יועמ"ש הכנסת: לא ניתן לזרז את אישור חוק הלאום
משמעותה הצעת החוק, שמגדירה את מדינת ישראל קודם כל כיהודית ורק אחר כך כדמוקרטית, כל כך גדולה - כך שנדרש הליך מסודר ותקין ולא ניתן לדלג על שלבים בהכנתה. כך הסביר היועץ
מאי 2017: מחאה במליאה על חוק הלאום (באדיבות ערוץ הכנסת)
למרות בקשתו של ראש הממשלה לזרז את הליכי חקיקת חוק הלאום, היועץ המשפטי של הכנסת הסביר היום (ד') כי לא ניתן יהיה לאשר את ההצעה בקריאה ראשונה עד סוף המושב הנוכחי. זאת בשל לוח הזמנים הצפוף.
נתניהו ביקש להשלים את הקריאה הראשונה עוד לפני היציאה לפגרת הקיץ, כלומר עד 26 ביולי. אולם עו"ד אייל ינון הודיע במכתב ליו"ר הכנסת, יולי אדלשטיין, כי הצעה כמו זו לא ניתן לקדם בלוח זמנים צפוף כל כך: "הצעת חוק היסוד שבנדון היא המעשה החוקתי המשמעותי ביותר שעושה הכנסת מאז חקיקתם של חוקי היסוד בשנת 1992", הסביר. "ההצעה מבקשת להגדיר את אופייה החוקתי של מדינת ישראל, ובמידה רבה לעצב מחדש את נוסחת האיזון החוקתית הקיימת. ברור אם כן שמהלך מסוג זה דורש הליך חקיקה יסודי, משמעותי ותקין, שבו תינתן הזדמנות לחברי הכנסת להביע את עמדתם, וכן תינתן לחברי הכנסת האפשרות לשמוע אישי ציבור, מומחים ואנשי אקדמיה".
ינון הוסיף כי הפרוטוקולים של דיוני הוועדה שתדון בהצעת החוק ודברי ההסבר הנלווים לנוסח בקריאה הראשונה, יהוו בבוא היום מקור חשוב לפרשנות חוק היסוד, ויסייעו גם להתמודד עם עתירות חוקתיות ככל שיוגשו נגד החוק והליך חקיקתו.
לדבריו, "לוח הזמנים האמור מותיר בפועל כשבוע ימים להכנת ההצעה בוועדה לקריאה הראשונה, שכן רק הבוקר החליטה ועדת הכנסת על הקמת ועדה משותפת לדיון בהצעה, ומליאת הכנסת טרם אישרה את העברת ההצעה אליה. היא תוכל לעשות כן לא לפני יום שני הקרוב (17 ביולי). לוח זמנים זה אינו מאפשר לקיים את הדיון המתחייב כאמור, ויש בו כדי לפגוע בהליך ובמשמעות שיש לייחס להצעת חוק יסוד מהסוג הזה".
ינון לא מקבל את הגישה לפיה את הדיון המרכזי בהצעה יש לקיים אחרי הקריאה הראשונה בעת הכנתה של ההצעה לקריאה שניה ושלישית: "גישה זו יש בה כדי לבטל באופן מעשי את הליך ההכנה לקריאה הראשונה, שהוא חשוב לגבי כל הצעת חוק פרטית, על אחת כמה וכמה לגבי הצעת חוק יסוד כה משמעותית. לא ניתן מצד אחד לבחור ב'מסלול' של הצעת חוק פרטית, הכוללת שלב של הכנה לקריאה הראשונה (שבא כתחליף לעבודה פנים ממשלתית, לפרסום תזכיר ולמתן אפשרות להגשת הערות מטעם הציבור כנדרש ביחס להצעת חוק ממשלתית), ומצד שני 'לדלג' על שלב זה בטענה כי בהצעת חוק ממשלתית אין בכלל הכנה לקריאה הראשונה".
לסיכום ציין: "אני סבור כי לא ניתן לעמוד בלוחות הזמנים האמורים, וכי עמידה בהם תפגע בהליך הכנתה של ההצעה ולא תאפשר לכנסת למלא כראוי את תפקידה כרשות מכוננת".
חוק הלאום שגיבש ח"כ אבי דיכטר מבקש להגדיר לראשונה את מדינת ישראל כמדינה יהודית ודמוקרטית וגורר ביקורת נוקבת בשל הנוסח המתגבש לפיו בג"ץ ייאלץ לפרש את חוקי הכנסת לפי הגדרתה של מדינת ישראל כיהודית לפני הכול, ורק לאחר מכן כדמוקרטית. כלומר, בהתנגשות בין הערכים יגבר הערך היהודי על הערך הדמוקרטי.
יהודית ודמוקרטית
צילום: MCT
מומלצים