מנדלבליט: "צריך לתת למשטרה לבצע עבודתה. כשתסתיים החקירה אקבל החלטה"
היועמ"ש התייחס לחקירות נתניהו בכנס רואי החשבון באילת ואמר: "החקירה מתקדמת במרץ רב. לצד החשיבות לפעול במהירות נמצאת החשיבות לברר את החשדות בצורה מיטבית, ולאסוף ראיות בצורה נכונה ומקצועית"
היועץ המשפטי לממשלה אביחי מנדלבליט התייחס בכנס רואי החשבון באילת לחקירות ראש הממשלה ואמר כי יש צורך לתת למשטרה לבצע את עבודתה. "אני ער לחשיבות לסיים את החקירה תוך זמן קצר, אך לצד החשיבות לפעול במהירות נמצאת החשיבות לברר את החשדות בצורה מיטבית, ולאסוף ראיות בצורה נכונה ומקצועית", אמר מנדלבליט שציין כי "החקירה מתקדמת במרץ רב". לדבריו, "ברגע שתסתיים החקירה נקבל החלטה".
מנדבליט אמר כי "במסגרת הכובע של ראש התביעה הכללית, אני נדרש לתיקים פליליים שונים. מטבע הדברים, לא כל תיק פלילי מגיע לשולחנו של היועץ המשפטי לממשלה, אלא תיקים שיש בהם עניין ציבורי מיוחד או רגישות מיוחדת. כך, בחקירות המתנהלות בעניינו של ראש הממשלה, פרשות 1000 ו-2000, נמצאים סביב שולחן הדיונים חוקרי המשטרה, הפרקליטות המלווה, אנשי ייעוץ משפטי הבקיאים בסוגיות המתעוררות בחקירה, וגורמים נוספים. לכולנו יש מטרה משותפת – לגלות את האמת".
הוא סקר את עבודת המשטרה ואמר כי "החוקרים, בראשות ראש אגף חקירות ומודיעין, ניצב מני יצחקי, וראש היחידה הארצית לחקירות הונאה, תת ניצב כורש ברנור, ממשיכים לפעול גם בימים אלה במקצועיות ובמרץ רב לאיסוף מסמכים, לגביית גרסאות מעדים, בארץ ומחוצה לה, לביצוע ניתוח של נתונים כלכליים, ולברור עובדות נוספות שלא אפרט. צריך לתת להם לבצע את מלאכתם".
"מטבע הדברים רק חלק מכיווני החקירה גלויים", הוסיף מנדלבליט. "ישנם פרסומים כאלה ואחרים על ממצאי החקירה, אך מתוך שיקולים של טובת החקירה עוד לא בשלה העת להתייחס לנכונות הדברים, ובכך לאפשר אולי להדלפות כאלה ואחרות, ולטענות שנשמעות מגורמים מסוימים שיש בהן לשבש את החקירה, ואף להכין את החשודים לחקירותיהם הצפויות. כפי שאמרתי בעבר, כאשר הדבר יתאפשר מבחינת טובת החקירה, אחשוף יותר מידע לציבור".
מנדלבליט הוסיף כי "מאחר שהחקירה עדיין נמצאת בעיצומה, אסתפק בכך שאומר כי החקירה מתקדמת במרץ רב, אך חשוב מכך שהחקירה מתקדמת ותמשיך להתקדם באופן מקצועי. ליווי החקירה מובל על ידי פרקליטות מחוז תל אביב (מיסוי וכלכלה), והעומדת בראשה פרקליטת המחוז ליאת בן ארי, שפועלת בהרמוניה עם צוות החקירה המשטרתי. בדיונים שנערכים אצלי בתדירות גבוהה מאוד, פרקליט המדינה ואנוכי עוקבים מקרוב אחר הדברים ומקבלים החלטות כשהדבר דרוש. זאת חובתי".
הוא ציין כי "העבודה היא עבודה משותפת, מסונכרנת וטובה. צריך לתת לעוסקים במלאכה לעשות את אומנותם. על דבר אחד אתחייב - ברגע שתסתיים החקירה, נתכנס יחד כל הגורמים המקצועיים, הפרקליטה המלווה, המשנים לפרקליט המדינה, המשנים ליועץ המשפטי לממשלה ופרקליט המדינה, ונקבל החלטה".
לסיכום אמר היועץ המשפטי לממשלה כי "בתחום הזה, של אכיפת הדין הפלילי, מערכת אכיפת החוק היא עצמאית לגמרי. אסור שהיא תושפע ממי שקורא לה לקבל החלטה, כזו או אחרת, משיקולים שאינם בתחום המשפט הפלילי, או בכלל. כך תמיד, בכל תיק שהוא, וכך ימשיך להיות".
הסיכול של מנדלבליט
בנושא אחר גילה מנדלבליט כי סיכל הצעת חוק פרטית שביקשה לשלול מעמותות מסוימות הטבות מס מהטעם שהתוצאה של פעילותן היא הליכים משפטיים נגד חיילי צה"ל ובכירי המדינה בחו"ל. "סברתי כי פגיעתה של נוסחה זו בחופש הביטוי איננה עומדת בדרישות חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו", אמר.
מנדבליט ציין כי בשל התנגדותו שונה נוסח החוק המוצע כך שרק עמותות שפועלות מתוך מטרה להביא להעמדה לדין של חיילי צה"ל ובכירי המדינה בחו"ל לא יזכו להטבות מס. "סברתי, כי על אף שגם בנוסח זה טמונים קשיים משפטיים הרי שהוא מגלם איזון המצוי במתחם המידתיות בין התכלית הראויה של הגנה על חיילי צה"ל ובכירי המדינה מפני הליכים משפטיים בחו"ל, לבין הפגיעה בחופש הביטוי. לפיכך, לא מצאתי כי קיימת מניעה משפטית, להבדיל מקשיים משפטייים, מפני אישור ההצעה המעודכנת בוועדת השרים לחקיקה".
הוא הבהיר כי תפקיד היועץ המשפטי אינו לחוקק חוקים ולא לקבוע את מדיניות הממשלה לגבי חוקים: "גם בתחום הזה נקודת המוצא היא שצריך לאפשר לדרג המדיני לממש את מדיניותו במסגרת החוק, ולסייע לו לעשות כן. הקביעה כי קיימת מניעה משפטית בנוגע לחקיקה היא אפשרות אחרונה. יחד עם זאת, כאשר היועץ המשפטי לממשלה מגיע למסקנה שהגענו לאפשרות האחרונה הזו, חובתו היא להבהיר לממשלה באופן ברור את המניעה המשפטית הקיימת. אלה הם מקרים חריגים שבחריגים. כך עשיתי בעניין חוק ההסדרה".