טראמפ חוזר מעודד לארה"ב: "ועידת G-20 - הצלחה אדירה"
המנהיגים אמנם מחו על המדיניות של טראמפ בנושא אקלים וסחר - אבל אחדות הכלכלות הגדולות בעולם כנראה חשובה יותר. מרקל ניווטה את הצדדים לוועידה שהתחילה באווירה מתוחה במיוחד – והסתיימה בהצהרה שהנשיא יכול להחשיב כניצחון
בסיומה של ועידת G-20 מתוחה במיוחד התייצבו מנהיגי העולם נגד דונלד טראמפ, והביעו שוב את תמיכתם בהסכם האקלים שממנו פרשה ארה"ב. בהצהרת הסיכום של כינוס הכלכלות הגדולות בעולם (19 מדינות והאיחוד האירופי) הביעו כל החברות תמיכה במאמץ הבינלאומי המשותף להתמודדות עם ההתחממות הגלובלית. מדובר במקרה נדיר שבה מודה הוועידה שיש מחלוקת בין המדינות החברות.
בהצהרת הסיכום אמש (שבת) הודגש כי האיחוד האירופי ו-18 המדינות שאינן ארה"ב תומכות בהסכם פריז שממנו פרש טראמפ בחודש שעבר, בהחלטה שהכעיסה את מנהיגי העולם. בניגוד למנהיגים אחרים החליט טראמפ לבטל את מסיבת העיתונאים שלו אתמול, וחיזק את עמדת מי שמתייחס לשיחות בהמבורג בתור "ועידת G-19".
חברות ה-G-20 חושבות שההסכם לצמצום פליטת גזי החממה "בלתי הפיך", והבטיחו ליישם אותו במהרה וללא יוצא מן הכלל. בהצהרה נכתב כי חברות ה-G-20, ממעצמות אירופיות כמו גרמניה עד ענקיות אנרגיות כמו סעודיה, "שמו לב" לעמדה האמריקנית נגד ההסכם, שהופיעה בפסקה נפרדת.
למרות שמדובר בהצהרה חריגה ניסתה קנצלרית גרמניה אנגלה מרקל, שהנחתה את הכינוס בהמבורג, לנסח הצהרה מתונה ככל שאפשר. בהצהרה המסכמת הכירו 20 הכלכלות הגדולות בעולם בכך שארה"ב בחרה בדרך משלה, והביעו סיפוק מהנכונות של וושינגטון לשתף פעולה עם מדינות אחרות כדי לסייע להן להשתמש בדלקים מאובנים בצורה נקייה ויעילה יותר.
בשעה שחלק מהפרשנים טענו שארה"ב הייתה "מבודדת" בוועידה טענו אחרים שטראמפ יכול להתייחס להצהרת הסיכום בתור ניצחון, וכי מנהיגי המדינות החברות "ויתרו" לו בנושאי אקלים וסחר לטובת האחדות של המועדון האקסקלוסיבי. המחלוקות בין ארה"ב למדינות החברות בשני הנושאים האלה גרמה לכך שהוועידה השנה נחשבה למתוחה במיוחד, ולציפייה שהצהרת הסיכום תהיה בוטה יותר.
מרקל אמרה בסוף הוועידה שהעמדה האמריקנית בנושא האקלים "מצערת", והכירה בכך שמחלוקות בין המדינות החברות הן לעיתים דבר בלתי נמנע. "אני לא חושבת שיכולנו להגיע לקונצנזוס. המחלוקות היו ברורות", אמרה מרקל לעיתונאים בסוף הוועידה בהמבורג. כבר לפני הוועידה אמרה מרקל שלטראמפ "לא יהיה קל" בשיחות על האקלים.
מרקל נמצאת חודשיים לפני הבחירות בגרמניה, והייתה להוטה להראות את יכולות התיווך שלה בין המנהיגים. מרקל אמרה כי הוועידה השיגה "תוצאות טובות" בכמה תחומים, וציינה בין השאר הסכמה בנושא סחר שהושגה בתום "שיחות קשות". לפני הוועידה ובמהלכה התמודדה המבורג מול הפגנות ענק נגד מנהיגי המעצמות הכלכליות, מחאה גדולה נגד הגלובליזציה בשם "ברוכים הבאים לגיהנום".
בשיחות בנושא הסחר סוכם להמשיך בעמדה המסורתית של ה-G-20 – התנגדות נחרצת לפרוטקציוניזם – כפיית מגבלות על סחר בין מדינות. עם זאת, החברות הכירו בכך שלמדינות יש את הזכות להשתמש ב"אמצעי הגנה לגיטימיים" אם מישהו מנסה לנצל אותן – התייחסות לקריאה של טראמפ לסחר הוגן ולהתחייבותו לפעול לטובת החברות והעובדים בארה"ב.
זו הפעם הראשונה שהוועידה מדגישה את הזכות של המדינות להגן על עצמן באמצעי סחר לגיטימיים, מה שמעניק גושפנקה מסוימת למדיניות "אמריקה תחילה" של טראמפ. בוועידה עצמה האסטרטגיה שנועדה להגן על חברות אמריקניות מתחרות מול חברות זרות גרמו למחלוקות בין ארה"ב לבעלות בריתה המערביות. בסוף הוועידה היה צורך בפשרה. התוצאה: עמדה שמנוגדת לגישה של מרקל והאיחוד האירופי.
הפרשן תומאס ברנס, מהמרכז לחדשנות ממשלתית בינלאומית, אמר כי הצהרת הסיכום היא "נשף מסכות". הוא הסביר: "בהשוואה לדינמיקה מאז הוועידה בלונדון ב-2009 חזרנו אחורה: ההתנגדות הברורה לפרוטקציוניזם כדי להיאבק במשבר הכלכלי העולמי הפכה למסר מעורב. זאת דינמיקה שונה לגמרי בהשוואה למה שראינו".
"ועידת G-20 הייתה הצלחה אדירה", צייץ טראמפ בטוויטר, והחמיא לקנצלרית גרמניה אנגלה מרקל שעמדה בראש. "תודה לך!", כתב טראמפ, ובנוסף החמיא לשוטרים ולחיילים ששמרו על הסדר בהמבורג – בימים של מחאות ענק נגד הגלובליזציה. "כולם הרגישו בטוחים לגמרי למרות האנרכיסטים".
המנהיגים שהגיעו להמבורג שיבחו את מרקל על הדרך שבה ניווטה את השיחות. פוטין אמר כי מרקל הצליחה להגיע ל"פשרה אופטימלית" בנושא הגרעין. נשיא צרפת עמנואל מקרון אמר כי חברות ה-G-20 מציגות בהצהרת הסיכום של הוועידה "איזון חיוני". מקרון אמר כי ימשיך לנסות לשכנע את טראמפ להחזיר את ארה"ב להסכם האקלים. "לעולם לא אוותר על התקווה לשכנע מישהו", אמר מקרון. גם תרזה מיי, ראש ממשלת בריטניה, אמרה כי עדיין מקווה שטראמפ ישנה את דעתו.
הרגע המסקרן ביותר בסוף השבוע בהמבורג התרחש בשולי הוועידה: הפגישה הראשונה בין טראמפ לפוטין. "טראמפ במציאות הוא לא טראמפ שרואים בטלוויזיה", אמר אתמול פוטין, וסיפר שטראמפ הרבה בשאלות על הטענות להתערבות הרוסית בבחירות – וקיבל תשובות רבות ומשכנעות. פוטין הביע אופטימיות גדולה אחרי השיחה עם טראמפ והביע תקווה שהדיאלוג בין המדינות יהיה מוצלח כמו השיחה בין השניים.
טראמפ מצדו אמר שהפגישה עם פוטין הייתה "מעולה". חלק מהפרשנים בארה"ב הביעו את מורת רוחם משביעות הרצון של הצדדים, ומהאווירה המחויכת למצלמות. ב"ניו יורק טיימס" וב-CNN התאכזבו שהיחס של טראמפ לפוטין לא היה תקיף יותר, ומכך שהשיחה לא עסקה בין השאר בדיכוי זכויות האדם ברוסיה והמעצרים של מתנגדי השלטון.