הכי קרוב שיש: ה"כתם האדום הגדול" על צדק
סוכנות החלל האמריקנית פרסמה תמונות מדהימות של הסערה האדירה המתחוללת על פני כוכב הלכת הגדול במערכת השמש. צפו בתמונות
תמונות מדהימות מהנקודה האדומה בכוכב הלכת הגדול במערכת השמש: הגשושית ג'ונו של סוכנות החלל האמריקנית (נאס"א) השלימה השבוע בהצלחה את הטיסה הקרובה ביותר אי פעם ל"כתם האדום הגדול" שעל כוכב הלכת צדק - שהוא למעשה סופה אנטי-ציקלונית אדירה שמשתוללת כבר יותר מ-350 שנה. צפו בתמונות שצילמה ג'ונו.
באתר נאס"א נכתב השבוע כי כל המכשירים המדעיים והמצלמות על הגשושית אספו נתונים במהלך הגיחה הקרובה.
"אנשים מכל העולם התפעלו במשך דורות מהכתם האדום הגדול", צוטט באתר נאס"א סקוט בולטון, החוקר הראשי של המשימה, ממכון המחקר SwRI שבסן אנטוניו, טקסס. "עכשיו אנחנו סוף כל סוף נוכל לראות איך הסופה הזו נראית מקרוב".
אותו כתם מפורסם הוא בעצם סופה שמתפרסת על פני 16 אלף קילומטר, שהתגלתה לראשונה ב-1664. עם חלוף הזמן ובעיקר בתקופה האחרונה, נראה כי הכתם האדום הגדול הולך ומצטמק.
3,500 ק"מ מהעננים
ג'ונו הגיעה לנקודת פריג'וב - הנקודה שבה המסלול מתקרב ככל האפשר למרכז צדק - ביום שני האחרון. באותו הזמן הייתה הגשושית של נאס"א במרחק של כ-3,500 קילומטרים מעל ענניו העליונים של כוכב הלכת. לאחר 11 דקות ו-33 שניות סקרה ג'ונו כבר קרוב ל-40 אלף קילומטרים נוספים וחלפה בדיוק מעל העננים האדמדמים של הכתם האדיר - במרחק של 9,000 קילומטרים מעליהם.
ב-4 ביולי חתמה ג'ונו שנה שלמה במסלולו של צדק, והיא גמאה 114.5 מיליון קילומטרים של מסעות סביב כוכב הלכת העצום. הגשושית שוגרה ב-5 באוגוסט 2011, ובמהלך משימת המחקר שלה הצליחה להגיע גם למרחק של 3,400 קילומטרים בלבד מעל ענניו של צדק. הגיחה הבאה של ג'ונו לכוכב הלכת תיערך ב-1 בספטמבר.
במסגרת הגיחות הקרובות האלה ג'ונו בוחנת את המתרחש מתחת לעננים של צדק ואוספת מידע על אורות הזוהר של כוכב הלכת כדי לנסות וללמוד יותר על מקורו של צדק, על המבנה שלו, על האטמוספרה ועל המגנטוספירה. ממצאים ראשוניים מג'ונו חושפים כי כוכב הלכת הגדול במערכת השמש שלנו הוא עולם סוער למדי, בעל מבנה פנימי מורכב ומעניין, ויש בו זוהר קוטבי אנרגטי וציקלונים קוטביים ענקיים.
לדף הטוויטר של משימת ג'ונו, שם פורסמו תמונות נוספות: https://twitter.com/NASAJuno?ref_src=twsrc%5Etfw&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.nasa.gov%2F