כצפוי: בנק ישראל הותיר את הריבית במשק על 0.1%
האינפלציה שעוד רחוקה מהטווח הרצוי והתחזקות השקל מול המטבעות הזרים הם הסיבה המרכזית להשארת הריבית על כנה מזה שנתיים וחצי ברציפות
הריבית במשק תישאר על רמה של 0.1%, כך הודיעה היום (ב') הוועדה המוניטרית של בנק ישראל. אחרי ההודעה תקיים הנגידה קרנית פלוג מסיבת עיתונאים וכן תפורסם תחזית מעודכנת של חטיבת המחקר בבנק.
הודעה זו של הבנק הייתה צפויה, ולו משום שנגידת הבנק, קרנית פלוג, התבטאה בעבר שהעלאת ריבית תתאפשר רק כאשר האינפלציה בישראל תחזור אל אמצע היעד שלה, כלומר באזור של כ-2% בשנה. על פי התחזיות בשוק ההון כמו גם בחטיבת המחקר של הבנק, מצב זה לא יתממש לפחות עד אמצע השנה הבאה.
הריבית תישאר בתוקף לפחות עד הפעם הבאה שתתכנס הוועדה המוניטרית לדון בנושא, ב-29 לאוגוסט. כך השלים הבנק שנתיים וחצי עם אותו שיעור ריבית, מאז מרס 2015.
זו לא רק האינפלציה שמונעת את העלאת הריבית, אלא בעיקר השקל החזק. בנק ישראל רכש מתחילת השנה כ-6 מיליארד דולר בשביל למתן את התחזקות השקל מול הדולר והאירו, והעלאת ריבית יכולה רק להזיק למאמצים הללו.
למעשה, אלמלא רכישות המט"ח הללו בנק ישראל היה שוקל ברצינות להוריד את הריבית ל-0% ואולי אף לתחום השלילי, כפי שעושים בנקים מרכזיים אחרים כמו ה-ECB של גוש האירו והבנק המרכזי של יפן.