שינויי האקלים אכלו את הפיש אנד צ'יפס באנגליה
הסוף לפיש אנד צ'יפס באנגליה? המים החמים מסיטים את דגי הקוד צפונה בחיפוש אחר מים קרים יותר. ההערכה: עד שנת 2050 יתכווצו דגי הקוד לחמישית גודלם. המפסידים: חובבי הפיש אנד צ'יפס באנגליה, המרוויחים הגדולים: הדייגים בים הארקטי
המים החמים גורמים לדג הקוד (בקלה, בעברית), שממנו מכינים את מנת הפיש אנד צ'יפס באנגליה, לשחות לכיוון הצפון הצונן. בה בעת דגי ספרד ופורטוגל מגיעים לתעלות המים של אנגליה. התוצאה: גודלם של הדגים, שמיועדים למנות הפיש אנד צ'יפס, יתכווץ עקב שינויי האקלים. הקוד הוא אחד המרכיבים הנפוצים ביותר במנה הבריטית המסורתית, וההערכה היא שהדג יתכווץ לכדי חמישית גודלו עד שנת 2050.
ד"ר וויליאם צ'אונג מאוניברסיטת בריטיש קולומביה שבקנדה תולה את התופעה בשינויי האקלים, שכן זו מקטינה את רמת החמצן באוקיינוס. במהלך סימפוזיון יום השנה ה-50 לאגודת הדיג של האיים הבריטיים באוניברסיטת אקסטר אמר ד"ר צ'אונג כי הדגים נאבקים למצוא מספיק חמצן כדי לנשום מפני שהטמפרטורות באוקיינוס עולות. לדגים "נגמר האוויר", כך הוא הסביר, ככל שהם גדלים.
קוד הוא אחד מזני הדגים שעשויים להגר צפונה בחיפוש אחר מים קרים, ומי שייהנה מהשלל יהיו דייגים בים הארקטי, ובעיקר בקנדה, ברוסיה ובנורבגיה. עם זאת, אנגליה תישאר עם דגים נפוצים יותר, הנמצאים במימי ספרד ופורטוגל, ועל כן מנת הפיש אנד צ'יפס תורכב בעתיד מדגי בס ואנשובי.
"אולם יש עדיין זמן לשמר את המאכל הלאומי שלנו", אומר ד"ר צ'אונג ומוסיף כי "מאמצים להפחית את ההשפעה של שינויי האקלים ותוכניות שימור עדיין יכולים לעשות את ההבדל, ובגדול". צ'אונג אף הוסיף כי "פעולות בינלאומיות יכולות להעשיר את איכות הדיג של בריטניה על ידי הפחתה משמעותית של השפעות האקלים על מלאי הדגים".
צ'אונג מסכם: "גם פעולות מקומיות לשיפור הבריאות של להקות הדגים ולהגנה על בתי הגידול הקריטיים שלהם - יכולות להפחית את השפעות האקלים על הדייג". אנחנו עוקבים.