שתף קטע נבחר

 

שנה אלימה במגזר: 39 רציחות, 400 אירועי ירי ומאות אלפי כלי נשק

80 אחוז מהנשק הבלתי חוקי בישראל נמצא במגזר הערבי, והתוצאות העגומות בהתאם: עשרות בני אדם נרצחו מתחילת השנה. סקר: ל-59% אחוז מהציבור הערבי אין אמון במשטרה כלל

 

 (צילום: מוטי קמחי) (צילום: מוטי קמחי)
(צילום: מוטי קמחי)

39 בני אדם (מהם 6 נשים) מהמגזר הערבי נרצחו מאז תחילת שנת 2017. כמו כן, בתקופה זו נרשמו כמעט 400 אירועי ירי, ולפי דיווחי המשטרה ביישובים הערביים יש מאות אלפי כלי נשק בלתי חוקיים, שהם 80% מהנשק הבלתי חוקי בישראל.

 

אחת מאותם קורבנות אלימות היא נאדיה בראנסי (55), תושבת טייבה, שנפגעה ככל הנראה מכדור תועה. "אין כדור תועה", אומר אחיה עבד אלמועז אבו ראס. "זה קליע של רוצח. כל אדם שמשתמש בירי עלול לפגוע באנשים והתוצאות יהיו תמיד קשות. אחותי הייתה קורבן לירי. המצב הקיים מהווה סכנה לחיינו. זה הזמן לקחת את העניין ברצינות ולהילחם בתופעת האלימות בצורה נכונה ומקצועית. לא רק בדיבורים באוויר".

 

קורבנות נוספים הם פאדי סרסור (35) ומוחמד עאמר (36), תושבי כפר קאסם, שנרצחו בחודש יוני. קרוב משפחתו של פאדי אמר: "אנחנו כמעט לא מרגישים ביטחון. לצערי האלימות והפשיעה מתפשטות בחברה הערבית ואין מי שיעצור אותה".

 

פאדי סרסור ומוחמד עמאר. נרצחו בכפר קאסם  ()
פאדי סרסור ומוחמד עמאר. נרצחו בכפר קאסם
 

סקר מקיף שערך מכון הסקרים "סטאטנט" בחודשים מאי-יוני עבור "יוזמות קרן אברהם" גילה כי ל-59% אחוז מהציבור הערבי אין אמון במשטרה כלל, או שיש לו אמון במידה מועטה. בחברה היהודית המספר עומד על 54%.

  

לעיון בסקר המלא - הקליקו

 

מדובר בעלייה מדאיגה בחוסר האמון של החברה הישראלית במשטרה: בסקר עמדות שערך ד"ר באדי חסייסי עבור "קרן אברהם" ב-2014 הביעו 25.1% מהיהודים אי אמון במשטרה (עלייה של יותר מ-100% בסקר הנוכחי) לעומת 41% בקרב הערבים (עלייה של כ-50% בסקר הנוכחי).

 

1,700 משתתפים בהפגנה בכפר קאסם

1,700 משתתפים בהפגנה בכפר קאסם

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

מסע פרסום של המשטרה בערבית ()
מסע פרסום של המשטרה בערבית

עם זאת ולמרות חוסר האמון שעולה מהסקר, עולה כי האזרח הערבי מחויב למציאת פתרון. הוא מעוניין בשיטור שוויוני והוגן ביישוב מגוריו ורואה את השותפות עם המשטרה כמפתח מרכזי למיגור התופעה:

70% מהאזרחים הערבים מוכנים לקחת חלק במאבק באלימות לעומת 39% בחברה היהודית.

79% מהאזרחים הערבים מוכנים לדווח למשטרה על עבירה או מקרה פשע שלהם היו עדים.

77% מהציבור הערבי תומך בהקמת תחנות משטרה ביישובים הערביים.

 

אחד הממצאים המעניינים בסקר משלב בין תחושת חוסר הביטחון האישי שחווה האזרח הערבי ביישובו ובין שיעור החשיפה הנמוך לפשיעה ואלימות באופן ישיר. 54% מהאזרחים הערבים סבורים כי ביישובם קיימת בעיית אלימות (לעומת 4% מהאזרחים היהודים). 32% מהאזרחים הערבים (כשליש) לא חשים ביטחון ביישוב מגוריהם (לעומת 12% מהיהודים).

 

רק 4% מהאזרחים הערבים מסרו כי היו קורבן למקרה פשיעה או אלימות בשלוש השנים האחרונות. שיעור דומה מאוד לזה שבחברה היהודית, העומד על 3.3%.  

עו"ד סעדה ()
עו"ד סעדה
 

לדברי עו"ד רסול סעדה, מנהל מיזם "קהילות בטוחות" ב"יוזמות קרן אברהם", "מטרת הסקר היא הבאת קולו של הציבור אל מקבלי ההחלטות - לממשלה, למשטרה ואף לבית פנימה, למנהיגי החברה הערבית".

 

ב"יוזמות קרן אברהם" אמרו: "זוהי שעת כושר לפיתוח פעילות משותפת עם החברה הערבית ועם ההנהגות החברתיות, הדתיות והפוליטיות ברמה הארצית וברמה המקומית". בארגון הציעו לגבש תוכנית רב-שנתית למיגור הפשיעה ביישובים הערבים - "להגדיר את הבעיה כמשימה לאומית ולהקצות לכך את המשאבים הנדרשים ברמות השונות: הון אנושי, תשתיות, הקצאת קרקעות, טכנולוגיות מתקדמות, חינוך, הסברה ועוד".

 

הסקר הארצי נערך בקרב מדגם מייצג של האוכלוסייה היהודית בישראל, שכלל 402 נשאלים, המייצגים את כלל המחוזות מ-156 יישובים שונים. בקרב האוכלוסייה הערבית בישראל המדגם כלל 402 משיבים, המייצגים את כלל המחוזות ב-89 יישובים שונים שבהם מתגוררים ערבים בישראל.

 

משטרת ישראל יצאה לפני כשבועיים בקמפיין שלטי חוצות בכותרת "מרגיש בביטחון", במטרה לעודד מתגייסים למשטרה ולפתוח תחנות בתוך היישובים הערבים.

 

ח"כ יוסף ג'בארין (הרשימה המשותפת) מתח ביקורת על המשטרה: "בזמן שהמשטרה הורסת בתים בחברה הערבית, ממשיכה להתנהג באלימות כלפי אזרחים ערבים, ואנשי כוחות הביטחון יורים והורגים אזרחים כמו באום אלחיראן ובכפר קאסם, המשטרה יוצאת בקמפיין. זהו לעג לרש והצעד נידון לכישלון, שכן פניה האמיתיים של המשטרה מוכרים לחברה הערבית מקרוב מהשטח, ואלף שלטי חוצות לא ישנו את תדמיתה העוינת. המבחן של המשטרה יהיה בשינוי מדיניותה כלפי האזרחים הערבים ובשינוי היחס אליהם כאל אויבים".

 

ממשטרת ישראל נמסר: "הקמפיין הוא חלק ממכלול פעולות של המשטרה והמשרד לביטחון פנים, שנועדו לחזק את הקשר עם החברה הערבית בישראל. כל ניסיון מגמתי ומטעה לפרשו באופן מעוות אחר, כמוהו כזריית חול בעיניי הציבור הזכאי לביטחון ולשירותי משטרה מיטביים". 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: מוטי קמחי
מחאה נגד רצח נשים
צילום: מוטי קמחי
מומלצים