"שיחת בנות": להביט בעיניים פקוחות בטרנסג'נדריות
סדרת התעודה "שיחת בנות" מפגישה נשים טרנסג'נדריות לארוחת ערב - שבה מדברים על הקטנת והגדלת חזה לצד וידויים על התמודדות עם דחייה מתמשכת. בעזרת צילומים אינטימיים ונאמנים היא מאפשרת לנו לראות מעבר לסטריאוטיפ
באחד הפרקים בסדרה "נעלמות", שעלתה לפני חצי שנה ב-yes דוקו, התראיינה גילה גולדשטיין זכרונה לברכה, אחת הנציגות הבולטות של קהילת הטרנסג'נדריות בישראל. הראיון, שהתחיל מניסיון לספק ממד מציאותי לדמות פיקטיבית בשם בבה, הפך למסמך נוגע ללב על תלאותיהן של טרנסג'נדריות בארץ ובכלל. אחרי הפרק הזה היה ברור שיש כאן עולם שלם, מורכב, צבעוני וצובט, שאנחנו יודעים עליו מעט מאוד.
ביקורות טלוויזיה נוספות:
"ג'יפסי": פנטזיה בורגנית משעממת
"פרוצות": כשאמא מוכרת את בנותיה ומתגאה בכך
"הישרדות": תקעו לכולם סכין בגב
"שיחת בנות", שהפרק הראשון שלה עלה אתמול (ב', 21:00) בערוץ 8 של HOT, פותחת עוד חלון לעולם הזה. היא מורכבת מעשר ארוחות ערב שעורכות טרנסג'נדריות וסיסג'נדריות (נשים שנולדו נשים) לחברות שלהן, שבמהלכן הן מקיימות שיחות ביתיות על החיים. טרנסג'נדריות בדרך כלל מצטיירות כגדולות מהחיים, ואולי דווקא כדי לצאת מהתבנית התפיסתית הזו, הקפיד אורי סלעי, היוצר, לשמור את הצילומים אינטימיים ונאמנים לסיטואציה הפשוטה: שיחת בנות בארוחת ערב, עם נוכחות מינימלית של אנשי צוות הצילום בחדר.
הסיטואציה אולי פשוטה, אך החיים רחוקים מלהיות כאלה במקרה שלהן, והשיחה נעה בין נושאים לכאורה צהובים, כמו ההתלבטות אם להקטין או להגדיל את החזה, או מתי לחשוף את הקלפים בדייט, וצוללת להתמודדויות קשות כמו דחיות בקשרים עם גברים, היעדר קבלה על ידי המשפחה או הקשיים שמערים הממסד (ידעתן למשל שכדי שטרנסג'נדרית תוכל להירשם במשרד הפנים כאישה, היא צריכה לעבור בדיקה מקיפה במכון הפתולוגי באבו כביר ולהוציא תעודת פטירה?).
אבל מעבר לחשיפה, הערך המרכזי של "שיחת בנות" הוא מגוון הנשים שסלעי מביא למסך. החל מטרנסיות לסביות שמתבדחות על ביקור אצל רופא נשים ודנות בנחיצותה או אי נחיצותה של תחרות יופי לטרנסיות, ודרך נשים שמדסקסות על מתיחות פנים ולייזר לשיער, או תוהות עד כמה הן "עוברות" (מצליחות להתפס בעיני החברה כנשים). המנעד הזה עוזר לפרוץ את גבולות הסטריאוטיפ הקיים עקב המיעוט בייצוגי הטרנסיות. הן גורמות לנו להביט בהן בעיניים פקוחות ולראות את מה שהן – נשים.
את חלקן הייתי רוצה בתור חברות, עם חלקן סביר להניח שלא הייתי מסתדרת בכלל. חן אריזונה, אחת הנשים שלוקחות חלק בסדרה, אמרה לאחרונה בראיון, שהיא ימנית קיצונית ושאם רחבעם זאבי היה חי, היא הייתה מצביעה בשבילו. אם הגבר שהייתה לא היה נולד עם השאיפה לחיות בגוף אישה, אני בכלל לא בטוחה שהוא היה מקבל בהבנה את אריזונה האשה הטרנסית, לו היה פוגש בה.
לצד רומי אברג'יל בערוץ הילדים, מייקל אלרואי ותאלין ב"אח הגדול", קייטלין ג'נר וסדרות כמו "על הרצף" ו"טרנספרנט", "שיחת בנות" היא עוד ייצוג חשוב שמעלה את העיסוק בטרנסיות על המסך. השינוי המיוחל שהמאבק בטרנסופוביה שואף לקדם יהפוך לממשי רק כשהוא יעבור מהמסך לממסד. קהילת הגייז לומדת אותו על בשרה – השבוע נפלה הצעת חוק המאפשרת לזוגות מאותו המין לאמץ בטענה שמדובר בדבר חריג, אף שמשפחות עם הורים מאותו המין קיימות כבר שנים ומבחינה חברתית הן חלק מהנורמה בקרב רוב האוכלוסייה. אם זו איזו שהיא אינדיקציה למסע שהטרנסיות רק מתחילות בתקופתנו, הוא כנראה עומד להיות ארוך מאוד.