שתף קטע נבחר

 

שכחו אותם בהסעה: תקציב לצהרון יש, מימון לאוטובוס אין

תוכנית מסובסדת תאפשר לשלב את ילדי הגנים וכיתות א'-ב' בצהרונים, אולם במועצות האזוריות נקלעו לבעיה: ההסעות חזרה לבתים יוצאות בצהריים, והתוכנית מסתיימת ב-16:00. בהיעדר מימון לא יוכלו המועצות להוציא הסעות נוספות: "תנו להורים סיכוי שווה". משרד החינוך בחר שלא להתייחס לטענות

משרד החינוך יסבסד מסגרת לימודית בשעות אחר הצהריים, אך לא בטוח שכל ילדי ישראל יוכלו ליהנות ממנה: המועצות האזוריות, שבהן לומדים יותר מ-60 אלף ילדים בגנים ובכיתות א'-ב', מוחות בעקבות היעדר המימון המתאים להחזרת הילדים שישולבו בתוכנית באוטובוסים לבתיהם. "אנחנו מוכנים להכניס את היד לכיס, אבל לא נוכל לעשות זאת לבד", אמר ראש המועצה האזורית מרחבים שי חג'ג'.

 

בשבוע שעבר פרסם משרד החינוך "קול קורא" לרשויות המקומיות להצטרף לתוכנית הצהרונים החדשה "ניצנים", שבמסגרתה הוא יסבסד החל מאחד בספטמבר מסגרות לימודיות לילדי הגנים הציבוריים ולתלמידי כיתות א'-ב' מתום יום הלימודים ועד לשעה 16:00.

"מוכנים להכניס את היד לכיס". חג'ג' ()
"מוכנים להכניס את היד לכיס". חג'ג'

המסגרת גובשה על ידי משרד האוצר כחלק מהתוכנית "נטו למשפחה", השלטון המקומי ומשרד החינוך, והוקצו עוברה 1.3 מיליארד שקל. במסגרת התוכנית יסבסד המשרד את העלות עבור כל ילד בהתאם למצב הסוציו-אקונומי של הרשות שבה הוא מתגורר. התשלום ינוע מ-50 שקלים באשכולות 1-3 ועד 500-540 שקל באשכולות 7-10.

 

לאחר הכרזת התוכנית התברר כי ב-52 המועצות האזוריות יתקשו מאוד ליישם את תוכנית הצהרונים המסובסדים. עמיר ריטוב, יו"ר מרכז המועצות האזוריות וראש המועצה האזורית לב השרון, פנה השבוע במכתב למשרד החינוך ופירט את הבעיות שבגינן לא יתאפשר למועצות להפעיל את הצהרונים.

 

בכל מועצה אזורית כמה יישובים המתפרסים על פני אזור גיאוגרפי. בשל המרחק בין היישובים, מוסעים התלמידים באוטובוסים לגני הילדים ולבתי הספר. ההסעה ממוסדות החינוך חזרה לבתים יוצאת בשעות הצהריים, לפני השעה 16:00, ולכן אין בתוכנית של משרד החינוך מענה מתאים.

 

"5,000 שקל ליום מתקציב שאיננו קיים" 

המשמעות: כל מועצה תצטרך לדאוג ולתקצב בעצמה את ההסעות חזרה מהצהרונים. ריטוב ציין כי הן לא יוכלו לעמוד בכך כלכלית. לדבריו, "עלות נסיעה לאוטובוס אחד היא 400 שקל. המשמעות לרשות עם 500 תלמידים בכיתות א'-ב' לדוגמה היא עשרה אוטובוסים שהם 5,000 שקל ליום מתקציב שאיננו קיים".

 

הבעיה השנייה היא שלפי הקריטריונים של משרד החינוך - צהרון יכול להיפתח רק עם מינימום 22 ילדים בגילי הגן ו-25 בגילי היסודי. המועצות האזוריות כוללות לרוב יישובים קטנים, שפעמים רבות אין באפשרותם להגיע לסף הנמוך שמגדיר המשרד, ומשכך לא יוכלו לפתוח צהרון.

 

ההכרזה על הפחתת המסים והוזלת הצהרונים    (צילום: יוגב אטיאס)

ההכרזה על הפחתת המסים והוזלת הצהרונים    (צילום: יוגב אטיאס)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

גם בהיבט הניהולי ישנה בעיה. תוכנית המשרד מגדירה רכז על 80 מסגרות, אלא שבמועצות האזוריות לרוב אין 80 מסגרות ואלה שקיימות פזורות על שטח גיאוגרפי גדול מאוד. לפיכך, המועצות לא יהיו זכאיות לרכז, וגם אותו יצטרכו לממן מכספן.

 

המועצה האזורית מרחבים כוללת 16 יישובים. עלות יומית עבור הסעות התלמידים חזרה מהצהרונים תסתכם ב-6,400 שקל ליום וכמעט 40 אלף שקל בשבוע. "אף מועצה אזורית לא יכולה לממן את זה, ואני אומרת זאת באחריות", מבהיר ראש המועצה שי חג'ג'. "יש לנו במועצה יישובים קטנים ובהם גני ילדים של 14-18 ילדים, אז שם לא יזכו לצהרונים מסובסדים? איך נגיד להורים שביישוב אחד כן ובשני לא? מדובר ביוזמה טובה ומבורכת, אבל לא לקחו בחשבון את המועצות האזוריות".

 

חג'ג' אמר עוד כי "משרד החינוך צריך לשבת איתנו ולנהל משא ומתן. בסוף מישהו יצטרך לממן את זה, אנחנו כמובן מוכנים להכניס את היד לכיס, אבל לא נוכל לעשות זאת לבד. אין לנו אפשרות". חג'ג' הבהיר כי אם לא יינתן מענה לבעיות של המועצות "אנחנו נצטרך לנקוט השבתות. לא נאפשר אופציה שבה בערים לידנו יהיו צהרונים ואצלנו לא".

 

"לא יודע אם זה משכחה או שמדובר במגמה"

איציק חולבסקי, ראש המועצה האזורית מגידו שבה 13 יישובים, הוסיף: "המועצות האזוריות נפגעות ולא בפעם הראשונה. מדובר בבעיה חוצת משרדים, אני לא יודע אם זה משכחה או שמדובר במגמה". בניגוד לחברו חג'ג', חולבסקי אופטימי קצת יותר. "המשרד צריך לתקן את המעוות ולעשות התאמות שיאפשרו לנו ליהנות גם כן מהצהרונים. אני מאמין שבמשרד החינוך בסופו של דבר ימצאו את הדרכים לאפשר למועצות האזוריות להפעיל את הצהרונים".

 

ריטוב אמר לסיכום כי "משרד החינוך צריך לעשות את ההתאמות הללו על מנת לתת סיכוי שווה להורים במועצות האזוריות לקבל סבסוד לצהרון. לא ייתכן שמועצה שלא יכולה להשלים את הפערים התקציביים - לא תפעיל צהרונים בשטחה. זה לא הוגן שבסביבה שאני חי בה יהיו כאלה שיכולים לספק צהרונים, ואנחנו מטר לידם לא נוכל וגם לא יתייחסו לבעיות שלנו" .

 

במשרד החינוך בחרו שלא להתייחס עניינית לטענות המועצות האזוריות. מהמשרד נמסר כי "הצהרונים בסבסוד משרד החינוך יעניקו מסגרות לימודיות בשעות אחר הצהריים לתלמידים בגני הילדים הציבוריים ובכיתות א'-ב'. המשרד יגבש ויפקח על רמת השירות, המענה החינוכי והסטנדרטים הפדגוגיים. כמו כן, יינתנו לתלמידים תכניות העשרה באמצעות חוגים בתחומי האומנויות, הספורט, החינוך הסביבתי ומעורבות חברתית, תינתן ארוחה חמה ופיתוח כישורי חיים ואורח חיים בריא. לצורך הפעלת התוכנית הקצה משרד החינוך 1.3 מיליארד שקל, והיא אינה מחייבת השתתפות תקציבית של הרשויות המקומיות. אשר למספר התלמידים, יצוין, שבכל צורך פרטני ניתן לפנות לוועדת החריגים של המשרד".

 

עם זאת, גורם במשרד החינוך ציין כי הוצע למועצות האזוריות שכלל התלמידים יחזרו הביתה עם ההסעה בשעה 14:00, ובכל יישוב/מושב/קיבוץ יתקיים צהרון במקום שיוקצה לכך. במרכז המועצות האזוריות אמרו כי מדובר בפתרון חלקי שאיננו ישים בכל המקומות, וכי הם קוראים למשרד לשבת איתם ולמצוא פתרונות לכלל הבעיות שהועלו.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: חטיבת דובר המשטרה
ארכיון
צילום: חטיבת דובר המשטרה
מומלצים