מרקל: "לטראמפ יהיה קשה ב-G-20". היום פגישה ראשונה עם פוטין
כשטראמפ הדהים וזכה בבחירות קשה היה לדמיין שהפגישה הראשונה עם פוטין תהיה באווירה מתוחה כל כך. היום, אחרי שהאשים את רוסיה ב"ערעור המצב בעולם" וקרא לה להפסיק לתמוך בסוריה ובאיראן, אמורים השניים להיפגש לראשונה בוועידת G-20 בגרמניה. אתמול נפגש טראמפ עם מרקל שאמרה שלנשיא ארה"ב "יהיה קשה" בוועידה אחרי הפרישה מהסכם האקלים
אחרי ערב של עימותים אלימים תיפתח היום (יום ו') ועידת G-20, שבה חברות 20 הכלכלות הגדולות בעולם. את הוועידה מארחת קנצלרית גרמניה אנגלה מרקל, שכבר הספיקה להיפגש מוקדם יותר עם דונלד טראמפ. נשיא ארה"ב אמור להשתתף היום בפגישה המסקרנת מכולן: פגישה מתוחה במיוחד עם נשיא רוסיה ולדימיר פוטין, הראשונה בין השניים.
עבור טראמפ, פוטין ומרקל תהיה הוועידה בסוף השבוע חשובה במיוחד. טראמפ תקף בימים האחרונים את התנהלותה של רוסיה, ובנאום אתמול בפולין קרא לה להפסיק לתמוך בסוריה ובאיראן. רוסיה, לטענת טראמפ, "מערערת" את המצב בעולם.
טראמפ אף התייחס לטענה שרוסיה התערבה בבחירות לנשיאות בארה"ב. בנאום בוורשה, לפני שנחת בהמבורג, אמר טראמפ שייתכן שהייתה התערבות רוסית – בארה"ב וגם במדינות אחרות. "אף אחד לא יודע בוודאות", הבהיר טראמפ.
אחרי ניצחונו של טראמפ קשה היה לדמיין שהפגישה הראשונה בין שני המנהיגים תהיה מתוחה כל כך. ברוסיה נשמו לרווחה אחרי ניצחונו, וההערכה הייתה שיחסי המדינות ישתפרו אחרי השפל ביחסים בתקופת אובמה. אלא שכמה מחלוקות, בעיקר בנוגע למלחמה בסוריה, העיבו על היחסים בין המנהיגים. טראמפ הודה שגם כרגע היחסים בין המדינות בשפל.
המחלוקת האחרונה היא בנושא צפון קוריאה ותוכנית הטילים שלה. אתמול אמרו דיפלומטים באו"ם שרוסיה סיכלה במועצת הביטחון הודעת גינוי לשיגור הטיל הבליסטי הבין יבשתי של צפון קוריאה – הודעה שניסחה ארה"ב.
הטענה הרוסית היא שלא ברור שאכן מדובר בטיל בליסטי בין יבשתי, ויש לקבוע זאת רק אחרי חקירה מקיפה. "חייבים לעשות משהו בנוגע לצפון קוריאה", אמר טראמפ בפולין. משטרו של קים ג'ונג און צפוי להיות אחד הנושאים המרכזיים בפגישת טראמפ ופוטין.
נושא אחר שמטריד את רוסיה הוא הסנקציות שמטילות עליה ארה"ב והאיחוד האירופי מאז סיפוח חצי האי קרים ב-2014. לקראת הגעתו להמבורג פרסם פוטין מאמר בעיתון הגרמני "הנדלסלבט", שבו תקף את "המניעים הפוליטיים" מאחורי הסנקציות.
לקראת הוועידה בהמבורג כתב פוטין שהסנקציות האלה הן למעשה דרך סמויה לבצע "סחר פרוטקציוניסטי". הוא הבהיר שסנקציות כאלה מובילות אך ורק לסטייה מהעקרונות של ה-G-20 לפעול יחד לטובת כל המדינות.
מבחן למרקל לקראת הבחירות
מרקל, שנמצאת בשנת בחירות, יודעת שמדובר בהזדמנות לחזק את מעמדה בצמרת ההנהגה העולמית ולהפגין את כוחה – במיוחד כשטראמפ דוגל במדיניות "אמריקה תחילה". מרקל מקווה שהמדינות ימצאו "פשרות ותשובות" לשלל נושאים, בהם המאבק בטרור, הסכמי הסחר וההתחממות הגלובלית.
"אתם יכולים לדמיין שיהיו שיחות לא קלות", אמרה מרקל. "גלובליזציה יכולה להיות דבר שכולם מרוויחים ממנו. לא תמיד חייבים להיות מנצחים ומפסידים". לפני הפגישה הקצרה (כשעה) עם טראמפ הבטיחה מרקל לייצג בוועידה את האינטרסים שלה ושל אירופה, אך הוסיפה כי "מצד שני נעשה כל מה שאפשר כדי למצוא פשרות".
כמנהיגה המארחת חייבת מרקל להבטיח שההפגנות האלימות שהחלו אתמול לא יימשכו היום, ושבוועידה יצליחו חברי המדינות להגיע לקונצנזוס. הדבר תלוי בעיקר ביחסים של מנהיגי המדינות עם טראמפ, שבמסגרת מדיניות "אמריקה תחילה" הוציא את ארה"ב מהסכם האקלים ומהסכם הסחר הטרנס פסיפי ורוצה לחתום על הסכמי סחר דו צדדיים.
מלשכת הקנצלרית נמסר שמרקל וטראמפ דנו אתמול על כמה נושאים, בהם צפון קוריאה, המזרח התיכון והמצב במזרח אוקראינה. אחרי הפרישה מהסכם האקלים יפגוש טראמפ בוועידה מנהיגים כועסים. מרקל אמרה שהשיחות בנושא "לא יהיו קלות לטראמפ", שבעבר קרא להתחממות הגלובלית "מזימה סינית".
מרקל אמרה שהרבה מדינות ירצו להביע תמיכה פומבית בהסכם האקלים, אך עדיין יש מקום להסכמות. "יש הרבה אפשרויות שאפשר לדבר עליהן. אנחנו יודעים שארה"ב פרשה. כל האחרות, כמו שאני יודעת, הרבה הרבה מדינות נמצאות בהסכם", אמרקה מרקל.
במסגרת ההכנות לוועידה החלו נציגים מ-20 המעצמות (19 מדינות והאיחוד האירופי) במו"מ לנסח הודעה רשמית שתפורסם בסופה. גורמים בוועידה אמרו שהמסמך הסופי ישקף את עמדת 19 החברות נגד העמדה האמריקנית – ויראו שההסכם "בלתי הפיך" למרות שטראמפ קרא למו"מ חדש.