בגלל התנגדות שקד, סמכויות "ועדת פישמן" של הכנסת לא יורחבו
יו"ר ועדת הכנסת יואב קיש, שמיועד להיות מרכז הקואליציה בוועדת החקירה, נעל במפתיע את הישיבה שדנה בחוק הרחבת הסמכויות. שרת המשפטים דרשה לעצור את התהליך ולהביאו לוועדת השרים לחקיקה
ההצעה להרחיב את סמכויות ועדת החקירה הפרלמנטרית לאשראי הטייקונים ("ועדת פישמן") יורדת בשלב זה מעל הפרק. יו"ר ועדת הכנסת יואב קיש (הליכוד), שמיועד להיות מרכז הקואליציה בוועדת החקירה, נעל במפתיע את ישיבת ועדת הכנסת שדנה בחוק הרחבת הסמכויות.
הנאמן: לאחר המימושים, חובו של אליעזר פישמן עומד על 2.8 מיליארד שקל
קיש עשה זאת בעקבות התנגדות שרת המשפטים איילת שקד, שדרשה לעצור את התהליך ולהביאו לוועדת השרים לחקיקה.
לדברי קיש, האחריות לשאלה אם הוועדה תצליח או תיכשל מוטלת על שקד. "שהיא תסביר לציבור", אמר. קודם לכן עוד ניסה קיש להודיע שהחוק יתקדם רק בהסכמה, אבל הדגיש שהוא יעמוד על כך שייתנו לוועדת החקירה כלים.
יו"ר הקואליציה דוד ביטן (הליכוד) אמר בישיבה: "אני חושב שצריך לתת צ'אנס להידברות עם הרגולטורים בלי חקיקה. אני מצפה שהרגולטורים ישתפו פעולה ויבקשו מהבנקים לשתף פעולה".
יו"ר סיעת כולנו ח"כ רועי פולקמן, הציע מתווה שבו הכנסת תקבל מסמכים רק דרך הרגולטורים. ולא ישירות מהמגזר העסקי. "הרגולטורים יהיו אלו שיעבדו את החומרים ויציגו בפני הוועדה. לא יעזור להביא מנהל בנק אם הוא לא ירצה לתת חומר. לא רוצה שנעשה מצעד שיימינג למגזר הפרטי, הכנסת לא יכולה להפוך להיות הרשות השופטת".
ח"כ אילת נחמיאס ורבין (המחנה הציוני) אמרה: "אסור לשפוך את התינוק עם המים. אפשר להגיע לתובנות על כשל של שומרי הסף גם בלי להרחיב סמכויות. אני מצפה שהרגולטורים והחברות עצמן ידאגו לכך שיהיה שיתוף פעולה. עשינו במתווה הגז עבודה יוצאת דופן גם בלי הרחבת סמכויות".
להתקפת משרד המשפטים על הצעת החוק הצטרף גם מנהל מחלקת ייעוץ וחקיקה במשרד, עו"ד עמי ברקוביץ. הוא אמר בישיבה: "אנחנו סבורים שהצעת החוק מעוררת קשיים משמעותיים. ועדת חקירה פרלמנטרית היא גוף פוליטי. הפיכה שלה לגוף מעין שיפוטי היא בעייתית ביותר. גם הסנקציה הפלילית על מי שיסרב להגיע בעייתית ביותר". לדברי ברקוביץ', "הקושי המרכזי הוא ההצעה שתאפשר לאיש פוליטי להחליט על חשיפת מידע אישי רגיש ביותר".
צילום: גבי מנשה
מומלצים