המאיץ החברתי: יוזמות חברתיות עסקיות מקוריות
מיזם להצלת אוכל ∙ טינדר לאמהות ∙ סופר מרקט לאלרגנים ∙ נגרייה לאוטיסטים ∙ מודל מגורים שיתופי ועוד. הכירו את היוזמות שנבחרו להוביל את המאיץ החברתי העסקי ומציעות עסק שיעשה טוב לחברה
ארץעיר (תור המדבר לשעבר), ארגון לקידום הערים בפריפריה, יציין בשבוע הבא (23-27/7) את שבוע היזמות החברתית, עם סיומו של המאיץ החברתי -עסקי הראשון, בשורה של אירועים ברחבי הארץ. באירועים ייקחו חלק משקיעים, ח"כים, ראשי רשויות, גופים חברתיים ושותפים כלכליים, ויחולקו כ-150,000 שקלים למיזמים נבחרים. במסגרת שבוע היזמות, יוצגו המיזמים שפעלו במקביל בארבע ערים ברחבי הארץ במסגרת תכנית המאיץ החברתי -עסקי.
המאיץ העסקי-חברתי פועל בירושלים, חיפה, באר שבע וקריית גת, במטרה לקדם מטרות חברתיות באמצעות יזמות עסקית רווחית. 61 יזמים עסקים חברתיים הוקמו לטובת הערים והקהילות הגרות בהן. המשתתפים נהנו מליווי והכשרה מקצועית במסלול ייחודי שארך כחמישה חודשים וכלל בניית תכנית עסקית, מיתוג, מנטור אישי, סיוע בגיוס משקיעים ועוד.
בין המיזמים שהגיעו לקו הסיום ויוצגו בשבוע היזמות העסקית חברתית:
רובין פוד
מדובר בקבוצה שהחליטה לגעת במקום הכואב של בזבוז מזון בארץ, כשהמטרה היא חשיפת הנושא לקהל הרחב, בניסיון ליצור שינוי תודעתי. קבוצת "רובין פוד", בהנהגת שי רילוב, אוספת מידי יום מהחקלאים ומרשתות השיווק את הירקות והפירות שהיו אמורים להיזרק. מידי שבוע הם פותחים דוכן מכירת ירקות פירות שהתשלום הוא כפי יכולתך. מי שאין בידו גם לא משלם. פעם בחודש הם מציעים ארוחת שף יוקרתית שכולה מאוכל שהיה אמור להיזרק, בארוחות האלה משתתפים בין 200-300 איש. בימים אלה מקדמת הקבוצה הקמת בית קפה שיעבוד על פי אותו מודל.
אפליקציית 'טינדר לאמהות' MOMKEY
כל מי שילדה מכירה את הצורך להיפגש עם אנשים בוגרים בחופשת הלידה, ולחלוק חוויות עם נשים ואמהות נוספות. מיזם MOMKEY נועד ליצור קהילות של אמהות באמצעות אפליקציה שמאתרת נשים בחופשת לידה בסביבה הקרובה. באמצעות האפליקצייה יוכלו הנשים לצ'וטט קצת לפני, להיפגש וליצור קהילה תומכת אחת עבור השנייה. היזמת עדי רזולי ,אמא בעצמה, היא מובילת אתר תזונת התינוקות המצליח: המתכוניה, ומובילת קהילות וירטואליות של אמהות.
גן בבית החולים: נועם בלב
ניצה מתיתיהו היא אמא לארבעה ילדים, שבנה נועם נפטר ממחלת שריר נדירה. בשנות חייו הראשונות מתיתיהו ומשפחתה שהו חודשים רבים בבתי חולים, משם נולד הרעיון- הקמת גן רב גילאי בתוך מתחם בית החולים. הגן עבור ילדים המאושפזים לתקופות ממושכות, יעניק להם מסגרת וחוויית ילדות נורמטיבית, מחבקת ומעשירה ובמקביל יאפשר להורים זמן לאגור כוחות ולהתאוורר.
סבא עם משקפי 360
מיזם יחודי המותאם לאוכלוסיית הגיל השלישי, המוגבלים בתנועה ולא יכולים ליהנות מנסיעות וטיסות לחו"ל. משקפי ה-360 מגשימים להם חלום. באמצעות משקפי המציאות המדומה שיזם אבירן נאור הם יכולים לראות את מגדל אייפל בפריז, או את נופי האלפים, לצפות בהצגה, לצלול באוקיינוס ועוד.
בנוסף לחוויה זו, הם ילמדו אודות מה שהם רואים וישתפו אחרים בדיון משותף כחלק מהפעילות. היזם, התנדב שנים במועדון קשישים וזיהה מצד אחד את הקושי וההירתעות מטכנולוגיה מתקדמת מצד אחד. נאור החליט ליזום את המיזם כדי לחבר אותם לטכנולוגיה מתקדמת מצד אחד ולתת להם להרגיש ולחוות חוויות שאין באפשרותם הפיזית או הכלכלית.
כאן מותר - סופר מרקט לאלרגנים
הפעם מדובר בהקמת חנות אינטרנטית יחודית, בה ניתן להרכיב סל קניות מגוון ובמחירים הוגנים, בהתאם למגבלה הבריאותית, זאת על ידי "מסננים חכמים" שיתיאמו את המוצרים המבוקשים (ללא גלוטן, ללא לקטוז וכו') והכל בחנות אינטרנטית אחת בלבד. החנות, שיזמה נועה עשור, תהיה חלק מאתר שיהווה בית לקהילת הרגישים והאלרגניים למזונות, והוא יכלול גם מתכונים מותאמים, מידע רפואי, חדשות בתחום, מפגשים וסדנאות.
נגרייה לאוטיסטים
הקמת נגרייה טיפולית בה יעבדו נערים עם אוטיזים. עבודה עם עץ, מכונות ייצור, ויצירת תוצרים למכירה, תתרום לשיקומם וליצירת מקום קבוע טיפולי ומקדם עבורם. הרעיון של ערן עברי מבוסס על בסיס מיזם מצליח מרוסיה, לקידום הטיפול באוטיזם.
פאב הארטישוק
פאב חברתי בגבעה הצרפתית בירושלים, סמוך לאוניברסיטה העברית, בשם "הארטישוק". בנוסף להיותו פאב, הוא מאגד בתוכו מספר יוזמות נוספות- ארוחות שישי משותפות, גינה קהילתית, ארגון הרצאות וקואופרטיב צרכנות שמכונה "קואופרטיב בגבעה".
הפאב שיזם יובל זאבי, מחזק את החיבור של תושבי השכונה הותיקים למיזמים, ואת הקשר של הסטודנטים והצעירים לשכונה.
מודל מגורים CO-LIVING
חללי עבודה משותפים הם כבר קונצנזוס, המיזם לוקח את השיתופיות עוד צעד ומציע ממודל מגורים חדש המציע משותף: להשכרה דירות קטנות להשכרה וחללים משותפים איכותיים, כגון מרחב עבודה, מטבח, גג וכדומה. היוזמה של שי עם שלם ואיתן סרבר מציעה את מודל (CO-LIVING) התופס תאוצה בשנים האחרונות בעולם המערבי, מיפן ועד ארה"ב. היתרון הוא גם החיסכון הכלכלי, אך גם האפשרות לרתימת הוא ממשיך את המגמה העולמית של כלכלה שיתופית שעד עתה פסחה על שוק הדיור למרות היותו המרכיב העיקרי בהוצאות משקי הבית. רתימת הקהילה שמתגוררת בו לטובת ערכים חברתיים כגון עשייה חברתית והתחדשות עירונית. המיזם מיועד להתממש בשכונת הדר בחיפה.
לכוון גבוה
דניאל אהרונוב גדל בפנימייה לנערים בסיכון, וכשבגר ויצא מהמערכת העוטפת נתקל בחלל ריק של חוסר תמיכה ומענה. כך נולד מיזם 'לכוון גבוה'.
רבים מבני הנוער במצוקה, הגדלים בפנימיות רווחה ובמוסדות תיכוניים סגורים, מוצאים את עצמם לאחר גיל 18 ללא מסגרת תומכת, ללא בית, וללא מורים לחיים. מיזם 'לכוון גבוה' נועד בכדי ליצור מערך תומך של משפחות מלוות ומנטורים לבוגרים ללא עורף משפחתי בגילאים 18-24. אלו יהוו עבור הבוגרים משפחה חמה, מודל לחיקוי ומקור לייעוץ והשראה.
שולפים
התנדבות במסגרת שנת שרות לפני הצבא או למידה במכינה קדם צבאית נוכחים באחוזים אפסיים בקרב בני נוער בפריפריה. מטרת פרויקט "שולפים" שהקים משה נגר והפך לעמותה, הוא להגדיל את כמות המשתתפים בפרויקטים אלו, שהוכחו כתורמים לשירות הצבאי משמעותי ולמעורבות חברתית. זאת באמצעות סדנאות היכרות בבתי ספר תיכוניים, עם בני הנוער והעברת ערכים של מעורבות אזרחית, נתינה וציונות.
בלה אלכסנדרוב, מנכ"ל עמותת ארץ-עיר, יוזמת ומפעילת המאיץ העסקי-חברתי מסכמת: "'ארץעיר' פועלת כל השנה בערים בפריפריה החברתית והגיאוגרפית במטרה להפוך אותם למקום שטוב לחיות בו. המגוון הרחב של המיזמים מעיד על כך שהכמיהה לעשייה חברתית נמצאת בכל כך הרבה אנשים וכי הקהילה המקומית היא המפתח המעשי ביותר לשינוי ושיפור איכות החיים שלנו. כארגון שמתמקד בהון האנושי, יזמנו את תכנית המאיץ העסקי חברתי וגילנו כל כך הרבה אנשים וגופים שהיזמות העסקית לרווחת החברה בוערת בהם".
התכנית שפועלת בירושלים, באר שבע, קריית גת וחיפה תגיע לסיומה במספר אירועים ברחבי הארץ שיתקיימו בין התאריכים 23-27/7, לפרטים על המאיץ החברתי בקרית גת ובאר שבע לחצו כאן, לפרטים על המאיץ החברתי בחיפה הפועל גם ביוזמת שותפות חיפה בוסטון לחצו כאן.