המלצה: להקדים את שנת הלימודים ולקצר את החופש הגדול
ועדה מיוחדת של הכנסת תגיש מחר את מסקנותיה, שהמשמעותית שבהן היא פתיחת השנה ב-א' באלול. החופש הגדול יקוצר בשבועיים, והימים יפוזרו במהלך השנה באמצעות "גשרים". יו"ר הוועדה ח"כ פורר: "אם לא יקבלו את ההמלצות, נפנה להליכי חקיקה". האם השרים בנט וכחלון יסכימו?
הוועדה המיוחדת של הכנסת לבחינת ימי החופשה במערכת החינוך תגיש מחר (יום ג') לוועדת החינוך את המלצותיה, בהן קיצור חופשת הקיץ לשישה שבועות והקדמת תחילת שנת הלימודים. מדובר כאמור בהמלצות בלבד והן לא מחייבות.
הוועדה, שהוקמה על ידי יו"ר ועדת החינוך ח"כ יעקב מרגי (ש"ס), ובראשה עמד ח"כ עודד פורר (ישראל ביתנו), ממליצה שהשבועיים שיקוצרו מהחופש הגדול יפוזרו על פני השנה, לשיטתה על מנת להקל על ההורים ולהפוך את שאר החופשות לנוחות יותר. בין היתר הכוונה לעשות זאת באמצעות "גשרים" בין חגים או בסופי שבוע ארוכים.
ההמלצה השנייה היא להתחיל את שנת הלימודים לפי התאריך העברי א' באלול. "הדבר ייצור רצף לימודי עד לתחילת חגי תשרי", הסבירו בוועדה. "דבר זה ימנע למעשה את המצב הנהוג כיום, שבו חוזרים התלמידים בבתי הספר וגני הילדים לחופשת החגים כמה ימים בלבד לאחר חזרתם מחופשת הקיץ הארוכה".
ההמלצות כוללות התייחסות לכלל הגורמים במשק, ארגוני המעסיקים וארגוני המורים, והן גובשו בסדרת דיונים שקיימה הוועדה בחודש האחרון בהשתתפות נציגי המורים, הגננות, ההורים, התלמידים והמעסיקים. בישיבת הוועדה האחרונה התייחס ח"כ פורר להליך היישום והודיע למשרד החינוך כי אם ההמלצות לא יקודמו על ידי הממשלה, תפנה הוועדה להליכי חקיקה.
שר החינוך נפתלי בנט ושר האוצר משה כחלון הבהירו כמה פעמים בתקופה האחרונה שהם נחושים להביא לפיתרון בעיית החופשות כבר בשנת הלימודים הקרובה, אך טרם הוחלט על המתווה שלפיו זה יתקיים.
מזכ"לית הסתדרות המורים הבהירה בשבועות האחרונים שתתנגד לכל מתווה שתהייה בו פגיעה בימי החופשה של המורים. למעשה, המתווה היחיד שהיא מסכימה לו כרגע הוא מתווה בתי הספר של החופש הגדול, שבמסגרתו יורחבו קייטנות משרד החינוך בחופשת הקיץ, וייושמו בימי החופש במהלך השנה.
ח"כ פורר: "לאחרונה שמענו על מתווה חופשות מפי שר החינוך בנט, אך לצערי הוא אינו ממצה ולא מתייחס לכלל הבעיות הרבות שעלו בדיוני הועדה. בית הספר של החופש הגדול יכול להיות חלק מהפתרון אבל לא הפתרון כולו. יש מקום לפריסה מחדש של ימי החופשה ואף צמצום חלק מהימים. אמירת שר החינוך שאין בכוונתו לשנות את ימי החופשה של המורים לא עומדת בקנה אחד עם הצרכים שעלו מהשטח. כוונת הועדה שהמסקנות ישמשו עוגן לשרי החינוך הבאים ויביאו אחת ולתמיד לוח חופשות מרווח והוגן לכל תלמידי, מורי והורי ישראל, שלא ישתנה חדשות לבקרים כפי שקרה בל"ג בעומר האחרון".
פז כהן, יו"ר פורום וועדי ההורים הישוביים, מסר: "אנחנו גאים לקחת חלק בעבודת הוועדה אשר עשתה עבודה מעמיקה. ההמלצות מקיפות ונותנות, לראשונה, מענה שמציף גם את הצורך להפחית את העומס בשוק העבודה בישראל ולפנות יותר זמן להורים ולילדים ביחד . מסקנות הוועדה מהוות בסיס גם לקיומו של הרצף החינוכי המשלב חופשות במינונים הגיוניים".