר.

 

"האם פנתה אליי לקבלת חוות דעת לאחר שעלה חשד להתפתחות מום לב קשה בעובר שלה", מספר פרופ׳ עזריה ריין, מנהל מחלקת קרדיולוגית ילדים בהדסה ומומחה בעל שם עולמי באקו לב עוברי. "המום שאובחן הינו היצרות קריטית של מסתם אבי העורקים, שאף מלווה בפגיעה חמורה בתפקוד חדר שמאל שכמעט ולא הצליח להתכווץ ולבצע את תפקידו אל מול החסימה".

 

פעולה מורכבת ועדינה

בהדסה הוסבר לזוג כי במצב זה, ללא טיפול, החדר השמאלי עלול להתנוון ולא יהיה מסוגל להעביר דם לגוף התינוק לאחר הלידה, ואף נידונו מולם מספר אפשרויות לפעולה. הזוג בחר, לאחר מחשבה, באפשרות הצנתור בה ינסה הצוות לבקע את המסתם המוצר בלב העובר באמצעות בלון בצנתור.

 

ד״ר יובל גיאלצ׳ינסקי, אחראי תחום רפואת העובר בהדסה עין כרם: "במהלך הצנתור, תחת הרדמה אפידוראלית לאם והרדמה גם של העובר - שהרי איננו רוצים שיחוש כאב, הכנסנו מחט עדינה מאוד דרך דופן הבטן של האם – דופן בית החזה של העובר-ישירות לחדר שמאל של לב העובר".

 

דרך המחט העביר ד"ר שגיא גברי תייל עדין לעבר אבי העורקים, דרך המסתם המוצר ועליו בלון מתאים. את הבלון ניפחו באופן מבוקר וכך למעשה גרמו להרחבה של המסתם". ד״ר גיאלצ׳ינסקי מדגיש כי הפעולה המורכבת והעדינה דרשה מקסימום ריכוז ודיוק רב, מכיוון שברור שכל פגיעה בלב עשויה להוביל למוות מיידי של העובר. "הצנתור מבוצע במרכזים מעטים בעולם, בודדים ביצעו אותו וכמובן שהחשש גדול, אבל המקרה הזה הציב בפנינו אתגר רפואי שיש להתמודד איתו בדרך לא שגרתית".

 

טיפול טרום לידתי

"הפעולה עברה ללא סיבוך", מציין בסיפוק ד״ר שגיא גברי, מנהל שירות צנתורי ילדים בהדסה. "בסיום הפעולה נצפה שיפור בזרימת הדם דרך המסתם המוצר. בבוקר שלאחר הפעולה האם והעובר חשים בטוב, ובבדיקת אקו לב עוברי חוזרת שביצענו, נראה כי תפקודו של חדר שמאל בלב העובר השתפר באופן משמעותי והאם שוחררה למעקב מרפאתי מסודר בהדסה".

 

עוד הוסיף ד"ר גברי, "אנו נמצאים בעידן רפואי חדש בתחום רפואת העובר וקרדיולוגיה, שמציע לא רק אבחון אלא גם טיפול טרום לידתי, ובכך החשיבות בהפניית נשים הרות לאקו לב עוברי. זוהי הפעם הראשונה שצוות מומחים בישראל מבצע את הפעולה המורכבת שנושאת בחובה סיכון מוגבר לעובר, אך אנו מאמינים כי הצלחתה תשפר מאוד את סיכויו לחיים בריאים וארוכים לאחר הלידה".

 

משפרים את הסיכויים לתקן את הלב לאחר הלידה

"הפרוצדורה מתבצעת במצבים בהם ישנן היצרויות משמעותיות במסתם שעלולות להוביל למום לב חמור", מסביר פרופ' בועז וייס, מומחה לרפואת העובר מהמרכז הרפואי שיבא. "כאשר אנחנו פותחים את המסתם בצנתור, אנחנו משפרים את שארית התפקוד של החדר בלב, מה שיוביל לאפשרות של תיקון טוב יותר בהמשך".

 

הפרוצדורה תשפר את הסיכוי לתקן את הלב לאחר הלידה (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
הפרוצדורה תשפר את הסיכוי לתקן את הלב לאחר הלידה(צילום: shutterstock)

 

לדברי פרופ' וייס, ההליך מתבצע בהצלחה באירופה ובארה"ב, אולם עדיין אין מחקרים נרחבים הקובעים עד כמה הוא משפר את ההישרדות באופן משמעותי.

 

במרכזים רפואיים בעולם כבר מתבצעים צנתורים שונים בעוברים, הכוללים גם צריבת כלי דם באמצעות סיבי לייזר והזרקת תרופות שונות.

 

לפני כשנה בוצע הליך טיפול בעובר ברחם בבית החולים שיבא, על ידי החדרת בלון לקנה הנשימה של עובר שאובחן כסובל מבקע סרעפתי, מצב מסכן חיים בו הקיבה ולולאות המעי חודרות לבית החזה של העובר, דוחקות את הלב, לוחצות על הריאות ומונעות את התפתחותן.

 

בפרוצדורה זו הוחדר לפיו של העובר, בעודו ברחם, בלון זעיר דרך צינורית, תחת השגחת אולטרסאונד. הבלון נופח כדי לחסום זמנית את קנה הנשימה באופן שיאפשר התפתחות מואצת של הריאות. הפרוצדורה אפשרה לו להיוולד בשלום ולצלוח ניתוח לתיקון הסיבוך הרפואי עוד בינקותו.

 

במקרה נוסף שבוצע גם הוא בתל השומר אשתקד, עברה אישה הרה בשבוע ה-22 להריונה טיפול תוך רחמי בו הופרדו כלי דם שהיו משותפים בין התאומים שברחמה, באמצעות סיב לייזר מיוחד שהוחדר לשק ההריון.

 

 

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
הליך פורץ דרך
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים