"הטיל הקוריאני - הסלמה בוטה. אם ניאלץ - נתקוף"
דיון חירום במועצת הביטחון עקב שיגור הטיל הבין יבשתי של צפון קוריאה: שגרירת ארה"ב אמרה כי פיונגיאנג הפכה במעשה הזה את העולם למקום מסוכן יותר וכי ארה"ב תקדם סנקציות חדשות. לדבריה אם לא תהיה ברירה - תינקט האופציה הצבאית. הפנטגון: "טיל כזה עוד לא ראינו אצלם"
מועצת הביטחון של האו"ם התכנסה אמש (ד') לדיון חירום בעקבות הניסוי שביצעה שלשום צפון קוריאה בטיל בליסטי בין יבשתי. שגרירת ארה"ב ניקי היילי אמרה "היום הוא יום שחור", והבטיחה שוושינגטון תגיש בימים הקרובים הצעה להטיל סנקציות נוספות על פיונגיאנג. סין ורוסיה התבטאו נגד פעולה צבאית ונגד הידוק הסנקציות על צפון קוריאה, ובתגובה אמרה היילי כי אם הן לא יאפשרו להעביר במועצת הביטחון סנקציות חדשות על פיונגיאנג - ארה"ב תצעד בדרך משלה בכל הנוגע לבעיה הצפון קוריאנית.
"הניסוי שצפון קוריאה עשתה בטיל בין יבשתי הוא מעשה פזיז ובלתי אחראי שהפך את העולם למקום מסוכן יותר", אמרה השגרירה היילי. "זו הייתה הסלמה ברורה ובוטה". היא הדגישה כי ארה"ב מוכנה להשתמש בכל האפשרויות העומדות לרשותה כדי להרתיע את צפון קוריאה, בכלל זה האפשרות הצבאית – "אם לא תהיה ברירה".
בביקורת ברורה על סין, המקיימת קשרי סחר ענפים עם צפון קוריאה, אמרה שגרירת ארה"ב באו"ם כי מדינות המאפשרות לסחור עם צפון קוריאה תוך כדי הפרה של הסנקציות הבינלאומיות עליה לא יורשו לסחור עם ארה"ב. דיפלומטים אמריקנים טוענים כי סין אינה מקיימת במלואן את הסנקציות הבינלאומיות על צפון קוריאה ומתנגדת לנקיטת צעדים נוקשים יותר נגדה, כגון חרם נפט, חרם על חברות תעופה צפון-קוריאניות וחרם על עובדים זרים מצפון קוריאה.
נשיא ארה"ב דונלד טראמפ גינה אתמול את קשרי המסחר בין בייג'ינג לפיונגיאנג, והטיל ספק במחויבות של סין לסילוק האיום הגרעיני הנשקף מצפון קוריאה: "הסחר בין סין לצפון קוריאה גדל ב-40% כמעט ברבעון הראשון", כתב טראמפ בטוויטר.
שגריר צרפת באו"ם אמר בדיון אמש במועצת הביטחון כי נדרשת "תגובה כללית נחרצת" על שיגור הטיל וכי צרפת תומכת בהחלטה של מועצת הביטחון שתכלול צעדים מבצעיים וחדשים". שגריר בריטניה אמר כי לונדון תומכת בנקיטת צעדים מחייבים כדי להעלות את המחיר שמשלמת צפון קוריאה על ניסויי הטילים שלה.
סגן שגריר רוסיה באו"ם, ולדימיר ספרונקוב, אמר בדיון כי השיגור הצפון קוריאני מצריך חקירה והבהרה יסודית. לדבריו, לפי מידע טכני שאספה מוסקבה הניסוי הזה נראה כניסוי בטיל בליסטי לטווח בינוני. הוא אמר כי רוסיה חותרת לחדש במהרה את הדיאלוג עם צפון קוריאה כדי ליישב את המחלוקת בחצי האי הקוריאני, וכי שיגור הטיל היה בלתי קביל ומנוגד להחלטות האו"ם.
ספרונקוב אמר עוד כי האפשרות של שימוש באמצעים צבאיים "צריכה לרדת מהפרק", וקרא להפסיק את הפריסה של טילי THAAD אמריקניים בדרום קוריאה. לדבריו פריסת הטילים שם היא פגיעה חמורה ביציבות האסטרטגית באזור, ופוגעת גם ברוסיה ובסין. את הניסיון "לחנוק כלכלית" את צפון קוריאה כינה "בלתי מתקבלים על הדעת".
אחרי סגן השגריר הרוסי דיבר שגריר סין באו"ם. הוא אמר כי בייג'ינג סבורה ששיגור הטיל בלתי מתקבל על הדעת ומזלזל בקהילה הבינלאומית. גם הוא קרא להפסיק את הצבת הטילים האמריקניים בדרום קוריאה. לטענתו הצעת סין ורוסיה ל"השעיה תמורת השעיה" יכולה להפחית את המתח.
קודם לכן אתמול בערב אישר צבא ארה"ב כי הטיל שצפון קוריאה שיגרה שלשום היה טיל בין יבשתי, אך הדגיש כי הצבא מסוגל להגן על ארה"ב מפני כל איום שיציב הטיל הצפון קוריאני החדש. דובר הפנטגון אמר כי הטיל ששיגרה צפון קוריאה היה מסוג שהמומחים האמריקנים לא ראו לפני כן. הוא תקף את צפון קוריאה על כך שלא נהגה לפי התקנות הבינלאומיות המחייבות למסור התרעה מוקדמת על הכוונה לבצע ניסוי בטיל כדי שלא לסכן אוניות סוחר, מטוסים ולוויינים.
צפון קוריאה, נזכיר, עשתה שלשום צעד ענקי קדימה בתוכנית הטילים שלה, כשהודיעה שביצעה ניסוי מוצלח בטיל הבליסטי הבין יבשתי "הואסונג-14". מומחים מעריכים שהטיל יכול להגיע עד אלסקה. הניסוי, הראשון מסוגו שעושה צפון קוריאה, גרם לארה"ב, ליפן ולדרום קוריאה לדרוש כינוס חירום של מועצת הביטחון, שהנשיאה התורנית שלה היא סין, בעלת הברית הגדולה ביותר של פיונגיאנג. שליט צפון קוריאה קים ג'ונג און לעג אתמול לממשל האמריקני: הוא אמר כי שיגור הטיל הוא מתנה לארה"ב ליום העצמאות שלה - שחל שלשום, ב-4 ביולי.