מסתורין במדבר: מגדלי קברים מלפני 2,500 שנה
במדבר הצחיח והנטוש של ירדן התגלו קברים מלפני 4,000 שנה, לצד מגדלי קברים מאבנים עצומות ולוחות בזלת, מתקופה מעט מאוחרת יותר. מי נטמן שם?
קברי אבן עתיקים, חלקם מתוארכים ללפני יותר מ-4,000 שנה, נחשפו על ידי ארכיאולוגים במדבר הצחיח של ירדן. אתרי הקבורה, ובהם מאות "מגדלי קברים", נמצאו באזור ג'בל קורמה על ידי חוקרים מהולנד. חשיפת הקברים יכולה לסייע לשפוך אור על ההיסטוריה האנושית באזור ועל תנאי מזג האוויר הקשים שמולם התמודדו הקדמונים.
בעבר התגוררו אנשים בג'בל קורמה שנמצאת באזור המכונה "המדבר השחור", אבל כיום - עקב האקלים - מעט מאוד בני אדם שוהים שם. "פרט לתקופה קצרה באביב, כל המדינה נראית כמו אש מוות - אין כלום פרט לאפר קר", כתב קפטן ליונל ריס, קצין בחיל האוויר הבריטי, במאמר שפרסם ב-1929 במגזין מדעי - ומאז לא הרבה השתנה.
החשיפות האחרונות נעשו על ידי ארכיאולוגים מאוניברסיטת ליידן בהולנד, שחוקרים את המדבר בצפון מזרח ירדן. שודדי קברים פשטו על רבים מהאתרים, אבל הצוות עדיין הצליח לגלות פרטים רבים שיסייעו ללמוד על ההיסטוריה האנושית באזור. החוקרים סבורים כי האזור היה נטוש לחלוטין למשך 1,500 עד 2,000 שנה.
עדות תומכת לתיאוריה זו היא בית קברות שמכיל 50 גלעדים ושהשימוש בו הופסק לפני כ-4,000 שנה. אבל מחקר חדש הראה כי בני אדם שבו לחיות באזור לפני כ-2,000 שנה. עם זאת, החוקרים פיטר אקרמנס ומרל בורנינג עדיין לא יודעים מה הסיבה לנטישה. אחת התיאוריות היא שינוי אקלימי, אך ל-"Live Science" אמרו החוקרים כי אין להם מספיק נתונים כדי לאשש תיאוריה זו או לדחותה.
ב"דיילי מייל" נכתב כי רבים מהקברים המוקדמים מכוסים במערום אבנים, מעין גלעד עתיק, ואילו המאוחרים יותר נקברו לפי המחקר ב"מגדל קברים". כמה מאותם מגדלי קברים, המתוארכים ללפני כ-2,500 שנה, נבנו בעזרת אבנים במשקל עצום של 300 ק"ג. הגובה שלהם הוא כ-1.5 מטר וקוטרם – חמישה מטרים.
במחקר, שפורסם במגזין "Near Eastern Archaeology", נכתב כי הם שונים ממערומי האבנים האחרים בכך שצורתם דומה למגדל והחזית שלהם מורכבת מלוחות בזלת גדולים ושטוחים. בתחילה ההערכה הייתה כי אותם מגדלי קברים הם סימן לעושר ולמעמד, אבל העובדה שנמצאו מגדלי קברים רבים יחסית מעלה כי ככל הנראה השערה זו אינה נכונה.