הערבים מאשימים את ישראל: "ממשיכה לפגוע באל-אקצה"
הליגה הערבית גינתה בחריפות את ישראל ש"ממשיכה בהסתערויות" על הר הבית, ירדן קראה לפתיחה מיידית של ההר וגינתה באופן רפה את "האלימות", ומצרים וטורקיה דווקא הוציאו הודעות מאוזנות. ישראל במסר לעולם הערבי: "הסטטוס-קוו בהר יישאר, רוצים לוודא שלא תהיה שפיכות דמים בעתיד"
בעולם הערבי גינו אתמול (ו') את ישראל על סגירת הר הבית ומסגד אל-אקצה לתפילה בעקבות הפיגוע אתמול בבוקר שבו נרצחו שני שוטרים. ירדן הסתפקה בגינוי רפה מאוד של הפיגוע ומתחה גם היא ביקורת חריפה על ישראל, ואילו מצרים וטורקיה הוציאו הודעות מאוזנות וקראו לכל הצדדים לשמור על איפוק.
הליגה הערבית אמרה אמש בהודעה כי "יש לפתוח באופן מיידי את מסגד אל-אקצה בפני מתפללים, ולחדול מכל ניסיון לשנות את הסטטוס-קוו הטבעי וההיסטורי שקיים במסגד". בהודעה המתייחסת לאירועי אתמול בבוקר בהר הבית, הזהירה הליגה מ"ההשלכות המסוכנות של הצעד המסלים מצד ישראל בסגירת מסגד אל-אקצה ומניעת קיום תפילת יום השישי".
הליגה גם גינתה בחריפות את ישראל על כך שהיא "ממשיכה בהסתערויות על מסגד אל-אקצה ובפגיעה בו", ואת "ההשלכות המסוכנות שיש לכך על האזור והעולם הערבי והאסלאמי". עוד היא גינתה את ישראל על כך שהיא "מלבה את הסכסוך הדתי, ומחמירה את תופעת הטרור והאלימות באזור כדי לסכל כל מאמץ וסיכוי לכינון שלום".
בהודעתה, הליגה הערבית גם הביעה גאווה לנוכח "העמידה של תושבי מזרח ירושלים ובני העם הפלסטיני בהגנה על מסגד אל-אקצה", ודרשה מהקהילה הבינלאומית לשאת באחריות, ליישם את החלטותיה, להגן על המקומות הקדושים לאסלאם ולנצרות ולספק הגנה לעם הפלסטיני, לאדמתו ולמקומותיו הקדושים.
אתמול בבוקר, שלושה מחבלים הגיעו להר הבית והלכו לכיוון אחד השערים. שוטרים שהבחינו בהם ירו לעברם תוך שהם מנסים להימלט לכיוון המסגדים בשטח הר הבית. בתום מרדף שהתנהל אחריהם, תוך חילופי אש נוטרלו שלושת המחבלים על ידי השוטרים. על גופותיהם נתפסו נשקים מסוג קרל גוסטב ואקדח. במהלך הלחימה במחבלים, נפצעו אנושות השוטרים רס"מ האיל סתאוי ורס"מ כמיל שנאן ופונו לבית החולים הר הצופים בירושלים, שם נלחמו הרופאים על חייהם ולבסוף נאלצו לקבוע את מותם.
אתמול אחר הצהריים פרסמה המשטרה סרטון ובו נראה תיעוד של פיגוע הירי בהר. הסרטון מראה כי המחבלים החמושים יצאו בריצה מתוך מתחם הר הבית. תוך כדי הריצה, הפתיעו המחבלים את השוטרים שעמדו עם הגב אליהם ופתחו לעברם באש.
ישראל לירדן: "במקום לגנות את הפיגוע בחרתם לתקוף"
משרד החוץ המצרי הביע "צער רב על האירועים האלימים במתחם הר הבית", והזהיר מ"ההשלכות המסוכנות של האירועים האלה וממהלכים שעלולים לחבל במאמצים האזוריים והבינלאומיים לעודד את ישראל והפלסטינים לחדש את המשא ומתן ולהחיות את תהליך השלום". דובר משרד החוץ ביקש מכל הצדדים לשמור על איפוק, ולא להיגרר ל"מעגל קסמים" של אלימות. עוד ביקשה מצרים מהצדדים לא לנקוט צעדים שישפיעו על חופש הפולחן הדתי במסגד אל-אקצה באופן שיוביל לתסיסה.
משרד החוץ הטורקי הוציא אתמול הודעה ברוח דומה, שבה נכתב: "אנו מביעים צער על התקרית ועל אובדן חיי האדם הבוקר בהר הבית. ברצוננו להזכיר כי זו חובה חוקית והומניטרית לכבד את הקדושה והמעמד ההיסטורי של האתרים הדתיים במזרח ירושלים הכבושה על ידי ישראל, ובמיוחד בהר הבית. בעניין זה, על הר הבית להישאר פתוח לפולחן ויש לבטל באופן מיידי את סגירת המתחם שעליה החליטה ישראל, ויש להשיב את השקט בהקדם האפשרי".
בהודעה שפרסם אתמול אחר הצהריים דובר ממשלת ירדן, מוחמד אל-מומני, נכתב כי על ישראל לפתוח את מסגד אל-אקצה מיידית בפני מתפללים, ולא לנקוט צעדים שעלולים לשנות את הסטטוס-קוו ההיסטורי בירושלים ובמסגד. "ממשלת ירדן מתנגדת לכל פגיעה נגד המוסלמים בביצוע הפולחן הדתי שלהם במקומותיהם הקדושים בחופשיות וללא שום מכשולים", נכתב.
אל-מומני גינה את ההסלמה במסגד אל-אקצה ודרש לפתוח בחקירה מיידית וכוללת של האירוע. הוא הבהיר כי "העמדה העקרונית של ירדן היא גינוי האלימות". עוד נטען כי ממשלת ירדן ניהלה מגעים אינטנסיביים כדי להפעיל לחץ לפתיחת מסגד אל-אקצה באופן מיידי: "ירדן ניצלה ותנצל את כל הכלים הדיפלומטיים, המשפטיים והמדיניים כדי לבלום כל ניסיון לשנות את הסטטוס-קוו המשפטי וההיסטורי בירושלים".
גורמים מדיניים בסביבת ראש הממשלה בנימין נתניהו דחו אמש את הודעתה של ירדן, ואמרו כי "במקום לגנות את הפיגוע, בחרה ירדן לתקוף את ישראל. ראוי שכל הצדדים המעורבים, ובכללם ירדן, ישמרו על איפוק ויימנעו משלהוב הרוחות". עוד אמרו אותם גורמים כי ישראל "מגנה על המתפללים ושומרת על חופש הפולחן במקום. ישראל לא תסבול פגיעה במקומות הקדושים, והיא שומרת על הסטטוס-קוו בהם".
בהערכת מצב נוספת שקיים נתניהו אתמול אחר הצהריים, נזכיר, הוחלט כי הר הבית לא ייפתח מחדש עד מחר. בדיון הוחלט כי בהתאם להערכת מצב שתתקיים מחר, ייפתח ההר מחדש באופן הדרגתי. בדיון השתתפו שר הביטחון אביגדור ליברמן, השר לביטחון פנים גלעד ארדן, הרמטכ"ל, רב-אלוף גדי איזנקוט, מפכ"ל המשטרה, רב-ניצב רוני אלשיך, ראש השב"כ נדב ארגמן ומתאם הפעולות בשטחים, אלוף יואב (פולי) מרדכי.
מלשכת ראש הממשלה נמסר כי נתניהו הנחה בדיון גם על חיזוק משמעותי של סידורי הביטחון בדרכי הגישה להר הבית, וקיבל עדכון על פעולות החקירה עד כה במרחב הר הבית ובמקומות נוספים. עוד הוחלט בדיון להמשיך במהלך סוף השבוע את פעולות חקירת הפיגוע בהר הבית. כבר אתמול בבוקר סגרה המשטרה את מתחם ההר ומנעה את תפילות יום השישי, בשל פעילותה במתחם.
שר החוץ הבחרייני, חאלד בן אחמד, כתב בטוויטר כי התפילה במסגד אל-אקצה היא "זכות של המוסלמים שאין לפגוע בה או לשלול אותה". בעניין הפיגוע עצמו הוסיף: "ההרג של משטרת הכיבוש, הרי שזה נתון לשיפוט של ההסכמים (הבינלאומיים) ובייחוד אמנת ז'נבה הרביעית". המשפט העמום, שיכול להתפרש בכמה דרכים, עורר מחלוקת בין הגולשים - חלקם טענו ששוב שר החוץ הבחרייני עומד לצד ישראל, אך אחרים טענו שהוא בסך הכל ניסה להגיד שהאירוע אירע ב"שטח כבוש". אמנת ז'נבה הרביעית נועדה להסדיר את היחסים שבין הכוח הכובש לבין האוכלוסייה האזרחית, ומאפשרת לאותו כוח להטיל הגבלות מסוימות על אותה אוכלוסייה במקרה חירום. בכל מקרה, בדומה לשאר מדינות ערב, אין כאן גינוי לפיגוע עצמו.
לפני כן, משרד החוץ הקטארי גינה בחריפות את מניעת התפילה: "סגירת מסגד אל-אקצה, ההכרזה עליו כשטח צבאי והאיסור על המתפללים להיכנס מהווים פגיעה חמורה בקדושת המקומות הקדושים לאסלאם ומתגרים ברגשותיהם של מיליוני מוסלמים ברחבי העולם". בהודעה דרשה קטאר מהקהילה הבינלאומית לשאת באחריות כדי להפסיק את ההפרות האלה.
לבנון בחרה להתמקד בהודעת הגינוי שלה בעיכובם של המופתי של ירושלים מוחמד חוסיין, וקודמו בתפקיד, עכרמה סברי, המשמש כיום כדרשן תפילות יום השישי במסגד אל-אקצה. ראש ממשלת לבנון, סעד אל-חרירי, כתב בחשבון הטוויטר שלו כי הוא מגנה את "הצעדים הישראליים בירושלים ואת מעצרו של המופתי של ירושלים". עוד הוא הזהיר מהסכנות של "המניפולציה הישראלית", כלשונו, בצביון הדתי של העיר. המופתי עוכב אתמול בצהריים לחקירה, אך שוחרר לביתו כעבור כמה שעות.
השייח יוסף אל-קרדאווי, המנהיג הרוחני של האחים המוסלמים, שיושב בקטאר ונמצא במוקד המשבר במפרץ, צייץ בטוויטר: "הציונים העזו למנוע את תפילת יום השישי במסגד אל-אקצה אחרי שהבינו שהשליטים המוסלמים עסוקים במלחמה נגד עמיהם או ברקימת מזימות נגד האחים שלהם". בדבריו, התייחס אל-קרדאווי ברמיזה למשבר עם קטאר.
אבו מאזן גינה את הפיגוע, מקורבו גינה את ישראל
יו"ר הרשות הפלסטינית אבו מאזן התקשר אתמול בצהריים לנתניהו וגינה בחריפות את הפיגוע, אך גם דרש לפתוח מחדש את הר הבית. אבו מאזן הביע בשיחה את התנגדותו לכל מעשה אלימות מכל צד ובפרט בנוגע לעניינים הקשורים לפולחן. אבו מאזן דרש בשיחה לבטל את ההחלטה הישראלית לסגור את מתחם הר הבית בפני מתפללים. הוא הזהיר מהשלכות של צעד כזה או ניצול שלו לשינוי הסטטוס-קוו הדתי וההיסטורי הקיים במקום. נתניהו הבהיר מצדו כי לא יהיה שינוי במצב הקיים וביקש להרגיע את המצב.
מלשכתו של נתניהו נמסר כי הוא שוחח בטלפון עם אבו מאזן, שגינה בשיחה את הפיגוע בהר הבית. "נתניהו הבהיר שישראל תנקוט את כל הפעולות הדרושות כדי להבטיח את הביטחון בהר הבית, ללא שינוי בסטטוס קוו". גורמים פלסטינים הגדירו את השיחה כטובה ועניינית, וציינו כי השיחה הייתה ארוכה יחסית.
עם זאת, מקורבו של אבו מאזן ויועצו לענייני דת, מחמוד אל-הבאש, גינה בדרשת יום השישי במוקטעה את סגירת שערי הר הבית בפני המתפללים ואת העובדה שמנעו מהם לקיים את תפילת יום השישי במסגד אל-אקצה. בדרשה שנשא אמר: "מדובר בצעד חמור שהוא פשע ותוקפנות כלפי הדת. צעד זה יגרור את האזור למלחמת דת חסרת רחמים, ממנה כולם יפסידו, והיא לא תחוס על אף אחד".
הוא הוסיף: "סגירת מסגד אל-אקצה לראשונה מאז 1969 תגרום להגברת המתיחות הקיימת, מפני שהמוסלמים לא יקבלו לעולם את העובדה כי מונעים מהם לקיים את תפילתם במסגד שלהם בחופשיות. מסגד אל-אקצה הוא המסגד שלנו, הוא זכותנו, חלק מאמונתנו ומדתנו, ועל שעריו להישאר פתוחים בפני המוסלמים. הכיבוש הוא הגורם המרכזי לחוסר היציבות והביטחון במזה"ת ובעולם. הבריונות הישראלית בסמטאות ובכיכרות ירושלים הקדושות תוביל אך ורק להגברת המתיחות והאלימות".
ישראל במסר לעולם הערבי: "הסטטוס-קוו בהר יישאר"
במקביל, מתאם הפעולות בשטחים, אלוף מרדכי, העניק אתמול אחר הצהריים ראיון לרשת BBC בערבית ופנה לעולם הערבי. "אנו מקווים שכל המנהיגים בעולם הערבי וכן מנהיגים פלסטינים יגנו את הפיגוע הזה גם כן בקול, משום שהוא דבר שאינו מקובל בשום אופן. היחידים שתמכו בפיגוע הזה הם חמאס והג'יהאד האסלאמי. אני לא שמעתי עד עכשיו אף אחד אחר שתומך בפיגוע הזה".
אלוף מרדכי הוסיף כי "המדיניות במדינת ישראל נקבעת על ידי ראש הממשלה, ואני הייתי בישיבה איתו. המסר שלו בשם ממשלת ישראל הוא כי ישראל מעוניינת לשמור על הסטטוס-קוו הדתי בהר הבית, ואנו מקווים שתוך זמן קצר התפילה תהיה פתוחה וחופשית. הצעדים שנקטנו הם צעדים ביטחוניים בנוגע לכניסה בלבד".
עוד הוא אמר: "ברור שאם ישנה הכנסה של נשק לתוך הר הבית הקדוש, שהוא כיוון התפילה הראשון באסלאם והמקום השלישי בחשיבותו לאסלאם, אנחנו צריכים לוודא שלא ייכנס לשם נשק פעם נוספת. הסטטוס-קוו בהר הבית יישאר זה שהיה בשנים האחרונות. כעת יש חקירה של המשטרה ומנגנוני הביטחון הישראליים כדי לדעת איך בעתיד נוכל לוודא שלא תהיה שפיכות דמים במתחם הר הבית המקודש".
מפכ"ל המשטרה, רב-ניצב רוני אלשיך, אמר אתמול בבוקר בזירת הפיגוע: "זה ללא ספק אירוע חמור ביותר ואנחנו עורכים טיפולים יסודיים על ההר, בראשם סריקה של כל המתחם כדי לוודא שאין עוד אמצעי לחימה ואמצעים נוספים. אני מקווה שאתם מבינים על מה מדובר, זה כנראה ייקח זמן. נעשה את זה בצורה מסודרת ויסודית".
אלשיך ציין כי המחבלים ירו מתוך ההר לעבר השוטרים ששמרו עליו. "בתגובה כוח שיטור שהיה על ההר הסתער על המחבלים, הרג שניים, פצע את השלישי ואז ירו בו". הוא הדגיש: "מדובר באירוע חריג ללא תקדים על הר הבית, מקום קדוש למוסלמים, פיגוע על ידי מוסלמים, זה ללא ספק אירוע חמור ביותר ואנחנו צריכים לעשות כמה וכמה טיפולים יסודיים על ההר".
את הפיגוע ביצעו שלושה מחבלים, ערבים ישראלים מאום אל פחם, אולם אין להם רקע ביטחוני קודם: מוחמד אחמד מוחמד ג'בארין בן 29, מוחמד חאמד עבד אל-לטיף ג'בארין בן 19 ומוחמד אחמד מפדל ג'בארין בן 19.