אלוביץ' ופילבר נשלחו למעצר בית: "מסרונים נמחקו"
בעל השליטה בבזק ומנכ"ל משרד התקשורת נשלחו למעצר בית. אלוביץ' חשוד במרמה, הפרת אמונים ושיבוש באמצעות מחיקת מסרונים. השופטת: החשד הסביר התחזק. על מנכ"ל משרד התקשורת נאסר ליצור קשר עם עובדי משרדו. "העביר מידע מהותי שלא היה אמור להיות ברשות אלוביץ'"
פרשת "בזק ": בעל השליטה בחברה שאול אלוביץ' ומנכ"ל משרד התקשורת שלמה פילבר נשלחו היום (ה') למעצר בית בעקבות בקשת הרשות לניירות ערך, שחוקרת אותם בחשד לעבירות של טוהר מידות. לאלוביץ', החשוד בעבירות של מרמה, הפרת אמונים ושיבוש מהלכי משפט, נקבע מעצר בית של תשעה ימים. פילבר – החשוד שהעביר לו מידע אסור – נשלח לשבועיים מעצר בית. השופטת אסרה על פילבר ליצור קשר עם כל המעורבים בפרשה, כולל עובדי משרד התקשורת. בנוסף, הוצא נגדו צו עיכוב יציאה מהארץ למשך חצי שנה והוא יפקיד ערבות של 400 אלף שקלים.
השופטת רונית פוזננסקי כץ אמרה בהתייחסה לאלוביץ': "מדובר בשלוש פרשות שונות – טענה בדבר העברת חומרים והוצאת חומרים מסווגים; חשדות בדבר הפעלה של גורמים שונים ונושאי משרה, ועבירות בתחום הדיווח וטוהר המידות שנוגעות לקשר בין החשוד לבין מנכ"ל משרד התקשורת. עיון בחומרים מלמד על התחזקות החשד הסביר. לגבי החשש מפני שיבוש - הוא קיים על בסיס החומרים הרבים".
בהתייחסה לטענת נציג התביעה מהרשות לניירות ערך שהביע חשש מהימלטות של אלוביץ' מהארץ אמרה השופטת: "אינני סבורה כי עילת ההימלטות מבוססת. מדובר בחשוד בן 70 אשר מרכז חייו בישראל וכך גם של בני משפחתו".
במסגרת הדיון ביקש נציג התביעה מהרשות לניירות ערך להחמיר את התנאים המגבילים שהוטלו על אלוביץ', כולל הטלת מעצר בית, בשל החשש משיבוש הליכי חקירה ומהימלטות. "אלוביץ' לא נמלט עד עכשיו כי הוא לא ידע את עוצמת החשדות", אמר. "הם שילשו את עצמם בימים האחרונים".
עוד הוסיף נציג התביעה: "החשוד פעל כמכונה משומנת לביצוע פעולות מלאכותיות כדי שיניבו תמורה בסך מאות מיליוני שקלים. המטרה הייתה להשפיע על תהליכים עסקיים של חברת בזק. הקימו מערך של שליחים אצל גורמים שהיו אמורים להיות בלתי תלויים. הטעייה מתוחכמת. פעילות ארוכה, מתמשכת ומכוונת. החשודים מכהנים כנושאי משרה בכירה בקבוצת החברות וחלקם אף קודמו. לאור מעמדו של אלוביץ' יש חשש ממשי שהוא ישבש את ההליכים ויפעל בנושא מול הכפופים לו.
"יש פה עבירות של דיווח וטוהר מידות, מרמה והפרת אמונים של מנכ"ל משרד התקשורת, שעמד בקשר עם החשוד והעביר לו מידע מהותי מתוך העבודה הרגולטורית, שלא היה אמור להיות בידי אלוביץ', הכל בדרכי מרמה ותחכום".
סנגורו של אלוביץ', עו"ד ז'ק חן, אמר בתגובה: "הבקשה לא מידתית, פוגענית ובצדה נזק לכל קבוצת בזק. הטענה לחשש מהימלטות קשה, חמורה ביותר, חסרת כל בסיס והיגיון ולא הגונה. הטענה תלויה על אפס מאופס. אדם ששורשיו נטועים במדינה הזאת. הוא זכה להחזיק בגרעין השליטה של בזק למרות התנאים המחמירים".
אור אלוביץ', בנו של שאול אלוביץ' המשמש דירקטור בבזק, נשלח למעצר בית של תשעה ימים. אלוביץ' הבן חשוד בקבלת דבר במרמה, מרמה והפרת אמונים בתאגיד, עבירות עובדים ומנהלים בתאגיד ועבירות דיווח. הוא חשוד כי ניצל את מעמדו ותפקידו ב-yes ושימש כזרועו הארוכה של אביו ללחוץ על נושאי המשרה בחברה לגרום לעיוות הדו"חות הכספיים.
על החשד כלפי פילבר הנוגע למרשו: "העברת האינפורמציה אינה מהווה עבירה. מדובר ביו"ר דירקטוריון. הוא לא עשה כלום עם האינפורמציה. בזק מעולם לא קיבלה כלום ממשרד התקשורת".
הרשות לניירות ערך מייחסת לאלוביץ' מחיקת מסרונים בניסיון לטשטש ראיות ולשבש את חקירת הפרשה. בתגובה אמר סנגורו: "זה האופן שבו הוא נוהג בדרך כלל. מדובר במסרונים של היומיים האחרונים, שנמחקו בדיוק כמו אלה שקדמו להם. הוא מחק אפילו תמונות של הנכדים. הוא לא מחזיק כלום בטלפון בגלל העומס.
"הציבור הפסיד עד כה 2.13 מיליארד שקל בגלל ההתנהלות של הרשות לניירות ערך. היא אחראית לכך באופן ישיר. אם בית המשפט יקבל את הבקשה, זה יתפרש שוב כחוסר אמון ואנחנו נראה ירידת ערך של עשרות מיליונים".
לפני כשלושה שבועות פתחה הרשות לניירות ערך בחקירה גלויה שבמהלכה עוכבו לחקירה אלוביץ', בנו אור ובכירים בחברת yes, בהם המנכ"ל רון אילון. בבסיס החשדות עומדת עסקת בעלי העניין שבמסגרתה רכשה בזק את אחזקותיה של חברת יורוקום - בבעלות אלוביץ' - בחברת yes.
על פי החשדות של הרשות לניירות ערך, ב-yes ביצעו מניפולציות בדו"חות החברה כדי לעמוד ביעדי תזרים מזומנים בשנים 2016-2015. עמידה ביעדים אלו נדרשה לאלוביץ' כדי לקבל עשרות מיליוני שקלים נוספים מקופת בזק במסגרת העסקה לרכישת yes; וכן לנושאי משרה בחברת הלוויין כגון המנכ"ל רון אילון, שהיו זכאים לבונוסים אישיים על הגעה ליעדים אלה.
חקירתו של פילבר אתמול התקיימה שעות לפני פרסום דו"ח מבקר המדינה בנושא התנהלות משרד התקשורת בשליטת נתניהו למען בזק. בהקשר לפילבר התייחס המבקר יוסף שפירא ל"פגמים יסודיים בהליך קבלת ההחלטות" של משרד התקשורת והמנכ"ל פילבר, שמונה על-ידי נתניהו, בנוגע להקלות שניתנו לחברת בזק בהקשר למיזוג עם yes.
ביולי אשתקד פנה משרד מבקר המדינה למנכ"ל משרד התקשורת בבקשה לקבל "תיעוד לגבי הנקודות שבהן ראש הממשלה בתפקידו כשר התקשורת היה מעורב בהחלטות הנוגעות לרפורמה בשוק התקשורת הנייחת ובכללם דיונים, הכרעות רגולטוריות, חתימה על תקנות וכיוצא בזה" (בתקופה שקדמה לגיבוש הסדר ניגוד העניינים). חודש לאחר מכן השיבה לשכת המנכ"ל למשרד מבקר המדינה כי "ההחלטה של המנכ"ל שלא לקבל החלטה לעניין ההדדיות לצורך למידת הנושא, כמו גם החלטתו לעניין שימוע הטלפוניה - נעשו לאחר שהמנכ"ל עדכן את ראש הממשלה, בתפקידו כשר התקשורת, ולאחר שניתנה הסכמתו. השיחות בוצעו טלפונית ו/או בפגישות בארבע עיניים, כך שאין סיכומי דיון. על כן, אין חומרים להעביר לסעיף זה".
דו"ח המבקר העלה שבאפריל 2016 ריכזה היועצת המקצועית הבכירה למנכ"ל משרד התקשורת רשימת נושאים שבהם עסק ראש הממשלה מאז נכנס לתפקיד, שיש להם קשר ישיר או עקיף לבזק. בין הנושאים: הליכי פיקוח על קבוצת בזק, בקשה לאישור מכירת פעילות אלון סלולר לפלאפון, הארכת תוקף הסמכה ליתן היתר לביצוע עבודות לעובדי בזק, אישור שינוי אחזקות ב-yes, תיקון רישיון yes, דרישת תשלום עיצום כספי בגין שימוש בטווח מספרים שלא הוקצה כדין בזק, דרישת תשלום עיצום כספי (מבזק) בגין הפרה בנושא יישום השוק הסיטונאי, דרישת תשלום (מבזק) בגין הפרת תקנות התשלומים, דרישת תשלום עיצום כספי (מבזק) בגין הקצאת מספרי טלפון שלא על פי תקנות התשלומים, שימוע טלפוניה, שימוע שוק סיטונאי הוט ושימוע ביקושים.
המבקר העיר כי ברשימה מפורטים נושאים שלא נכללו בדיווח של לשכת המנכ"ל מאוגוסט 2016 למשרד מבקר המדינה, אף שהם נוגעים לרפורמה בשוק התקשורת הנייחת.