מסר לקים: מפציצים אמריקנים בגבול והכנות לניסוי במערכת נגד טילים
שני מפציצים אמריקנים השתתפו בתרגיל יחד עם מטוסי קרב של דרום קוריאה ויפן בקרבת הגבול עם צפון קוריאה בצל שיגור הטיל הבליסטי האחרון שביצע המשטר בפיונגיאנג: "הצהרה של מפגן כוח". במקביל, צפויה ארה"ב לערוך בימים הקרובים ניסוי במערכת THAAD ליירוט טילים באלסקה
ארה"ב שולחת מסר ישיר למשטר בפיונגיאנג: שני מפציצים אמריקניים טסו במהלך הלילה (שבת) בקרבת גבולה של צפון קוריאה במסגרת תרגיל משותף עם דרום קוריאה ויפן. "זו הצהרה של מפגן כוח שנועד להציג את המחויבות האמריקנית לבנות בריתנו", נמסר בהודעת חיל האוויר האמריקני.
המפציצים מסוג לנסר B-1B המריאו מבסיס חיל האוויר האמריקני בגואם למשימה שארכה כ-10 שעות. לאחר שהגיעו לחצי האי קוריאה, הצטרפו אליהם מטוסי קרב דרום קוריאניים מסוג F-15 ועוד מטוסי קרב אמריקניים מסוג F-16.
"פעולותיה של צפון קוריאה מהוות איום על בנות בריתנו", אמרה הגנרל טרנס שונסי המפקד על משימות חיל האוויר באזור. "אני אהיה ברור: אנחנו מתאמנים ומוכנים להוציא לפועל את הכוחות הגדולים ביותר שלנו עבור בנות בריתנו".
במקביל, גורמים רשמיים בארצות הברית אמרו הלילה כי המדינה מתכננת לבצע ניסוי במערכת ההגנה נגד טילים (THAAD) באלסקה בעקבות התגברות המתיחות עם צפון קוריאה.
ארצות הברית אמנם הציבה את המערכת לפני כמה חודשים בדרום קוריאה מחשש למתקפה של השכנה מצפון, אך לדברי הגורמים הניסוי נערך על רקע שיגור טיל בין-יבשתי שלטענתה מסוגל להיגע לכל מקום בעולם. הניסוי ידמה מתקפה של טילים בליסטיים למרחקים בינוניים לאזור חצי האי המבודד.
הפנטגון אישר כי מדובר בטיל שלא נראה כמותו ושגרירת ארצות הברית באו"ם ניקי היילי כינתה את השיגור "הסלמה חדה וברורה", ואמרה כי ארה"ב לא תהסס לתקוף אם תצטרך.
הסוכנות להגנה אווירית אישרה לסוכנות הידיעות רויטרס את דבר הניסוי, והוסיפה כי הוא מתוכנן לימים הראשונים של חודש יולי. דובר הסוכנות כריס ג'ונסון אמר כי "מטרת המערכת היא לזהות ולעקוב אחר שיגורים חריגים ולפגוע במטרת הצורך". בסוכנות ציינו כי למערכת ישנם 100% הצלחה ברישומי המעקב ב-13 הניסויים שנערכו ב-9 השנים האחרונות.
תאגיד לוקהיד מרטין, המשמש כיצרן העיקרי של המערכת, הצהיר כי באפשרותה לפגוע בטילים שמגיעים מתוך האטמוספירה ומחוצה לה. בתחילת החודש קראו רוסיה וסין לעצור את חימוש המערכת שהוצבה בדרום קוריאה.
מזכיר ההגנה האמריקני ג'יימס מאטיס אמר כי הוא אינו מעריך כי הטילים החדשים שנחשפו אינם מקרבים את פיונגיאנג למלחמה נגד המערב. בעקבות כמה ניסיונות הידברות שכשלו אמר מאטיס: "הדיפלומטיה אינה מתה", וציטט את ראש ממשלת בריטניה בתקופת מלחמת העולם השנייה, ווינסטון צ'רצ'יל, על מלחמת קוריאה: "עדיף לפטפט מאשר להילחם".
אפשרויות התקיפה המועטות של ארה"ב בצפון קוריאה
צפון קוריאה הצהירה לא פעם כי היא פועלת לפיתוח טיל בין-יבשתי בעל ראש קרב גרעיני כדי לתקוף את ארצות הברית. השיגור שנערך ב-4 ביולי הראה למערב כי פיונגיאנג התקדמה באופן משמעותי בתחום ובאפשרותה לפגוע במדינת אלסקה. על פי הערכות אמריקניות, ארצו של קים טרם פיתחה ראש קרב גרעיני שיהיה קטן מספיק כדי למקמו בקצה הטיל.
במידה וצפון קוריאה תצליח לפתח ראש קרב בגודל המתאים - סביר להניח שארצות הברית תחליט לתקוף מצבורי טילים ומתקנים גרעיניים במדינה. במסגרת השיקולים לאפשרות זו, ארה"ב לוקחת בחשבון שפיונגיאנג צפויה לתקוף בתגובה את דרום קוריאה ולגרום למאות אלפי קורבנות. רובו המכריע של הצבא הצפון-קוריאני מוצב סמוך לגבול עם השכנה מדרום. צפון קוריאה עלולה לתקוף בתגובה גם בסיסים צבאיים אמריקנים הממוקמים השכנה מדרום ואצל יפן.
עוד חדשות מעניינות מהעולם בדף הפייסבוק של דסק החוץ
סביר להניח שארצות הברית תרצה לפגוע במתקן הגרעיני ביונגיון, אך הדבר עלול לגרום לאסון סביבתי. קיימות הערכות כי צפון קוריאה מפעילה מתקנים גרעיניים סודיים שפועלים לפיתוח ראשי קרב קטנים מספיק עבור הטילים הבליסטיים. גם מפעל ייצור הטילים "סנום-דונג" בפיונגיאנג יהיה על הכוונת האמריקנית, אך סביר להניח שקיימים מפעלים נוספים שיותקפו.
המדינה המבודדת מפעילה שני מתקני שיגור לטילים ארוכי טווח. מתקן השיגור סוהיי בצפון-מערב המדינה, ומתקן השיגור טונגיי שבצפון-מזרח. ככל הנראה הדבר אינו יסייע לאמריקנים לאחר שצפון קוריאה הוכיחה בעבר כי היא מסוגלת לשגר את הטילים ממתקני שיגור ניידים בלי בעיה. רוב השיגורים האחרונים נערכו ממתקני שיגור שלא היו ידועים בעבר, ובארה"ב חוששים כי פיונגיאנג עלולה להפתיע עם טילים גרעיניים ללא כל התרעה.
גורם רשמי בארה"ב אמר כי על רקע השיגור האחרון, הלוויינים האמריקנים זיהו פעילות חריגה במקום שעלול להיות מתחם לשיגור טילים,
אך ככל הנראה מדובר במקום שנערכו בו ניסויים לטילים לטווח בינוני.
האפשרויות הנוספות בפני ארצות הברית הן אפילו עוד יותר מורכבות, מאחר והן עלולת להוביל לתגובה הרבה יותר אגרסיבית מצדו של קים. דייוויד אלברייט מהמכון המדעי לביטחון בינלאומי אמר לרשת ABC כי גם הטלת מצור ימי כדי לכפות סנקציות כלכליות לא יעזור יותר מדי, מאחר ורוב הייבוא למדינה מגיע דרך היבשה דרך מסין ומרוסיה.
אלברייט אמר כי ארה"ב יכולה לערוך מתקפת סייבר נגד מערכת הטילים של צפון קוריאה, אך העריך כי הדבר לא ייצור את ההשפעה הרצויה, בהתבסס על רמת הפיתוח של המערכות.