מגדלי הפלפלים נגד ה־BDS
הפלפלים של הבקעה הם מקור לגאווה עבור החקלאים המקומיים, אך החרמות באירופה גרמו להם לנזק כלכלי. הפתרון היצירתי: התוצרת תימכר בחו"ל לידידי ישראל
יישובי בקעת הירדן וחקלאי הבקעה סובלים כבר שנים מהחרם הכלכלי וממסע ההכפשות שמנוהל נגדם, בעיקר על ידי תנועת ה־BDS וגורמי דה־לגיטימציה אחרים — הפועלים לשכנע רשתות שיווק בכל העולם לא לקנות פלפלים, ענבים, תבלינים, תאנים ותמרים מהבקעה. הנזק הכלכלי שנגרם לחקלאים בעקבות כך הוא אדיר: רק בתחום הפלפלים נגרם לחקלאים נזק של 100 מיליון שקל בשנה.
תושבי הבקעה טענו עד היום כי ממשלת ישראל טומנת את ראשה בחול ולא עושה דבר כדי להגן עליהם. אולם לראשונה החליטו כעת במשרד לנושאים אסטרטגיים, בראשותו של השר גלעד ארדן, להקצות כ־4 מיליון שקלים במטרה לסייע למועצה האזורית בקעת הירדן.
התקציב ישמש לארגן 10 כנסים בינלאומיים בארה"ב ובאירופה, שבהם יוכלו חקלאי הבקעה להציג את התוצרת האיכותית שלהם ולומר בגאווה: "התוצרת שלנו מיוצרת באופן חוקי, ואנו מספקים פרנסה ל־6,000 פלסטינים שהרשות הפלסטינית לא דואגת להם".
ומי יהיה קהל הקונים? לירידים יוזמנו יהודים וידידי ישראל, שהתקווה היא כי יקנו את הסחורה מהבקעה ובכך יעזרו לחקלאים להתגבר על נזקי החרם. בנוסף יארח המשרד בישראל 5 משלחות עיתונאים מחו"ל באזור בקעת הירדן ויישובי הסביבה, כדי להיווכח במו עיניהם בהשפעות החרם על התוצרת החקלאית.
זוהי לא הפעם הראשונה שהרעיון עלה על הפרק: ביוני 2016 נעשה פיילוט ובו הציגו חקלאי הבקעה את הסחורה שלהם בביתן ישראלי במוסקבה, שבו ביקרו 20 אלף מבקרים. בספטמבר השנה הציג המשרד תוצרת חקלאית של חקלאי יהודה ושומרון בכנס הסברה בוושינגטון.
"המאבק שאני מוביל נגד ארגוני החרם מנע נזקים רבים למדינה, אבל אחד התחומים החשובים שעדיין נמצאים בסיכון הוא החקלאות הישראלית, שנפגעת מהשקרים המופצים נגדה", אמר השר גלעד ארדן ל"ידיעות אחרונות", והוסיף: "יש חשיבות אדירה לקדם ולחשוף את איכותה של החקלאות בישראל ולהגן עליה, וזו מהות שיתוף הפעולה עם בקעת הירדן".
דוד אלחיאני, ראש המועצה האזורית בקעת הירדן, אמר כי באנגליה ובמערב אירופה, בדגש על סקנדינביה, מתייחסים לתוצרת מהבקעה כאל סחורה נגועה. "הירידים יכולים להציל את החקלאות בבקעה ולחשוף אותנו לשווקים חדשים", אמר אלחיאני, והוסיף: "אנחנו מקווים להגיע גם לאסיה, ובארה"ב לא היינו אף פעם".